Skip to main content

ΗΠΑ: Περίπου 500.000 γυναίκες κινδυνεύουν να υποστούν κλειτοριδεκτομή

Περίπου μισό εκατομμύριο γυναίκες και κορίτσια στις ΗΠΑ κινδυνεύουν να υποστούν κλειτοριδεκτομή, αναφέρει έκθεση της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Population Reference Bureau (PRB).

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Μηδενικής Ανοχής για τον Ακρωτηριασμό Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων, η έκθεση αναφέρει ότι βασική αιτία της ραγδαίας αύξησης είναι ο διπλασιασμός της μετανάστευσης από τις αφρικανικές χώρες – όπου και είναι διαδομένη αυτή η βάρβαρη πρακτική – προς τις ΗΠΑ από το 2000 ως το 2013.

Η πρακτική αφορά τον πλήρη ή μερικό ακρωτηριασμό των εξωτερικών γεννητικών οργάνων των γυναικών και θεωρείται απαραίτητη πριν τον γάμο για τα κορίτσια σε πολλές χώρες, όμως μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες σωματικές και ψυχολογικές βλάβες, ακόμη και τον θάνατο.

Αν και οι περισσότερες αφρικανικές χώρες την έχουν απαγορεύσει, η πρακτική είναι κοινή στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή.

Στις ΗΠΑ έχει απαγορευτεί από το 1996, ενώ με νόμο του 2012 απαγορεύεται η μεταφορά ενός κοριτσιού έξω από τη χώρα προκειμένου να υποβληθεί σε κλειτοριδεκτομή.

Μεγάλο μέρος των γυναικών στις ΗΠΑ που κινδυνεύουν να υποστούν κλειτοριδεκτομή, έχουν γεννηθεί στην Αίγυπτο, την Αιθιοπία ή τη Σομαλία ή είχαν γονείς από τις χώρες αυτές.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ σκοπεύει να δημοσιεύσει τις επόμενες εβδομάδες μια έκθεση για τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων των γυναικών στη χώρα, με αποτελέσματα παρόμοια με αυτά της PRB.

Πηγή: ΑΜΠΕ