Skip to main content

Guardian: Ποδηλασία αντί ιππασίας στο μοντέρνο πένταθλο

Ο αρχικός σχεδιασμός, από τον ιδρυτή των Ολυμπιακών Αγώνων, Πιερ ντε Κουμπερτέν, στόχευε να αναπτύξει στους στρατιώτες και ιδιαίτερα στους ιππότες τις απαραίτητες δεξιότητες, οι οποίες θα τους επέτρεπαν να επιβιώσουν πίσω από τις γραμμές του εχθρού.

Τώρα όμως, το σύγχρονο πένταθλο είναι έτοιμο να αλλάξει μορφή, αφού η αντικατάσταση της ιππασίας και συνεπώς των αλόγων βρίσκεται επί θύραις.

Μετά από 109 χρόνια, το παγκόσμιο κυβερνητικό όργανο του αθλήματος, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας Guardian, ψήφισε κατάργηση της ιππασίας και αντικατάστασή της με την ποδηλασία, χωρίς ακόμη να το έχει επισημοποιήσει.

Την απόφαση φέρεται να έλαβε τις τελευταίες ημέρες το διοικητικό συμβούλιο της Διεθνούς Ένωσης Μοντέρνου Πεντάθλου (UIPM).

Οι σκηνές που ελήφθησαν από τις κάμερες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020 έφεραν επίσης αυτή την καμπή, όταν η Γερμανίδα προπονήτρια Κιμ Ράισνερ, που αργότερα αποβλήθηκε, χτύπησε με τις γροθιές της το άλογο που δεν υπάκουε στις εντολές της Ανίκα Σλέου (μία από τα φαβορί), κάνοντας το όνειρο για ένα μετάλλιο να ξεθωριάσει.

Εκτός από το τρέξιμο, τη σκοποβολή, την κολύμβηση και την ξιφασκία, στο σύγχρονο πένταθλο περιλαμβάνεται επίσης η ιππασία: ωστόσο, το άλογο είναι άγνωστο και ανατίθεται στους αθλητές μόλις είκοσι λεπτά πριν τον αγώνα, χρόνος που μερικές φορές είναι ελάχιστος για την εξοικείωση με την ιππέα.

Η UIPM έχει δηλώσει προς το παρόν μόνο ότι, «για να διατηρηθεί ένα ισχυρό και δυναμικό προφίλ για το σύγχρονο πένταθλο, λαμβάνει χώρα μια σειρά στρατηγικών συναντήσεων.

Αυτές οι συναντήσεις περιλαμβάνουν μια επερχόμενη συνάντηση με εθνικές ομοσπονδίες μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας. Τα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων θα αναλυθούν σε δελτίο Τύπου, που θα δημοσιευθεί στις 4 Νοεμβρίου.