Skip to main content

Μαξίμου: Παροχές στο «συρτάρι» για τη ΔΕΘ

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Η ενίσχυση των σεναρίων περί πρόωρων εκλογών ακριβώς μετά τις νέες διαψεύσεις του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, ανησυχεί την κυβέρνηση, η οποία από χθες προσπαθεί να πείσει ότι το πακέτο φοροελαφρύνσεων και παροχών που ετοιμάζεται για τη ΔΕΘ, δεν σχετίζεται με το προεκλογικό κλίμα που επικρατεί.

Η πληροφορία ότι ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε χθες στο Πολιτικό Συμβούλιο την πρόθεσή του να κάνει εκλογές στο τέλος της τετραετίας, και ότι αναφέρθηκε όμως στο ενδεχόμενο οι εκλογές να γίνουν τον Μάιο παράλληλα με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν επιβεβαιώνεται από κυβερνητικές πηγές.

Επικοινωνιακά, η κυβέρνηση διακινεί πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το πακέτο της ΔΕΘ θα είναι στοχευμένο στην – κατά το δυνατόν – ανακούφιση της μεσαία τάξης, χωρίς να διευκρινίζεται ωστόσο ούτε ποια μέτρα θα προωθηθούν και το κυριότερο ποιοι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες εκπροσωπούν την μεσαία τάξη. Ενδεικτικά, τον περασμένο Νοέμβριο, παρουσιάζοντας τα εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα τον Νοέμβριο του 2017, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε ορίσει ως εκπροσώπους της μεσαίας τάξης τους αμειβόμενους με μικτό οικογενειακό εισόδημα, από 12.000 – 18.000 ευρώ, λέγοντας επί λέξει: «Θεωρώ ότι δεν είναι μόνο μέρισμα για τους φτωχότερους των φτωχών. Πιάνει ένα μεγάλο κομμάτι της μεσαίας τάξης, γιατί εισόδημα 12.000 έως 18.000 ευρώ δεν είναι στα κατώτερα στρώματα».

Από την υπογραφή του τέλους των μνημονίων και μετά, είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα μπαράζ κινήσεων και ανακοινώσεων που δεν μπορεί να αποσυνδεθεί με το επικρατούν προεκλογικό κλίμα. Λέγεται για παράδειγμα, ότι ενώ είναι έτοιμη η εξαγγελία για να δοθούν συντάξεις σε 160.000 συνταξιούχους που περιμένουν εδώ και μήνες, οι ανακοινώσεις κρατούνται στο συρτάρι, για να ενισχύσουν το πακέτο της ΔΕΘ και οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη.

Στην ίδια κατεύθυνση, η κυβέρνηση συντηρεί στο παρασκήνιο το θέμα της αναβολής του μέτρου της μείωσης των συντάξεων από 1.1.2019 και χωρίς να αποκαλύπτει λεπτομέρειες, το παρουσιάζει ως σχεδόν τελειωμένο  και συμφωνημένο με τους δανειστές, μεταθέτοντας τις ανακοινώσεις για το τέλος του χρόνου. «Παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών και από αυτή την εξέλιξη εξαρτώνται οι αποφάσεις που θα πάρουμε» είπε στον ΑΝΤ 1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος εξηγώντας, ειδικότερα, ότι «έχουμε δέσμευση για τήρηση του 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2019» και τονίζοντας πως «αυτός ο στόχος θα τηρηθεί».

Από την πλευρά της, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου προανήγγειλε, μιλώντας στην ΕΡΤ, τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.

Η εντολή πάντως που δόθηκε μετά το Πολιτικό Συμβούλιο είναι κανένα στέλεχος της κυβέρνησης ή του κόμματος να μην αποπειραθεί να προχωρήσει σε αποκάλυψη περισσότερων πληροφοριών γύρω από το ποιοι φόροι ετοιμάζεται να μειωθούν ή που θα δοθεί οικονομική στήριξη, διότι αυτό θα γίνει από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ και θα αφορά το 2018 και το 2019, που εκ των πραγμάτων αποτελεί εκλογική χρονιά, αν οι εκλογές δεν γίνουν ως το τέλος του έτους.   

Στον διεθνή Τύπο, εμφανίζονται ήδη δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να κλείσει την τετραετία όπως δεσμεύεται δημοσίως, επειδή θα έχει προηγηθεί η διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή και αν συμβεί αυτό, οι ΑΝΕΛ έχουν ήδη διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τη συμφωνία. Η κυβέρνηση επιμένει να διακινεί ότι ακόμα και αν δεν ψηφίσουν οι ΑΝΕΛ, η συμφωνία των Πρεσπών θα κυρωθεί από την ελληνική Βουλή με τη συμβολή του Ποταμιού και βουλευτών από άλλα κόμματα (εννοούν την Ένωση Κεντρώων και το Κίνημα Αλλαγής), αλλά το προεκλογικό κλίμα και κυρίως η αίσθηση ότι η κυβένρηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ είναι κυβέρνηση υπό προθεσμία, αντί να αποδυναμώνεται, ενισχύεται: «Ελπίζω, σε αυτή την τελευταία χρονιά της κυβέρνηση, να μην επιφέρει ένα τέτοιο πλήγμα» είπε για τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ χθες ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, χαρακτηρίζοντας ωστόσο «παρακινδυνευμένη» την προσέγγιση ότι η κυβέρνηση μπορεί να βρει άλλον κυβερνητικό σύμμαχο, αν αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ.