Skip to main content

Η μάχη του Τζόνσον και του Χαντ στο γήπεδο της Β. Ιρλανδίας

Της Μάρως Βακαλοπούλου
[email protected]

Στο γήπεδο της Βόρειας Ιρλανδίας και συγκεκριμένα στους πιο Συντηρητικούς του DUP, του μικρού ενωτικού κόμματος που στήριξε το 2017 την εύθραυστη κυβέρνησης της Τερέζα Μέι, μεταφέρεται τώρα το «παιχνίδι» της ηγεσίας των Τόρις. Μπόρις Τζόνσον και Τζέρεμι Χαντ τα δίνουν όλα, καθώς ξέρουν ότι ο πρωθυπουργικός θώκος θα περάσει και μέσα από το backstop, το πλέον αμφιλεγόμενο κομμάτι της συμφωνίας αποχώρησης που διαπραγματεύτηκε η Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες.

Αμφότεροι οι υποψήφιοι, γνωρίζοντας ακριβώς πόσο πολύ κόστισε στη Μέι το backstop, το λεγόμενο δίχτυ ασφαλείας που θέτουν ως προϋπόθεση οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την αποφυγή των σκληρών ιρλανδικών συνόρων, έχουν διαμηνύσει από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας τους ότι στόχος τους είναι να το αφαιρέσουν τελείως από τη συμφωνία αποχώρησης για το Brexit. Και αν αυτό δεν είναι εφικτό, διότι έως σήμερα τουλάχιστον, οι Βρυξέλλες δεν άφηναν κανένα περιθώριο διααγμάτευσης επί τούτου, Τζόνσον και Χαντ προσβλέπουν σε ριζικές αλλαγές. Το ερώτημα είναι πώς σκοπεύουν να το κάνουν.

Με την πρόσφατη εμπειρία του από τις επίπονες διαπραγματεύσεις της Μέι, ο νυν υπουργός Εξωτερικών Χαντ υποστηρίζει ότι Ευρωπαίοι ηγέτες τού έχουν εκμυστηρευθεί σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι είναι έτοιμοι να εξετάσουν ξανά «όλο το πακέτο», εφόσον το Λονδίνο έχει να προτείνει νέες ιδέες. Ο Χαντ σκοπεύει μάλιστα να εντάξει στη διαπραγματευτική ομάδα και το DUP και δίνει περιθώριο τριών εβδομάδων για συζητήσεις με την Ε.Ε. Στις 30 Σεπτεμβρίου, έναν μήνα προτού εκπνεύσει η νέα διορία της Ε.Ε. για το Brexit (31 Οκτωβρίου), ο Χαντ θα καταλήξει εάν τελικά μία νέα συμφωνία με τις Βρυξέλλες είναι εφικτή.

Σαφώς πιο σκληροπυρηνικός στις απόψεις του, ο Τζόνσον επιμένει ότι το backstop πρέπει να αφαιρεθεί τελείως από τη συμφωνία αποχώρησης, ενώ υποστηρίζει ότι το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων θα πρέπει να τεθεί επί τάπητος με τις Βρυξέλλες στη δεύτερη φάση των συζητήσεων για το Brexit, οι οποίες αφορούν την εμπορική συμφωνία. Εν προκειμένω, το πρόβλημα, το οποίο ο Τζόνσον δεν εξηγεί πώς θα παρακάμψει, είναι τι θα συμβεί εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την Ε.Ε. και αν προχωρήσει σε άτακτο Brexit στις 31 Οκτωβρίου, όπως επιμένει ότι θα κάνει. Διότι σε περίπτωση no deal Brexit, δεν θα υπάρξει η πολυπόθητη μεταβατική περίοδος των δύο ετών.

Τζόνσον και Χαντ τάσσονται υπέρ των εναλλακτικών ρυθμίσεων στα ιρλανδικά σύνορα, αν και ο καθένας από τη δική του οπτική. Τον τελευταίο λόγο όμως έχει η Ε.Ε., η οποία δεν αποκλείει τεχνολογικές (π.χ. κάμερες) ή άλλες λύσεις για την αποφυγή των σκληρών ιρλανδικών συνόρων, αλλά θέτει ως προϋπόθεση την έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης, η οποία θα περιλαμβάνει το backstop.

Εφικτό ή ανέφικτο το όραμα των δύο υποψηφίων, θα αποδειχτεί τους επόμενους μήνες. Μέχρι στιγμής ωστόσο, και κυρίως έως τις 23 Ιουλίου, οπότε θα ανακοινωθεί το όνομα του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας, τα μεγαλόπνοα σχέδια του Τζόνσον και του Χαντ είναι βάλσαμο για τους συντηρητικούς του DUP, οι οποιοι χαιρετίζουν το σκληρό Brexit και του πρώην και του νυν υπουργού Εξωτερικών.