Skip to main content

Αιθιοπία: 43 νεκροί σε αεροπορική επιδρομή στο Τιγκράι

Τουλάχιστον 43 άτομα σκοτώθηκαν μετά από αεροπορική επιδρομή στην πόλη Τογκόγκα στην περιοχή Τιγκράι της Αιθιοπίας την Τρίτη, δήλωσε ιατρός αξιωματούχος στο Reuters, αφού οι κάτοικοι δήλωσαν ότι ξέσπασαν νέες μάχες τις τελευταίες ημέρες βόρεια της περιφερειακής πρωτεύουσας Μεκέλε.

Ο εκπρόσωπος του στρατού της Αιθιοπίας συνταγματάρχης Γκετνέτ Αντάνε δεν επιβεβαίωσε ή αρνήθηκε το περιστατικό. Είπε ότι οι αεροπορικές επιθέσεις ήταν μια κοινή στρατιωτική τακτική και ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις δεν στοχεύουν πολίτες.

Η βόμβα έπληξε μια αγορά περίπου στη 1:00 το μεσημέρι, σύμφωνα με μια γυναίκα που είπε ότι ο σύζυγός της και η δύοχρονη κόρη τους είχαν τραυματιστεί.

«Δεν είδαμε το αεροπλάνο, αλλά το ακούσαμε», είπε στο Reuters την Τετάρτη. «Όταν συνέβη η έκρηξη, όλοι έφυγαν. Μετά από λίγο επιστρέψαμε και προσπαθούσαμε να πάρουμε τους τραυματίες.»

Τα νέα της αεροπορικής επίθεσης ήρθαν καθώς αξιωματούχοι της Αιθιοπίας καταμέτρησαν ψηφοφορίες από τις εθνικές και περιφερειακές κοινοβουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν αυτήν την εβδομάδα σε επτά από τις 10 περιοχές του έθνους.

Αποκλεισμένη η πρόσβαση στα ασθενοφόρα

Ένας αξιωματούχος και δύο άλλοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που βοήθησαν στην περίθαλψη των τραυματιών στην Τόγκογκα ανέφεραν στο Reuters την Τετάρτη ότι οι Αιθίοπες στρατιώτες μπλοκάρουν τον κεντρικό δρόμο από τη Μεκέλ προς την πόλη και εμποδίζουν τα ασθενοφόρα να φτάσουν στο σημείο.

«Οι ασθενείς πεθαίνουν αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Είπε ότι δύο ασθενοφόρα μπόρεσαν να φτάσουν στην πόλη μέσω ενός πίσω δρόμου αργά την Τρίτη, αλλά δεν είχαν τον απαραίτητο εξοπλισμό και δεν τους επιτρεπόταν να φύγουν.

Είπε ότι οι ομάδες είχαν μετρήσει τουλάχιστον 40 νεκρούς στη σκηνή, τρία άτομα πέθαναν τη νύχτα, και υπήρχαν 44 τραυματισμένοι ασθενείς που χρειάζονταν θεραπεία.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Γκετνέτ αρνήθηκε ότι ο στρατός εμποδίζει ασθενοφόρα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters