Skip to main content

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης η δασική πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια Βοιωτίας. 

Στην θετική εξέλιξη, συνέβαλε καθοριστικά η δυνατή νεροποντή που είχε πέσει νωρίτερα ατην περιοχή.

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης παραμένουν στην περιοχή για την ολοσχερή κατάσβεσή της και τυχούσες αναζωπυρώσεις.

Η φωτιά μαινόταν από το βράδυ του Σαββάτου στην περιοχή Στεφάνη, με την περίμετρό της να φτάνει τα 16 χιλιόμετρα.

Το απόγευμα, σε ενημέρωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Νίκος Τσόγκας, έκανε λόγο για καλύτερη εικόνα της πυρκαγιάς, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει ενεργό ενιαίο μέτωπο.

Ο κ. Τσόγκας διευκρίνισε ότι το πευκοδάσος που έχει καταστραφεί, έχει έκταση πολύ μικρότερη από αυτή που περικλείεται από την περίμετρο της πυρκαγιάς, αφού πολύ μεγάλα κομμάτια έμειναν άθικτα. Ειδικότερα, η έκταση είναι περίπου 11.000 στρέμματα και πιθανόν να έχουν καεί περίπου τα μισά. Η αποτίμηση της καταστροφής θα γίνει αφού ολοκληρωθεί το έργο της κατάσβεσης, το οποίο θα διαρκέσει μέρες, καθώς οι δυνάμεις πυρόσβεσης δεν θα φύγουν αν δεν σβήσει και η παραμικρή σπίθα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου διευκρίνισε επίσης, ότι δεν κινδύνευσαν και δεν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, και δεν καταστράφηκαν περιουσίες πολιτών.

Σε ότι αφορά τα αίτια της πυρκαγιάς, δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να οδηγεί σε συγκεκριμένη εκδοχή. Τα στελέχη του Π.Σ. όμως προβληματίζονται, καθώς η πυρκαγιά ξεκίνησε στις 22.40 το βράδυ του Σαββάτου μέσα στο δάσος, νότια του χωριού Στεφάνη, χωρίς να υπάρχει κάτι που να δικαιολογεί τυχαίο γεγονός ή «ατύχημα».

Για τον λόγο αυτό, από την πρώτη στιγμή βρίσκεται στα Δερβενοχώρια, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, το οποίο ερευνά όλες τις εκδοχές, μεταξύ αυτών και τον εμπρησμό.

Σήμερα, οι δυνάμεις που έλαβαν μέρος στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, διαμορφώθηκαν ως εξής: Από αέρος 6 αεροσκάφη Canadair, 4 τύπου PZL και 6 ελικόπτερα, ενώ από εδάφους 170 πυροσβέστες με 76 οχήματα και 180 άτομα πεζοπόρο.

Τις επίγειες δυνάμεις συνέδραμαν 100 στρατιώτες, 23 υδροφόρες ΟΤΑ, 10 ιδιωτικές υδροφόρες και 18 χωματουργικά μηχανήματα από τις Περιφέρειες Αττικής και Στερεάς Ελλάδος.

Ο κ. Τσόγκας τόνισε ότι το προσωπικό των δυνάμεων πυρόσβεσης, κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κρατήσει την πυρκαγιά και να μην επεκταθεί προς την Πάρνηθα, ενώ άνοιγαν συνεχώς δρόμους που δεν υπήρχαν για να πλησιάσουν τις εστίες, καθώς και αντιπυρικές ζώνες.

Ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος επεσήμανε ότι και αύριο, λόγω των ισχυρών ανέμων και των υψηλών θερμοκρασιών, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόληψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος (Δείκτης 3), μεταξύ άλλων στους νομούς Αττικής, Βοιωτίας, στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου, καθώς και σε περιοχές των νομών Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Χαλκιδικής.

Παράλληλα, ο κ. Τσόγκας έκανε έκκληση προς τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική στο 199 αν αντιληφθούν πυρκαγιά και να απομακρύνονται έγκαιρα αν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της, για την δική τους ασφάλεια.