Skip to main content

ΟΗΕ: Περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας από Ε.Ε. στο ζήτημα των προσφύγων

Την ανάγκη οικονομοτεχνικής στήριξης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση πέραν των όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ατζέντας για τη μετανάστευση υπογράμμισε μετά το τέλος της επίσκεψης κλιμακίου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (YA/UNHCR) στην Ελλάδα, ο διευθυντής του Γραφείου Ευρώπης της Aρμοστείας, Βενσάν Κοσετέλ.

Κατά τη διάρκεια της πενθήμερης επίσκεψή τους στην Ελλάδα, τα μέλη του κλιμακίου επισκέφθηκαν κέντρα υποδοχής μεταναστών στη Λέσβο, την Κω και τη Χίο.

Επίσης συναντήθηκαν με κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Αθήνα και επισκέφθηκαν ένα κέντρο κράτησης, καθώς και το Πεδίον του Άρεως, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι περίπου 500 Αφγανοί, μεταξύ των οποίων και πολλές οικογένειες.

Ο κ. Κοσετέλ και η διευθύντρια Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης, Ασφάλειας και Προμηθειών, Τερί Μορέλ, κάλεσαν την ελληνική κυβέρνηση να λάβει πιο ισχυρά μέτρα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης που εκτυλίσσεται στη χώρα.

Μόνο φέτος, ανέφεραν, έφτασαν περισσότερα από 107.000 άτομα, κυρίως πρόσφυγες, που ξεφεύγουν από τον πόλεμο και τη βία.

Τα δύο στελέχη του διεθνούς οργανισμού διαπίστωσαν ότι «οι υποδομές και οι υπηρεσίες υποδοχής, καθώς και οι διαδικασίες καταγραφής υπολείπονται κατά πολύ των πραγματικών αναγκών» και κάλεσαν τους θεσμούς, τις υπηρεσίες και τα κράτη μέλη της ΕΕ να παράσχουν επείγουσα και ισχυρή στήριξη στην Ελλάδα.

Αναγνώρισε ότι η Ελλάδα παλεύει με την οικονομική κρίση, αλλά, όπως τόνισε «η κυβέρνηση έχει υποχρεώσεις απέναντι στους ανθρώπους αυτούς που έχουν ήδη υποφέρει τόσο πολύ και χρήζουν διεθνούς προστασίας».

Αναφερόμενος στις εικόνες που παρουσίαζαν οι νεοαφιχθέντες στα κέντρα υποδοχής, ο κ. Κοσετέλ υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια «ανθρωπιστική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η οποία εκτυλίσσεται στην Ευρώπη και η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει. Απαιτείται τολμηρή και άμεση δράση από την ελληνική κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές, καθώς και από την ΕΕ».

Πρόσθεσε ότι πρέπει να αποφευχθεί το αίσθημα της εγκατάλειψης και του πόνου που νιώθουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι όπως το ζευγάρι -με το οποίο συνομίλησε- από τη Δαμασκό που μετά βίας επιβίωσαν στο ταξίδι με τη βάρκα.

«Είδαμε», προσέθεσε επίσης «ένα μωρό πέντε ημερών από το Αφγανιστάν και συναντήσαμε ανθρώπους που ταξίδεψαν με πατερίτσες και αναπηρικά αμαξίδια. Οι βασικές τους ανάγκες θα πρέπει να καλύπτονται με τρόπο ανθρώπινο, συνεπή και αξιοπρεπή».

Στη συνέντευξη η οποία δόθηκε στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, μετά την πενθήμερη περιοδεία τους στα νησιά υποδοχής και στο Πεδίον του Άρεως, τα στελέχη της Αρμοστείας δήλωσαν ότι από τις συζητήσεις που είχαν με τοπικούς αξιωματούχους, ΜΚΟ και εθελοντές, αποκόμισαν αισθήματα θετικά και εξέφρασαν το θαυμασμό τους «για την πολύτιμη βοήθεια και στήριξη που παρέχουν. Χωρίς τη συμβολή τους η κατάσταση θα ήταν ακόμα χειρότερη», όπως σημείωσε η κ. Μορέλ.

Πηγή: ΑΜΠΕ