Skip to main content

Κορωνοϊός: Ιδιαίτερα ανησυχητική η εικόνα της Αττικής

Υποχώρησε η τάση σταθεροποίησης των κρουσμάτων που είχε παρατηρηθεί τις τελευταίες τρεις μέρες, με νέα έκρηξη κρουσμάτων να καταγράφεται κατά την χθεσινή ημέρα.

Ειδικότερα, χθες ανακοινώθηκαν 416 νέα κρούσματα, αριθμός που αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερος ημερήσιο αριθμό που έχει καταγραφεί, με την περιφέρεια της Αττικής να παραμένει στο επίκεντρο της πανδημίας καταγράφοντας 240 νέα κρούσματα– αριθμός ρεκόρ νέων περιστατικών για την περιοχή.

Σχολιάζοντας την κατάσταση στην Αττική, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά Ματίνα Παγώνη υποστήριξε πως τα τοπικά lockdown είναι αναπόφευκτα εφόσον προχωρήσουν οι αριθμοί.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η κ. Παγώνη  πως υπάρχει μεγάλη διασπορά μεγάλη στο κέντρο της Αθήνας και αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων ενώ σημείωσε πως άνθρωποι υψηλού κινδύνου αν περάσουν τις 8-10 ημέρες διασωληνωμενοι δεν είναι εύκολο μετά να αποσωληνωθούν. 

Την πίεση στις κλίνες ΜΕΘ έδειξε σαν το δυνατό δείκτη που θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις για τον περιορισμό της πανδημίας, έδειξε και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής του ΕΟΔΥ για τον κορωνοϊό, Νίκος Σύψας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Σύψας  ανέφερε πως για την Αττική έχει καταρτιστεί ένα σχέδιο δράσεων με πολλούς παράγοντες να το καθορίζουν, με την πορεία της επιδημίας και την πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας να είναι οι δύο πιο σημαντικές παράμετροι. Σύμφωνα με τοκ κ. Σύψα όμως, η κάλυψη των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πρέπει να καθορίζει την πορεία των μέτρων.

«Αυτή τη στιγμή πιο αποφασιστικό μέτρο είναι η δυνατότητα του συστήματος υγείας να εξυπηρετήσει τα περιστατικά και ειδικά την κάλυψη των κλινών ΜΕΘ. Αυτός είναι ένας δείκτης που μας δείχνει αν πρέπει να παρουμε πιο δραστικά μέτρα ή όχι», εξήγησε.

Ο κ. Σύψας εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την πορεία του ιού το χειμώνα, ενώ διευκρίνισε πως δεν θέλουμε ένα γενικό lockdown.  «Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το πώς θα πάνε τα πράγματα τον χειμώνα, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας χτύπησε πολύ νωρίς», τόνισε.

Στην ένταση του δεύτερου κύματος αναφέρθηκε και ο επίκουρος καθηγητής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας κ. Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των Υγειονομικών συντακτών. «Η ένταση του δεύτερου  κύματος προβληματίζει», σημείωσε για να τονίσει και ο ίδιος ότι είναι πολύ ανησυχητικό ότι αυξάνεται και πάλι ο αριθμός των διασωληνωμένων. Ο καθηγητής Μαγιορκίνης επεσήμανε ότι η Αττική παραμένει το επίκεντρο της πανδημίας γι’ αυτό συνεχίζεται η διεξαγωγή των γρήγορων τεστ στο Λεκανοπέδιο. 

Να σημειωθεί ότι ο ΕΟΔΥ εκτιμά τον δείκτη Rt για την επικράτεια στο 1, αυξημένο σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση του Εθνικού Παρατηρητηρίου.

Μάλιστα ο ΕΟΔΥ «βλέπει»  τρεις πηγές κρουσμάτων: τα εισαγόμενα (πάνω από 60 σήμερα), τις δομές φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών και τις περιοχές αυξημένης επιδημιολογικής επιβάρυνσης ανά την επικράτεια. Παρόλα αυτά, ο κ. Σύψας σχολιάζοντας τον αριθμό των εισαγόμενων κρουσμάτων υποστήριξε ότι «τα σύνορά μας ήδη ελέγχονται», αφήνοντας, ωστόσο, το περιθώριο απαγόρευσης κάποιων πτήσεων σε συγκεκριμένες χώρες. Τόνισε όμως πως το μεγάλο μας πρόβλημα δεν είναι τα κρούσματα στις πύλες εισόδου αλλά η Αττική. 

 naftemporiki.gr