Skip to main content

Αντιπαράθεση Μιχαηλίδου- Φωτίου για τις υιοθεσίες

 «Ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που έβαλε ιδιωτικούς φορείς στο Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής και Υιοθεσίας. Εμείς τους βγάλαμε από το Εθνικό Συμβούλιο. Αποφάσεις για τα παιδιά θα παίρνει το δημόσιο», υπογράμμισε η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου. Η επισήμανση ήρθε ως απάντηση στους υπαινιγμούς από την προκάτοχό της και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου ότι δρομολογείται αλλαγή του νόμου που η προηγούμενη κυβέρνηση ψήφισε για την υιοθεσία και την αναδοχή το 2018, ενδεχομένως για την εμπλοκή ιδιωτικών φορέων στη διαδικασία.

«Το όραμά μας για μια νέα πολιτική, για την αναδοχή και την υιοθεσία, είναι παιδοκεντρικό», ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας, ενημερώνοντας νωρίτερα σήμερα την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, για τη διαδικασία και τα στάδια μέχρι την τελική τοποθέτηση του κάθε παιδιού σε οικογένεια. «Στόχος ήταν και παραμένει η αποκατάσταση των παιδιών που διαβιούν σε ιδιωτικές, δημόσιες και εκκλησιαστικές δομές παιδικής προστασίας. Στόχος μας είναι να συνδεθούν με την κατάλληλη, γι’ αυτά, οικογένεια», είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου. 

Η υφυπουργός είπε ότι ο Ν. 4538/2018 κινήθηκε στη σωστή κατεύθυνση διότι επικαιροποίησε το θεσμό της αναδοχής και θέσπισε ένα μητρώο για τα παιδιά, ένα μητρώο για τους υποψήφιους γονείς και ένα για τους υποψήφιους αναδόχους.

 «Ο νόμος αυτός λοιπόν έκανε το πρώτο βήμα, σε έναν τομέα που δεν έχει καμία μα καμία πολυτέλεια κομματικών αντιπαραθέσεων. Όλοι μαζί πρέπει να προασπίσουμε το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών», είπε και θύμισε ότι το νόμο αυτό τον οποίο είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018, τον ψήφισε και η παράταξη της ΝΔ.

   «Όσα είπατε, κυρία υφυπουργέ, δεν χρειάζονταν διάταξη στο νομοσχέδιο. Είναι απλή εγκύκλιος του γενικού γραμματέα», σχολίασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου και πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος έχει ήδη εκδοθεί από τις 3 Ιουλίου και περιλαμβάνει οδηγίες για τη σύνδεση των μητρώων.

Η κ. Φωτίου αναφέρθηκε στα βήματα ψηφιοποίησης του συστήματος που έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση, βήματα που, όπως τόνισε, οδήγησαν σε ένα πλήρως ψηφιοποιημένο υπουργείο. «Αφού λοιπόν έχει εκδοθεί η εγκύκλιος, προς τι η τροπολογία του νόμου του 2018, αν δεν είναι ύποπτη;», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αναρωτήθηκε αν οι αλλαγές που επέρχονται στον νόμο του 2018, προχωρούν για να εμπλακούν ΜΚΟ, ιδιωτικά ιδρύματα και στη διαδικασία της σύνδεσης. «Εμείς δώσαμε στο Πανεπιστήμιο Θράκης να φτιάξει τα μαθήματα για υποψήφιους γονείς, για εκπαιδευτές γονέων και για το ΣΚΛΕ (Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος). Τι το κάνατε αυτό το πρόγραμμα;», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η παρέμβαση της Θεανώς Φωτίου προκάλεσε την αντίδραση της υφυπουργού Εργασίας. «Ξέρετε κ. Φωτίου, δεν δίνουμε εμείς στο υπουργείο τα παιδιά με εγκύκλιο. Τα παιδιά δεν δίνονται με εγκύκλιο. Η εγκύκλιος ήταν αποσαφηνιστικές οδηγίες που δίνονται στους κοινωνικούς λειτουργούς» απάντησε.

Πηγή: ΑΜΠΕ