Skip to main content

Βιετνάμ: Τεστ σε ολόκληρη πόλη μετά την υβριδική μετάλλαξη

Μαζικά τεστ προγραμματίζει το Βιετνάμ ελπίζοντας να αντιμετωπίσει ένα νέο ξέσπασμα του Covid-19, και στον απόηχο της ανακοίνωσης της υβριδικής μετάλλαξης η οποία εντοπίστηκε στη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, το Βιετνάμ σκοπεύει να διεξάγει τεστ Covid σε ολόκληρο τον πληθυσμό της πόλης Χο Τσι Μινχ ενώ παράλληλα θα επιβάλει νέα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Οι νέες δράσεις στοχεύουν στην αντιμετώπιση ενός cluster κρουσμάτων που συνδέεται με θρησκευτική αποστολή.

Το Βιετνάμ είχε σημειώσει σχετική επιτυχία στον έλεγχο του ιού, αλλά τα κρούσματα αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αξιωματούχοι της υγείας προειδοποίησαν επίσης για μια νέα πολύ επικίνδυνη υβριδική παραλλαγή που εντοπίστηκε στη χώρα. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η νέα παραλλαγή συνδυάζει χαρακτηριστικά των παραλλαγών που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην Ινδία και τη Βρετανία, και μεταδίδεται εύκολα μέσω του αέρα.

Συνολικά, η χώρα έχει καταγράψει πάνω από 7.000 μολύνσεις και 47 θανάτους, αλλά οι τελευταίες εξάρσεις αντιπροσωπεύουν πάνω από το ήμισυ του συνολικού αριθμού κρουσμάτων.

Η τελευταία έξαρση στην πόλη του Χο Τσι Μινχ προέρχεται κυρίως από μια χριστιανική αποστολή η οποία παρήγαγε τουλάχιστον 125 θετικά κρούσματα και δημιούργησε τις περισσότερες από τις μολύνσεις της πόλης.

Όσοι ζουν κοντά στο σύμπλεγμα έχουν ήδη υποβληθεί σε τεστ και ζουν σε συνθήκες lockdown.

Οι αξιωματούχοι σχεδιάζουν τώρα να υποβάλουν σε τεστ όλο τον πληθυσμό της πόλη, που μετρά 13 εκατ. άτομα.

Με ένα ρυθμό τεστ 100.000 ανά ημέρα, η προσπάθεια θα απαιτούσε από τις αρχές περισσότερους από τέσσερις μήνες για να ολοκληρωθεί.

Εκτός από τα τεστ, οι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν επίσης νέα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης σε όλη την πόλη για 15 ημέρες, ξεκινώντας από τις 31 Μαΐου.

Τα καταστήματα και τα εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά και οι θρησκευτικές δραστηριότητες έχουν ανασταλεί.

«Όλες οι εκδηλώσεις που συγκεντρώνουν περισσότερα από 10 άτομα στο κοινό απαγορεύονται σε όλη την πόλη, αλλά η πόλη σκέφτεται να μειώσει τον αριθμό των ανθρώπων σε μόλις πέντε», δήλωσε η κυβέρνηση.

Όταν ο ιός εξαπλώθηκε για πρώτη φορά πέρα ​​από την Κίνα στις αρχές του 2020, το Βιετνάμ ενήργησε γρήγορα και αποφασιστικά, κλείνοντας τα σύνορά του σε σχεδόν όλους τους ταξιδιώτες εκτός από τους πολίτες που επέστρεφαν στην πατρίδα τους.

Στη συνέχεια, επέβαλε καραντίνα και υπέβαλε σε τεστ όλους όσους εισήλθαν στη χώρα. Διεξήγαγε επίσης ευρεία ιχνηλάτηση επαφών και δοκιμές.

Η κυβέρνηση πιέζεται να επιταχύνει τους εμβολιασμούς για να αποφύγει το ενδεχόμενο επανεμφάνισης του ιού. Πάνω από ένα εκατ. άνθρωποι ή το 1% του πληθυσμού έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου μέχρι στιγμής.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC