Skip to main content

Ούτε σήμερα η απόφαση για τις κορυφαίες θέσεις της Ε.Ε.

Παράταση έως αύριο, στις 12 ώρα Ελλάδας, παίρνουν οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για τις κορυφαίες θέσεις στην Ε.Ε. Τη διακοπή της Συνόδου Κορυφής ανακοίνωσε μέσω Twitter o Πρέμπεν Αμάν, εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενόσω οι φήμες φούντωναν ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. πλησιάζουν σε συμφωνία για να διορίσουν τον σοσιαλιστή Ολλανδό Φρανς Τίμερμανς επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αξιωματούχοι που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων, και τους οποίους επικαλείται το Bloomberg, υποστηρίζουν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συσπειρώνονται πλέον γύρω από τη λεγόμενη συμφωνία της Οσάκα, βάσει της οποίας ο Τίμερμανς θα διοριστεί στη θέση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Υπάρχουν ασφαλώς αρκετές ακόμη αντίθετες φωνές απέναντι στο συγκεκριμένο σχέδιο, αν και όχι τόσες ώστε να μπορούν να το σταματήσουν. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ από την πλευρά του κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου να προχωρήσει η συμβιβαστική λύση. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έπειτα από 19 ώρες, το πρόβλημα ήταν «ολόκληρο το πακέτο». Επιφυλάξεις εξέφρασαν η Ιταλία, η Κροατία, η Λετονία και η Ουγγαρία, σύμφωνα με το Reuters. 

Οι συζητήσεις είναι «περίπλοκες», παραδέχθηκε και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, όμως δήλωσε πως «ελπίζει ότι, με καλή θέληση, ένας συμβιβασμός θα είναι εφικτός». Σε εντελώς διαφορετικό ύφος, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, εξέφρασε μεν αισιοδοξία για συμφωνία, όμως μίκησε ξεκάθαρα για αποτυχία. Σήμερα τελειώσαμε με αποτυχία, είναι μια πολύ κακή εικόνα και για το Συμβούλιο και για την Ευρώπη», δήλωσε ο Μακρόν. «Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η αποτυχία οφείλεται κάποιες φορές σε ορισμένες προσωπικές φιλοδοξίες», πρόσθεσε. «Είμαστε κοντά σε συμφωνία, αλλά όχι ακόμα», δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Στην αυριανή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας θα εκπροσωπηθεί από τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ.

Το ενδεχόμενο της συμφωνίας για τον διορισμό του Τίμερμανς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσαν ωστόσο δύο ακόμη διπλωμάτες στο Reuters, οι οποίοι υποστηρίζουν επίσης ότι η κεντροδεξιά Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είναι υποψήφια για να ηγηθεί του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ είναι ένας ισχυρός υποψήφιος για τη θέση του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., ενώ ο Μάνφρεντ Βέμπερ φαίνεται πως θα ηγηθεί του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η επιλογή του Τίμερμανς προτάθηκε μετά την απόρριψη της υποψηφιότητας του επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που κατέλαβε την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές του Μαΐου, του Γερμανού Μάνφρεντ Βέμπερ, στη Σύνοδο Κορυφής της 20ής και 21ης Ιουνίου.

Σε αντάλλαγμα, προτάθηκε ο Βέμπερ να αναλάβει πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάτι για το οποίο θα χρειαστεί τις ψήφους των ευρωβουλευτών των σοσιαλιστών και των φιλελεύθερων, και κάποιο άλλο στέλεχος του ΕΛΚ να αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η πρόταση διαμορφώθηκε στις συνομιλίες των Ευρωπαίων ηγετών στο περιθώριο της G20, την Παρασκευή και το Σάββατο, στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ φέρεται εκεί να αποδέχθηκε οριστικά να πάψει να προωθεί την υποψηφιότητα του συμπατριώτη της Βέμπερ για τη διαδοχή του Λουξεμβουργιανού Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ωστόσο, οι Φιλελεύθεροι απαίτησαν στην Οσάκα την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάτι στο οποίο επίσης φέρεται να συναίνεσε η Μέρκελ – προς μεγάλη απογοήτευση στο ΕΛΚ, που αντέδρασε έντονα. Η Μέρκελ δέχθηκε ομαδόν φραστικά πυρά στη συνάντηση των ηγετών της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς πριν από τη σύνοδο.

Η κρίση ανάμεσα στη Μέρκελ και τους υπόλοιπους ηγέτες του ΕΛΚ ήταν μάλλον απρόσμενη, προφανώς υπήρξε έλλειψη επικοινωνίας, σχολίασε γαλλική διπλωματική πηγή, προεξοφλώντας μια «λευκή» νύχτα.

naftemporiki.gr