Skip to main content

Νεπάλ: Η δεύτερη χώρα στην Ασία που λέει «ναι» στο γάμο ομόφυλων ζευγαριών;

Η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Νεπάλ ασκεί εκ νέου πίεση στην κυβέρνηση της χώρας τονίζοντας ότι θα πρέπει επιτέλους να νομιμοποιήσει τον γάμο μεταξύ ζευγαριών που ανήκουν στο ίδιο φύλο. Αυτό προκύπτει από μια σχετική έκθεση που κυκλοφόρησε αυτήν την εβδομάδα.

Πέρασαν πέντε χρόνια από τότε που μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων έκανε την εν λόγω σύσταση και έχουν περάσει σχεδόν 13 χρόνια από τότε που το Ανώτατο Δικαστήριο του Νεπάλ αποφάσισε υπέρ της ισότητας για όλες τις σεξουαλικές μειονότητες στη χώρα.

Ιδίως αφότου η Πρόεδρος του Νεπάλ, Μπίντια Ντεβί Μπαντάρι -η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στο αξίωμα το 2015- επικύρωσε το νόμο περί συνταγματικής τροποποίησης στις 18 Ιουνίου, η χώρα των Ιμαλαΐων θα μπορούσε τώρα να γίνει η δεύτερη χώρα στην Ασία που ανοίγει το δρόμο για την τέλεση γάμων με ζευγάρια του ίδιου φύλου.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη χώρα στην Ασία που νομιμοποίησε τον γάμο για ομοφυλόφιλους και λεσβίες ήταν πέρυσι η Ταϊβάν. Ωστόσο, όπως συμβαίνει και σε πολλές άλλες χώρες που εφάρμοσαν την παραπάνω επιλογή, το θέμα της υιοθεσίας εξακολουθεί να είναι κάτι που αποτελεί απροσπέλαστο εμπόδιο, τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BILD