Skip to main content

Χάγη: Η Σερβία δεν διέπραξε γενοκτονία στον πόλεμο κατά της Κροατίας

Το διεθνές δικαστήριο της Χάγης, το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, κατέληξε ότι η Σερβία δεν διέπραξε γενοκτονία στον πόλεμό της κατά της Κροατίας, την περίοδο των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ο πόλεμος μεταξύ της Κροατίας και της εναπομείνασας Γιουγκοσλαβίας (Σερβία – Μαυροβούνιο) διήρκεσε από τις 31 Μαρτίου 1991 έως τις 12 Νοεμβρίου 1995 και έμεινε γνωστός ως «Πόλεμος Ανεξαρτησίας της Κροατίας».

Οι κροατικές δυνάμεις, πέραν του ομοσπονδιακού Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού, ο οποίος είχε περάσει πια ολοκληρωτικά στα χέρια των Σέρβων, είχαν αντιμετωπίσει και τις πολιτοφυλακές των Σέρβων της Κροατίας, κυρίως στις περιοχές της Κράινα και της Ανατολικής Σλαβονίας.

Ο Πίτερ Τόμκα, πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, τόνισε ότι, μολονότι οι σερβικές δυνάμεις διέπραξαν εγκλήματα στην Κροατία μεταξύ του 1991 και του 1995, η Κροατία δεν απέδειξε ότι η Σερβία επεδίωκε να εξολοθρεύσει «συνολικά ή μερικά» τον κροατικό πληθυσμό στις κατειλημμένες περιοχές.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε επίσης ότι ούτε η Κροατία διέπραξε γενοκτονία κατά της σερβικής μειονότητας στο κροατικό έδαφος.