Skip to main content

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Ρωσία εξετάζει τη διεξαγωγή διοργανώσεων για τους αθλητές που δεν θα πάνε στην Κορέα

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Αλεξάντερ Ζούκοφ, δήλωσε ότι πρέπει να διοργανωθούν αγώνες για τους Ρώσους αθλητές, οι οποίοι θα αποφασίσουν να μην αγωνιστούν τον ερχόμενο Φεβρουάριο στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς της Πιονγκτσάνγκ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων R-Sport.

Η ΔΟΕ απέκλεισε την Τρίτη τη Ρωσία από τους Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ για την «άνευ προηγουμένου συστηματική χειραγώγηση» του συστήματος αντιντόπινγκ κυρίως στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Σότσι το 2014, αλλά άφησε την πόρτα ανοιχτή για τους «καθαρούς» αθλητές της χώρας να αγωνιστούν ως ουδέτεροι.

«Πρέπει να διοργανώσουμε αγώνες για τους αθλητές μας που θα αποφασίσουν να μην πάνε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αλλά πρέπει επίσης να υποστηρίξουμε και εκείνους που θα αποφασίσουν να πάνε στην Πιονγκτσάνγκ» είπε ο Ζούκοφ.

Πάντως, δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις διοργανώσεις που υπάρχει η σκέψη να γίνουν, αλλά πρόσθεσε ότι είναι «απαράδεκτο» να κατηγορούνται Ρώσοι αθλητές, οι οποίοι έχουν αποφασίσει να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ότι δεν είναι πατριώτες.

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία δεν θα εμποδίσει τους αθλητές της να αγωνιστούν αν το θέλουν στην Πιονγκτσάνγκ, απορρίπτοντας με τον τρόπο αυτό τις προτροπές ορισμένων Ρώσων να μποϊκοτάρουν τη διοργάνωση. Όπως υποστηρίζουν οι τελευταίοι, η Ρωσία δεν θα πρέπει να εκπροσωπηθεί στην διοργάνωση, εφόσον οι αθλητές της δεν θα μετέχουν υπό τη σημαία της.

Η Ρωσία, που αρνείται πεισματικά κάθε κρατική ανάμειξη στο θέμα του ντόπινγκ, αναμένεται να λάβει τελική απόφαση σχετικά με τη στάση της όσον αφορά την απαγόρευση της ΔΟΕ, σε συνεδρίαση των Ολυμπιακών Αρχών της χώρας την επόμενη εβδομάδα.