Skip to main content

Η μάχη της κάλπης

Στις κάλπες για τις εθνικές εκλογές που θα κρίνουν τις πολιτικές εξελίξεις και θα διαμορφώσουν το νέο πολιτικό τοπίο στρέφονται σήμερα τα βλέμματα.

Μεγάλο στοίχημα αποτελεί η συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία, που διεξάγεται εν μέσω θέρους. Σημειώνεται ότι εθνικές εκλογές στην καρδιά του καλοκαιριού έχουν να διενεργηθούν από το 1928 (19 Αυγούστου).

Ρόλο – «κλειδί» θα έχουν και οι αναποφάσιστοι, η τελική στάση των οποίων θα έχει το δικό της αντίκτυπο στους πολιτικούς συσχετισμούς, ενώ βαρύνουσα σημασία για τις έδρες του πρώτου κόμματος θα έχει ο αριθμός των κομμάτων της επόμενης Βουλής. Ουσιαστικά όσο μεγαλώνει το ποσοστό των κομμάτων που μένουν κάτω από το 3% τόσο ευκολότερος είναι ο στόχος της αυτοδυναμίας για το κόμμα που θα κόψει πρώτο το «νήμα» στις εκλογές.

Κατά την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της Παρασκευής στο Σύνταγμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε βέβαιος ότι «την Κυριακή θα νικήσουμε, γιατί τώρα αποφασίζουμε για τη ζωή μας». «Μπορούμε να πετύχουμε τη μεγαλύτερη εκλογική ανατροπή στη σύγχρονη ιστορία» είπε και κάλεσε εκείνους «που έχουν προεξοφλήσει την τελική κρίση του ελληνικού λαού και ράβουν κουστούμια εξουσίας και κουστούμια περικοπών στον λαό και λεηλασίας στο δημόσιο χρήμα» να μην βιάζονται.

Ο Πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση κατά των πολιτικών αντιπάλων του για το σχέδιό τους, που θα γυρίσει τη χώρα στις μαύρες μέρες των μνημονίων. Όπως είπε, «ο ελληνικός λαός τη Κυριακή θα αποτρέψει τη μεγάλη κλοπή, το μεγάλο έγκλημα. Δεν θα τους επιτρέψει να βάλουν χέρι στις θυσίες των Ελλήνων ξανά. Θα κλείσει οριστικά την πόρτα στο σχέδιο Σαμαρά-Στουρνάρα, δηλαδή σε ένα νέο μνημόνιο, με βαρύτατους όρους και νέα σκληρά μέτρα για τον ελληνικό λαό».

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητεί «ισχυρή εντολή για καθαρή τετραετία» ώστε να μπορέσει να «ξεδιπλώσει το σχέδιο της Ν.Δ.».

«Σε λίγες ώρες από τώρα θα ανοίξουν οι κάλπες και το βράδυ της 7ης Ιουλίου θα έχουμε πετύχει μια μεγάλη νίκη» δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης και πρόσθεσε: «Θα είναι η νίκη της Ν.Δ, θα είναι η νίκη της Ελλάδας, η νίκη όλων των Ελλήνων, να αφήσουμε πίσω τη φτώχεια, τη μιζέρια και τον διχασμό και να ξημερώσει, επιτέλους, ένα καλύτερο αύριο για την πατρίδα μας».

naftemporiki.gr