Skip to main content

Η Κίνα καταδικάζει τις «τραγικές» διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ

«Τραγικά περιστατικά» τα οποία έχουν προκαλέσει «σοβαρή βλάβη στο κράτος δικαίου», χαρακτήρισε η Κίνα τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό στο Χονγκ Κονγκ.

Επί οκτώ συνεχόμενα Σαββατοκύριακα, το Χονγκ Κονγκ έχει συγκλονιστεί από διαδηλώσεις, οι οποίες συχνά καταλήγουν σε βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία, κατά του προτεινόμενου νομοσχεδίου που θα επέτρεπε την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα.

Σε μία σπάνια δήλωση, ο εκπρόσωπος του Γραφείου Υποθέσεων του Χονγκ Κονγκ και του υπουργείου Εξωτερικών του Μακάο, κάλεσε τους πολίτες το Χονγκ Κονγκ «να γνωρίζουν τον σοβαρό χαρακτήρα της τρέχουσας κατάστασης».

«Πιστεύουμε ότι για την ώρα το βασικό καθήκον του Χονγκ Κονγκ είναι να τιμωρήσει τις βίαιες και παράνομες ενέργειες σύμφωνα με τον νόμο, να αποκαταστήσει την τάξη το συντομότερο δυνατόν και να διατηρήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου Σου Λουγίνγκ.

Ως πρώην βρετανική αποικία, το Χονγκ Κονγκ έχει ξεχωριστό νομικό και δικαστικό σύστημα και υποτίθεται ότι απολαμβάνει «υψηλό βαθμό αυτονομίας» από την κινεζική κυβέρνηση, εκτός από τις υποθέσεις που αφορούν ζητήματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής.

Πρόκειται για τη χειρότερη κοινωνική αναταραχή που πλήττει την πρώην βρετανική αποικία από την επιστροφή της σε κινεζική διοίκηση, πριν από 22 χρόνια.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, BBC