Skip to main content

Στίβος: Εξηγήσεις ζητεί από τη Ρωσία η IAAF μετά από έκθεση του WADA

Προθεσμία ως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας έδωσε στην ομοσπονδία στίβου της Ρωσίας ο πρόεδρος της IAAF, Σεμπάστιαν Κόε, για να τοποθετηθεί απέναντι στις κατηγορίες για διαδεδομένο ντόπινγκ στη χώρα.

Μια ανεξάρτητη επιτροπή του WADA, που εξέτασε την υπόθεση, πρότεινε τον αποκλεισμό της ρωσικής ομοσπονδίας από τις αγωνιστικές δραστηριότητες, αφού το πόρισμα που συντάχθηκε αναφέρει ότι δεν γίνονται οι αναγκαίες προσπάθειες για την καταπολέμηση των αναβολικών.

«Θα ζητήσω εξήγηση για τις κατηγορίες και τότε το Συμβούλιο της IAAF θα πάρει την απόφασή του» δήλωσε ο Κόε, που αντικατέστησε τον περασμένο Αύγουστο στην προεδρία της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου τον Λαμίν Ντιάκ, ο οποίος αντιμετωπίζει τώρα κατηγορίες για διαφθορά και δωροδοκία.

Ο Ντικ Πάουντ, πρώην πρόεδρος του WADA και επικεφαλής της ανεξάρτητης επιτροπής που συνέταξε την έκθεση εξέφρασε ελπίδα πως «όλα τα αθλήματα θα εξετάσουν τον τρόπο διοίκησης των ομοσπονδιών τους και τα συστήματα που εφαρμόζονται για την καταπολέμηση του ντόπινγκ, γιατί η ύπαρξή τους μπορεί να βρίσκεται σε κίνδυνο». 

Το σκάνδαλο με τις κατηγορίες κατά στελεχών της IAAF και Ρώσων αξιωματούχων περιστρέφεται γύρω από το γεγονός ότι παράγοντες απαίτησαν χρήματα από κορυφαίους Ρώσους αθλητές, με τη συνενοχή των προπονητών, για να «εξαφανίσουν» ιατρικές εξετάσεις που αποδείκνυαν τη χρήση αναβολικών ουσιών.

Η Ίντερπολ ανακοίνωσε ότι θα συντονίσει παγκόσμια έρευνα για πιθανή διαφθορά και στο ντόπινγκ στον αθλητισμό, ενώ ο Πάουντ ανέφερε ότι η πρόταση της επιτροπής είναι να ανασταλούν οι δραστηριότητες της ρωσικής ομοσπονδίας.

Στην πραγματικότητα, πάντως, ελπίδα των μελών της επιτροπής είναι να συνεργαστούν οι Ρώσοι και να προβούν σύντομα στις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις, προκειμένου να έχουν οι αθλητές της χώρας το δικαίωμα να μετέχουν σε διεθνείς διοργανώσεις κάτω από ένα νέο πλαίσιο.

Η απόφαση για τον αποκλεισμό της Ρωσίας μπορεί να ληφθεί μόνο από την IAAF. Ο πρόεδρος της ρωσικής ομοσπονδίας στίβου, Βαντίμ Ζελιτσένοκ, δήλωσε στο Ρόιτερ πως «είναι μόνο μια σύσταση, αλλά δεν μπορώ να πω αν η IAAF θα την ακολουθήσει».

Ο Ρώσος υπουργός Αθλητισμού Βιτάλι Μούτκο απάντησε στον ισχυρισμό της ανεξάρτητης επιτροπής περί καταστροφής 1.417 δειγμάτων από ελέγχους ντόπινγκ πριν από επίσκεψη του WADA στη Μόσχα ότι τα δείγματα καταστράφηκαν ύστερα από αίτημα του WADA.