Skip to main content

Ο Ταραντίνο αρνείται να συμμορφωθεί με τη λογοκρισία που προσπαθεί να επιβάλλει η Κίνα

Ο Κουέντιν Ταραντίνο αρνείται να κόψει σκηνές από την ταινία του «Κάποτε στο Χόλυγουντ» και να συμμορφωθεί με τη λογοκρισία που προσπαθεί να επιβάλλει η Κίνα.  

Η στάση που κρατά ο σκηνοθέτης για το ενδεχόμενο να γίνει νέο μοντάζ στο φιλμ είναι, όπως χαρακτηριστικά γράφεται, «ή όπως είναι ή καθόλου». Η Κίνα μπλόκαρε την προγραμματισμένη κυκλοφορία στις 25 Οκτωβρίου, χωρίς η Sony Pictures Entertainment να λάβει εξήγηση.  

Εκτιμάται ότι η κινεζική απόφαση προέρχεται από το πώς ο Ταραντίνο παρουσιάζει τον Μπρους Λι στο φιλμ, μια προσωπικότητα που στην Κίνα είναι για πολλούς λαϊκός ήρωας. Η οικογένεια και οι φίλοι του  θρύλου των πολεμικών τεχνών ισχυρίζονται ότι ο Τάραντινο τον απεικονίζει ως καρικατούρα. Ο Τάραντινο διατηρεί δικαιώματα για το τελικό μοντάζ και δεν σχεδιάζει να συνεργαστεί με τις κινεζικές αρχές, με αποτέλεσμα η ταινία να κινδυνεύει να βρεθεί εκτός της τεράστιας αγοράς. 

Η ταινία επρόκειτο να «ανοίξει» στην Κίνα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο -με τις προβλέψεις να εκτιμούν πως θα ξεπερνούσε το όριο των 400 εκατ. δολαρίων σε παγκόσμιες εισπράξεις.    

Το αίτημα για λογοκριμένη βερσιόν έγινε μετά τη γραπτή διαμαρτυρία που υπέβαλλε προς τον Εθνικό Κινηματογραφικό Οργανισμό της Κίνας η κόρη του Μπρους Λι, Σάνον, σχετικά με την «προσβλητική» απεικόνιση του πατέρα της στη σκηνή που εμφανίζεται ο χαρακτήρας του στην ταινία. Η Σάνον Λι έχει ήδη εκφράσει πολλές φορές τη διαμαρτυρία της για τον τρόπο που η ταινία δείχνει τον μυθικό αστέρα των πολεμικών τεχνών και της οθόνης.  

Πρόσφατα, είχε δηλώσει σε συνέντευξή της τα εξής: «Στη σκηνή που αντιμετωπίζει τον χαρακτήρα του Μπραντ Πιτ, στα γυρίσματα μιας ταινίας, παρουσιάζεται ως αλαζονικός και υπερφίαλος […] και όχι όπως ήταν στην πραγματικότητα – ως κάποιος δηλαδή που έπρεπε να αγωνιστεί στη ζωή του τρεις φορές πιο σκληρά από άλλους, που τους χαρίζονταν τα πάντα…».