Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας. Μετά τη χθεσινή ανοιχτή επιστολή του υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προς τους Τούρκους της Γερμανίας, τους οποίους διαβεβαιώνει ότι η αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης δεν στρέφεται εναντίον τους, ο πρόεδρος της γερμανικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ επικρίνει σήμερα, σε συνέντευξη του, με ασυνήθιστα αυστηρό τρόπο για γερμανό πρόεδρο, τον Ταγίπ Ερντογάν.
Στη συνέντευξή του στο δεύτερο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης ZDF που μεταδίδεται σήμερα στια 20:10 ώ.Ε. ο πρόεδρος Σταϊνμάιερ επιδοκιμάζει την αυστηρότερη στάση της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία και ασκεί έντονη κριτική στον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. «Πολλοί εξ΄ αυτών που συνεργάστηκαν τα τελευταία χρόνια μαζί του και το κόμμα του, τώρα καταδιώκονται, φυλακίζονται, φιμώνονται», δηλώνει ο κ. Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ και τονίζει: «Αυτό δεν μπορούμε να το ανεχτούμε. «Είναι ζήτημα αξιοπρέπειας για τη χώρα μας να σταλούν ξεκάθαρα μηνύματα στην Τουρκία».
Χαμηλότεροι τόνοι από καγκελαρία
Προσπάθειες να αποκλιμακώσει την ένταση στις διμερείς σχέσεις καταβάλει σήμερα εκ νέου η Άνγκελα Μέρκελ μέσω του εκπροσώπου της. Μιλώντας στην κυριακάτικη Bild ο υπουργός Καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ, καταδικάζει μεν τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία και στηρίζει την αλλαγή πλεύσης της Γερμανίας. Παράλληλα όμως εκφράζει την άποψη πως στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου «η Τουρκία είναι μια από τις δημοκρατικότερες χώρες». Βέβαια στη συνέχεια διευκρινίζει ότι αυτή η εκτίμηση «δεν αφορά τον κ. Ερντογάν, αλλά την τουρκική κοινωνία στο σύνολο της». Στη συνέχεια ο υπουργός Καγκελαρίας επισήμανε ότι «ο τούρκος πρόεδρος δεν κέρδισε το δημοψήφισμα με 90% όπως συνηθίζεται σε δικτατορίες, αλλά με 51%».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο υπουργός Καγκελαρίας απορρίπτει το αίτημα για αποκλεισμό της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ παραπέμποντας σε παλιότερες εποχές. «Τόσο η Ελλάδα, όσο και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Και στις δύο χώρες υπήρξαν στις δεκαετίες του ’60, ’70, ’80 και ’90 δικτατορίες, εν μέρει και ταυτόχρονα. Παρ’ όλα αυτά και οι δύο παρέμειναν στο ΝΑΤΟ.
Το 76% θεωρεί ότι το Βερολίνο δείχνει υπερβολική ανοχή στον Τ. Ερντογάν
Σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Emnid για λογαριασμό της εφημερίδας Bild, η πλειονότητα των ερωτηθέντων στη Γερμανία εμφανίζεται δυσαρεστημένη από την γερμανική πολιτική έναντι της Τουρκίας. Το 76% θεωρεί μάλιστα ότι το Βερολίνο δείχνει υπερβολική ανοχή στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ενώ μόλις το 12% επικροτεί τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης έναντι του τούρκου προέδρου.