Skip to main content

Αρ. Πελώνη: «Λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας» το ψηφιακό πιστοποιητικό covid

«Το ψηφιακό πιστοποιητικό covid -όπως πλέον έχει μετονομαστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο- θα επιτρέπει να περνάμε τα σύνορα, χωρίς να υφιστάμεθα άλλου τύπου ελέγχους. Είναι, δηλαδή, ένα εργαλείο διευκόλυνσης, μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας», τόνισε σε συνέντευξή της η κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αρ. Πελώνη.  

Η κ. Πελώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, 100,3, σημείωσε ότι το πιστοποιητικό, «θα διευκολύνει πάρα πολύ τους ελέγχους στα σύνορα και προφανώς θα ενθαρρύνει όσους θέλουν να ταξιδέψουν αυτό το καλοκαίρι».

Για πρώτη φορά, όπως είπε, «έχουμε και το τείχος ανοσίας που θα έχει χτιστεί σε κάθε χώρα από τους εμβολιασμούς και μια εικόνα της πανδημίας, που -όπως προέκυψε και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο- προκαλεί ικανοποίηση σε όλη την Ευρώπη. Προφανώς δεν έχουμε τελειώσει, αλλά δεν είμαστε εκεί που ήμασταν πριν από μερικούς μήνες. Δεν είμαστε εκεί που ήμασταν το περασμένο καλοκαίρι», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ωστόσο, επεσήμανε ότι «Πρέπει να γίνει ένας τεχνικός συντονισμός με τις χώρες. Υπάρχουν τεχνικές ομάδες, που δουλεύουν γι’ αυτό, ώστε να μπορέσει να είναι διαλειτουργικό. Εμείς είμαστε έτοιμοι και  γίνονται τεστ προσομοίωσης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης». 

Για την πορεία των εμβολιασμών 

Το σχέδιο, διευκρίνισε η κ. Πελώνη είναι να ανοίγουν γρήγορα οι ηλικιακές ομάδες. «Από τον Απρίλιο και μετά, ανοίγουν πάρα πολύ γρήγορα. Αυτή τη στιγμή  στα 19 νησιά, που βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», έχουν ανοίξει οι εμβολιασμοί με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson για όλο τον πληθυσμό άνω  των 18 ετών», ανέφερε, σημειώνοντας ότι σήμερα άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 35-39 ετών για όλα τα εμβόλια.  

«Την περασμένη Παρασκευή άνοιξε με τον ίδιο τρόπο η ομάδα των 40-44. Ανάλογα με τα ραντεβού  θα κριθεί  πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την επόμενη ηλικιακή ομάδα. Και εντός του Ιουνίου ευελπιστούμε, όπως είχαμε πει, να ανοίξει και για όλες τις ομάδες και για τους 18 άνω. Πάντα με την προτεραιοποίηση της ηλικίας που πηγαίνει από πάνω προς τα κάτω», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Για την κρατική αεροπειρατεία της Λευκορωσίας

Η κ. Πελώνη, τόνισε ότι αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον γι’ αυτή την υπόθεση και σε φαντασιακό επίπεδο. Είναι ένα θέμα, όπως σημείωσε που ενδεχομένως να «πουλάει». 

Ωστόσο, εξήγησε ότι «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οποιοσδήποτε εντός του αεροσκάφους που απογειώθηκε από την Αθήνα συμμετείχε στη διαδικασία εκτροπής της πορείας του. Οι φήμες αυτές που κυκλοφορούν δεν επιβεβαιώνονται, είναι παντελώς ανυπόστατες. Το ξεκαθάρισε χθες και ο πρωθυπουργός».

Επεσήμανε δε, «ο πρωθυπουργός ήταν από τους πρώτους που καταδίκασε και μάλιστα πάρα πολύ αυστηρά την ενέργεια αυτή και εισηγήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο  να υπάρξουν αυστηρές συνέπειες, καθώς η Ευρώπη δεν μπορεί να μένει σιωπηρή απέναντι σε τέτοια φαινόμενα και πρέπει να κινείται γρήγορα».

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα. «Η Ευρώπη δεν εμφανίστηκε διχασμένη. Στέλνει το μήνυμα προς τα έξω  ενωμένα ότι τέτοιες πράξεις και τέτοιες ενέργειες δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να γίνουν ανεκτές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε.  

Για πιθανότητα νέων τουρκικών ερευνών το καλοκαίρι

Η κυβερνητική Εκπρόσωπος θύμισε ότι «η τουρκική συμπεριφορά αξιολογείται και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης», συμπληρώνοντας ότι  «υπάρχουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορούν, τόσο την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών, όσο και την ανάγκη ομαλής συνέχισής τους. Δηλαδή, αποφυγής μονομερών ενεργειών κατά τη διάρκειά τους». Σε κάθε περίπτωση, η κ. Πελώνη τόνισε ότι «προσβλέπουμε πάντα σε ανοιχτούς διαύλους και στην αποκλιμάκωση. Ελπίζω πως αυτή θα συνεχιστεί».

Σημείωσε δε ότι «είναι στο χέρι της Τουρκίας να το αποδείξει εμπράκτως και απέναντί μας και απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση αν επιθυμεί να έχει μια στρατηγική σχέση με τους Ευρωπαίους. Έρχεται, άλλωστε, στο τέλος Ιουνίου, και το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο  που θα συζητηθούν όλα αυτά».