Skip to main content

Αϊτή: Αναβλήθηκαν οι προεδρικές εκλογές

Οι αρχές της Αϊτής ανέβαλαν χθες τις προεδρικές εκλογές, οι οποίες κανονικά θα διεξάγονταν αύριο Κυριακή, εν μέσω ταραχών αλλά και της απειλής του υποψήφιου της αντιπολίτευσης να απόσχει από την διαδικασία, αφού κατήγγειλε νοθεία.

Ο Πιερ Λουί Οπόν, ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής της Αϊτής, ανακοίνωσε ότι ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών αποφασίστηκε να αναβληθεί για «προφανείς» λόγους ασφαλείας. Δεν διευκρίνισε πότε θα διεξαχθεί η διαδικασία, που χρηματοδοτεί κυρίως η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση αρχικά προκάλεσε ένα ξέσπασμα χαράς μεταξύ των διαδηλωτών στους δρόμους της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς, αλλά πολύ γρήγορα οι διαθέσεις άλλαξαν. Ακούστηκαν πυροβολισμοί και διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικούς.

Η αναβολή των προεδρικών εκλογών αναμένεται να οδηγήσει στην σταδιακή αποκλιμάκωση της έντασης και των ταραχών στην πάμφτωχη χώρα των 10 εκατομμυρίων ανθρώπων, που επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό πριν από έξι χρόνια.

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Ζιντ Σελεστέν ξεκαθάρισε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν επρόκειτο να συμμετάσχει στη διαδικασία, καταγγέλλοντας ότι στον πρώτο γύρο, τον Οκτώβριο, υπήρξε εκτεταμένη νοθεία προς όφελος του υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος.

Η Αϊτή, όπου ιστορικά οι θεσμοί είναι αδύναμοι, δυσκολεύεται να οικοδομήσει ένα σταθερό δημοκρατικό πολίτευμα, ακόμη από την εποχή της ανατροπής της δικτατορίας των Ντιβαλιέ (1957-1986), την οποία ακολούθησαν περισσότερα πραξικοπήματα κι εκλογικές αναμετρήσεις που σημαδεύτηκαν από φαινόμενα εκτεταμένης νοθείας.

Διαδηλωτές έκαψαν αυτοκίνητα και έσπασαν παράθυρα κτηρίων τις τελευταίες μέρες στο Πορτ-ο-Πρενς. Πάνω από δέκα εκλογικά τμήματα πυρπολήθηκαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή. Χθες η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον ενός άνδρα ο οποίος φέρεται να είχε πυροβολήσει εναντίον διαδηλωτών.

Πηγές: Reuters, Γαλλικό πρακτορείο