Skip to main content

Σε κλοιό νέων αποκαλύψεων ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την κατάθεση Καλογρίτσα

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Στη δίνη των νέων αποκαλύψεων για το πώς ο κατασκευαστής, γνωστός και ως «κόκκινος εργολάβος», Χρήστος Καλογρίτσας έλαβε μέρος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016, βυθίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Νίκο Παππά να βρίσκεται πλέον σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και τον Αλέξη Τσίπρα να καλείται να πάρει άμεσα αποφάσεις.

Οι αποκαλύψεις έρχονται σε συνέχεια του ηχητικού της συνομιλίας Μιωνή – Παππά, ενώ το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να αντεπιτεθεί με στοιχεία από υποκλοπές καταγεγραμμένων συνομιλιών της ΕΥΠ για «πρώην υπουργούς παιδεραστές» και κυκλώματα trafficking.

Το αποτέλεσμα είναι να επικρατεί αποπνικτική ατμόσφαιρα στην πολιτική ζωή και ενώ σε αυτή τη φάση δεν φαίνεται ο τρόπος της εκτόνωσης, διάφορα κέντρα να ρίχνουν ξανά φήμες για πρόωρες εκλογές, προσθέτοντας και την πολιτική αστάθεια στην εξίσωση.

Μετά το ηχητικό της συνομιλίας του πιο στενού συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, όπου ο πρώην υπουργός ακούγεται να μιλά για «μαγαζιά» για «κάποιους που βγάζουν πολλά λεφτά» και «έχουν ατζέντα» η κατάθεση του «κόκκινου εργολάβου» Χρήστου Καλογρίτσα που αποκάλυψε χθες η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», στριμώχνει ακόμα περισσότερο τον πανίσχυρο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ Νίκο Παππά και θέτει ένα τεράστιο δίλημμα στον πολιτικά στριμωγμένο Αλέξη Τσίπρα. Να απομακρύνει τον στενό του συνεργάτη και φίλο όπως του συστήνουν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και άνθρωποι του πολύ στενού του περιβάλλοντος διακινδυνεύοντας την αντίδραση του ή να συνεχίζει να τον καλύπτει;

Φήμες προερχόμενες από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και πιθανή παραίτηση του Νίκου Παππά ως κίνηση διευκόλυνσης για τον κ. Τσίπρα, δεν τις επιβεβαιώνει ωστόσο η Κουμουνδούρου.

Όπως αποκάλυψε χθες το «Πρώτο Θέμα», ο γνωστός και ως «κόκκινος εργολάβος», Χρήστος Καλογρίτσας, για τον οποίο ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης έχει δηλώσει σε συνέντευξή του ότι ο Νίκος Παππάς του είχε ζητήσει ένα «δώρο» 20 εκατ. ευρώ, κατέθεσε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, ότι η σύμβαση ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ που είχε συνάψει με την εταιρεία λιβανέζικων συμφερόντων CCC ήταν εικονική και ότι τα χρήματα δόθηκαν ως προκαταβολή στην εταιρεία του Καλογρίτσα προκειμένου να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες το καλοκαίρι του 2016!

Όλα αυτά ο κ. Καλογρίτσας τα κατέθεσε την περασμένη Τετάρτη στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Ευελπίδων, όπου συζητήθηκε η αστική διαφορά της πολυεθνικής κατασκευαστικής εταιρείας CCC κατά της εταιρείας «Τοξότης» η οποία του ανήκει. Η CCC έχει προσφύγει κατά του Χρ. Καλογρίτσα απαιτώντας την πληρωμή 3 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε προκαταβολή που έλαβε η εταιρεία «Τοξότης» ως υπεργολάβος, για ένα Μall που έχτιζε η CCC στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ωστόσο, η πλευρά Καλογρίτσα αρνείται το χρέος και υποστηρίζει ότι τα χρήματα τα πήρε η εταιρεία «Τοξότης» «υπό τον συντονισμό, την εποπτεία και καθοδήγηση του… ‘White House’». Όταν, σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», ρωτήθηκαν οι δικηγόροι Καλογρίτσα τι ήταν το «White House» η απάντησή τους ήταν αποκαλυπτική: «Όταν λέμε “White House” εννοούμε το Μέγαρο Μαξίμου και τον Νίκο Παππά».

Όπως προκύπτει από τα δικαστικά έγγραφα που δημοσιεύει το «Πρώτο Θέμα», η αστική διαφορά δύο κατασκευαστικών εταιρειών (σ.σ. που αμήχανα επικαλείται και ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατώντας να δώσει απαντήσεις) μίας ελληνικής (πτωχευμένης πλέον) και ενός πολυεθνικού κολοσσού εξελίσσεται σε μέγα σκάνδαλο που πλήττει καίρια την αξιωματική καθώς συνδέεται με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες που διεξήγαγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και «πουλούσε» στην ελληνική κοινή γνώμη ως δήθεν βήμα υπέρ της διαφάνειας. Όλοι θυμούνται ότι η διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας είχε λάβει για την Κουμουνδούρου και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα διαστάσεις προμετωπίδας στον «πόλεμο κατά της διαπλοκής», ενώ επί της ουσίας δεν ήταν τίποτε άλλο από το «όχημα» για να δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη δική του διαπλοκή, παράλληλα με τις κινήσεις προσέγγισης μεγάλων οικονομικών και εκδοτικών συμφερόντων, που είχαν ήδη ξεκινήσει πριν από το 2015 και την έλευση της παρέας του κ. Τσίπρα στην εξουσία. 

Ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, ο οποίος είχε διεκδικήσει και πήρε τελικά την τηλεοπτική άδεια αλλά, πριν ο «νόμος Παππά» καταπέσει στο ΣτΕ, την έχασε επειδή δεν είχε να καταβάλει τα χρήματα που όφειλε, κατέθεσε, την περασμένη Τετάρτη 1.07.2020 μέσω των συνηγόρων του, ότι έλαβε «υπό τον συντονισμό και την εποπτεία του Μαξίμου» 3 εκατ. ευρώ από λιβανέζικο κατασκευαστικό κολοσσό, ώστε να λάβει μέρος στον διαγωνισμό για τις άδειες, το 2016.

Ο εργολάβος, που είχε διεκδικήσει τηλεοπτική άδεια κατά τον διαγωνισμό κα προοριζόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ για ισχυρός άνδρας των ΜΜΕ, αναφέρθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με την κωδική ονομασία: «White House», δηλαδή «Λευκός Οίκος» και κατονόμασε τον Νίκο Παππά ως ενορχηστρωτή της σύναψης εικονικών συμβάσεων εκατομμυρίων.

Ο Νίκος Παππάς δεν έχει αντιδράσει από χθες και είναι πασιφανές ότι εφόσον βρίσκεται για δεύτερη φορά στο στόχαστρο για τον ρόλο που διαδραμάτιζε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και μετέπειτα ΣΥΡΙΖΑ, είναι πλέον σε εξαιρετικά δεινή θέση. Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει τον Χρήστο Καλογρίτσα ως «γαλάζιο εργολάβο» πάντως, πέφτει στο κενό καθώς αφενός η ιστορία και η διαδρομή του κ. Καλογρίτσα στα πολιτικά μονοπάτια της Αριστεράς είναι γνωστή, ενώ επιχειρηματικά όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα ξέρουν ότι ο κ. Καλογρίτσας έχει εξαγοράσει στο παρελθόν τις εταιρείες του πατέρα και του θείου του πρώην πρωθυπουργού.

Όπως ήταν αναμενόμενο, άμεση ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας η οποία σε ανακοίνωσή της χαρακτήρισε «σοκαριστικές» τις αποκαλύψεις της σημειώνοντας ότι «ξεπερνούν τη λειτουργία παρακράτους από τον ΣΥΡΙΖΑ και παραπέμπουν σε πρακτικές μαφίας». «Ξέραμε για τα βοσκοτόπια. Τώρα έρχονται στο φως και ιστορίες με εικονικές συμβάσεις, πολιτικές εντολές και εκατομμύρια που αλλάζουν χέρια. Πρωταγωνιστής ξανά, όπως και στους διαλόγους με τον επιχειρηματία Σ. Μιωνή, ο πιο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, ο Νίκος Παππάς. Αυτή τη φορά το “μαγαζί” έχει άλλο όνομα και γίνεται White House. Αλλά ο τρόπος που λειτουργεί είναι το ίδιο σκοτεινός και ο στόχος ο ίδιος. Η δημιουργία ενός παραθεσμικού μηχανισμού, στη Δικαιοσύνη, στο κράτος, στα ΜΜΕ που θα υπηρετεί το “μαγαζί”. Ύστερα και από τις σημερινές αποκαλύψεις οφείλει να δώσει εξηγήσεις ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Δρούσε αυτόνομα ο πιο στενός συνεργάτης του; Δρούσε σε πλήρη συνεννόηση μαζί του, όπως όλοι αντιλαμβάνονται, κι αναλαμβάνει εκείνος την ευθύνη; Ας σταματήσει να κρύβεται πίσω από λέξεις χωρίς νόημα. Απαιτούνται καθαρές απαντήσεις», καταλήγει το κυβερνών κόμμα. Στο ίδιο κλίμα και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος, σε παρέμβασή του  στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις, ο Νίκος Παππάς έχει, πλέον, δύο δρόμους. Ή να μηνύσει τον κ. Καλογρίτσα, ή να αποπεμφθεί από τον τον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να «μην κρύβεται, να πάρει αποφάσεις».

Από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής ζητά άμεση διερεύνηση της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη. Σε ανακοίνωσή της, η Χαριλάου Τρικούπη σημειώνει: «Δεν περιμένουμε απαντήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ευνόητοι οι λόγοι. Περιμένουμε τις ενέργειες της Δικαιοσύνης. Δεν μπορεί να παραμείνουν αιωρούμενα τέτοια θέματα που ρίχνουν και άλλο δηλητήριο στον δημόσιο βίο».

 «Ο κ. Καλογρίτσας προσπαθεί να μετατρέψει σε πολιτικό θέμα μια αστική του διαφορά, ένα ακόμη ανεξόφλητο χρέος προς τρίτους, υπό τις οδηγίες του συνηγόρου του κ. Λοβέρδου ο οποίος διώκεται για την υπόθεση Nοβάρτις» υποστήριξε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. «Ο κ. Καλογρίτσας κόπηκε από την αδειοδότηση καναλιών από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν μπόρεσε να καταβάλει το τίμημα που προβλεπόταν. Τα λοιπά επιχειρηματικά του ζητήματα δεν τα γνωρίζουμε. Ας ερωτηθεί ο κ. Θεοδωρικάκος με τον οποίο είναι συνέταιροι» ανέφερε επί λέξει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως, πολλά στελέχη βλέπουν ότι η διέξοδος διαφυγής από την πίεση των συνεχών αποκαλύψεων με κεντρικό πρόσωπο τον Νίκο Παππά δεν είναι εύκολη υπόθεση για τον κ. Τσίπρα. Και σίγουρα όχι χωρίς απώλειες.

Οι χθεσινές αποκαλύψεις του «Πρώτου Θέματος», «δένουν» στη συνείδηση της ελληνικής κοινής γνώμης, φήμες και πληροφορίες πολλών ετών για τη λειτουργία παραθεσμικών κύκλων επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και την προσπάθεια εγκαθίδρυσης καθεστώτος, μέσω παρακρατικών μηχανισμών.

Ο Χρήστος Καλογρίτσας στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες είχε πάρει ως υπερθεματιστής τη δεύτερη άδεια που δημοπρατήθηκε. Εκείνη την εποχή η τότε αντιπολίτευση αλλά και ο Τύπος ρωτούσε «πού τα βρήκε τα λεφτά;» αφενός χωρίς να λαμβάνει απάντηση και αφετέρου αντιμετωπίζοντας την αλαζονεία και την απαξίωση των κ. Τσίπρα και Παππά που, στον πρώτο καιρό της εξουσίας τους, αισθάνονταν πανίσχυροι. Τον Σεπτέμβριο του 2016, όταν με βάση τα προβλεπόμενα απαιτούνταν να μπουν τα χρήματα, η πλευρά Καλογρίτσα ζήτησε 48ωρη προθεσμία, ένα αίτημα το οποίο ωστόσο απερρίφθη, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει από την διαδικασία και την άδεια να πάρει ο Ιβάν Σαββίδης, ως επιλαχών.

Όλοι θυμούνται ότι ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή του ότι ο Νίκος Παππάς το 2016 του είχε ζητήσει -μεταφέροντας και την επιθυμία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όπως του είχε πει – να δανείσει στον Χρήστο Καλογρίτσα το ποσό των 20,5 εκατ. ευρώ, ένα «δωράκι» 20 εκατ.,  για να πληρώσει την προκαταβολή για την άδεια που είχε αποκτήσει στον γνωστό διαγωνισμό. Όλα αυτά που αποκάλυπτε επί χρόνια το ρεπορτάζ για το πώς λειτουργούσε η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα βγαίνουν στην επιφάνεια.

Όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο πάλαι ποτέ πανίχυρος υπερυπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς είναι στα σχοινιά του ρινγκ. Παράλληλα, το ερώτημα αν και πόσα γνώριζε ο Αλέξης Τσίπρας για τη σκοτεινή δράση του στενότερού του συνεργάτη, όσο δεν απαντάται, αφοπλίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον απαξιώνει μέρα με την ημέρα ενώπιον της κοινής γνώμης, ακόμα και ενώπιον των οπαδών του. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Έθνος της Κυριακής» ο κ. Τσίπρας κάνει μία εμφανή προσπάθεια να πάρει κάποιες αποστάσεις από τον Νίκο Παππά λέγοντας ότι «δεν έμαθε να λειτουργεί ως παιδονόμος«, όλοι όμως αναγνωρίζουν και του μεταφέρουν ότι αυτό πλέον δεν είναι αρκετό.

Μετά την αποκάλυψη του ηχητικού της συνομιλίας Παππά – Μιωνή, αρκετά στελέχη ζήτησαν την παραίτηση του Νίκου Παππά τόσο από την κοινοβουλευτική ομάδα όσο και από το κόμμα. Σταμάτησαν όταν ο κ. Παππάς έβγαλε εκείνη τη δήλωση με την οποία δήθεν έκανε αυτοκριτική, ενώ επί της ουσίας δεν έπαιρνε τίποτε πίσω από όσα αποκαλυπτικά άκουγε η κοινή γνώμη να λέει στον κ. Μιωνή. Τώρα, όλοι αυτοί θα επανέλθουν θα πιέσουν ακόμα περισσότερο τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει την απόφαση να αποπέμψει τον στενό του συνεργάτη, λέγοντας του ότι οι τελευταίες αποκαλύψεις, βάζουν και τον ίδιο στο κάδρο και οφείλει να πάρει αποφάσεις.

Πριν αρχίσει η παρέλαση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ και οι δημόσιες παραινέσεις, οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας οφείλει να πάρει πρωτοβουλία και να διώξει τον Νίκο Παππά από το κόμμα. Υπάρχουν βεβαίως και κάποιοι που του λένε ότι αν προχωρήσει σε μία τέτοια απόφαση, θα έχει αφενός να αντιμετωπίσει την αντίδραση του κ. Παππά, αλλά και το «ξήλωμα του πουλόβερ» του επιτελείου του. Τις τελευταίες ώρες γίνεται προσπάθεια, από κάποιους λίγους, έμπειρους, να πείσουν τον κ. Τσίπρα ότι πρέπει να ζητήσει από τον Νίκο Παππά να παραιτηθεί, αφού προηγουμένως έχει συμφωνήσει μαζί του ότι ο ίδιος θα προστατευθεί.

Ν.Δ.: «Περιμένουμε απαντήσεις για τα 3 εκατατομμύρια ευρώ στο Documento»

Με νέα ανακοίνωσή της, η ΝΔ– και αναμένεται να συνεχίσει σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών – εμπλέκει και την εφημερίδα Documento, φόλα προσκείμενη στην αξιωματική αντιπολίτευση.

«Με τις αποκαλύψεις που έρχονται καθημερινά στο φως, συμπληρώνεται το παζλ του παρακράτους, των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Οι Έλληνες μαθαίνουν, δια στόματος των πρωταγωνιστών, αυτά που υποψιάζονταν. Σύμφωνα με τις νέες αποκαλύψεις, από την πλευρά του  εργολάβου κι επίδοξου καναλάρχη με τις πλάτες του ‘μαγαζιού’, κ. Καλογρίτσα ειπώθηκε στο δικαστήριο ότι τα 3 εκατομμύρια τελικά πήγαν στο Documento (προφανώς όχι για να ενισχυθεί ο αγώνας κατά της διαπλοκής και η “ανεξάρτητη” δημοσιογραφία, αλλά για να κάνει τη “βρώμικη δουλειά”  του ΣΥΡΙΖΑ.). Ο κ. Βαξεβάνης απαντά, ότι εκείνος δεν ήταν συνεταίρος αλλά ένας απλός εργαζόμενος! Ο οποίος, ώ του θαύματος, κατάφερε στη συνέχεια να γίνει ιδιοκτήτης. Για όλη αυτή τη δυσώδη ιστορία οφείλουν απαντήσεις ο Αλ. Τσίπρας και ο Ν. Παππάς που την έστησαν και όλοι οι εργολαβικά εμπλεκόμενοι. Πήγαν όντως τα 3 εκατομμύρια ευρώ στην έκδοση του Documento; Πως έγινε και ο εργαζόμενος σε μια εφημερίδα στην οποία μπήκαν τόσα εκατομμύρια, βρέθηκε ιδιοκτήτης; Η δικαιοσύνη παράλληλα οφείλει να διερευνήσει τις σκοτεινές διαδρομές, των εικονικών συμβάσεων, των εκατομμυρίων ευρώ και των μετοχών που άλλαζαν χέρια. Είναι ζήτημα δημοκρατίας» ανέφερε χθεσινοβραδινή ανακοίνωση.

«Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλο πανικό τόσο λόγω της οικονομίας, που την έχει βουλιάξει, όσο και από τις σημερινές αποκαλύψεις για επίσημες καταγραφές από την ΕΥΠ. Οι καταγραφές αυτές αποκαλύπτουν πρώην υπουργούς και στελέχη της Ν.Δ. με σοκαριστικούς διαλόγους να εμπλέκονται σε παιδεραστία και να συνεργάζονται με ένα μαφιόζικο παρακράτος, με δικαστές που καταγράφονται να υποστηρίζουν ότι στήνουν δίκες υπέρ χορηγών της ΝΔ με ανταλλάγματα. Τώρα λοιπόν που αποδεικνύεται ότι το παρακράτος ήταν μαύρο και γαλάζιο, η Ν.Δ. θυμήθηκε να βγάλει  από τη ναφθαλίνη τον κ. Καλογρίτσα, τον οποίο το 2016 τον κατηγορούσε ως αναξιόπιστο για τα βοσκοτόπια, και να τον τοποθετήσει ξανά στη πολιτική σκηνή, πλέον ως αξιόπιστο. Ξαναλέμε λοιπόν: Τις δοσοληψίες του συγκεκριμένου επιχειρηματία και τα ανεξόφλητα χρέη του προς τρίτους επιχειρηματίες ίσως τα γνωρίζουν καλύτερα ο κ. Θεοδωρικάκος, ως παλιός συνεργάτης και οικογενειακός συνέταιρος και ο κ. Λοβέρδος ως συνήγορός του.  Σε κάθε περίπτωση, οι φθηνοί και στημένοι αντιπερισπασμοί στους οποίους καταφεύγει η ΝΔ δεν πρόκειται να της δώσουν διέξοδο διαφυγής. Οφείλει να δώσει απαντήσεις τώρα ο κ. Μητσοτάκης για το παρακράτος που ανέχεται μέχρι και τους παιδεραστές, των οποίων η εγκληματική δράση, όπως είναι φανερό εδώ και χρόνια, δεν φαίνεται να τον θίγει» απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ με αναφορές στις αποκαλύψεις που έκανε χθες η εφημερίδα του Κώστα Βαξεβάνη.

Πιο συγκεκριμένα, τον κάλεσε να απαντήσει αν «θα διώξει τους πρώην υπουργούς του και τον νυν βουλευτή του που πιάστηκε από τον κοριό της ΕΥΠ να έχουν συναλλαγές με το παρακράτος των επίορκων αστυνομικών και εμπλοκή μέχρι και σε υπόθεση παιδεραστίας» και αν «θα πει κάτι για τον χρηματισμό ανώτατων δικαστικών από επώνυμους φίλους του».