Skip to main content

Τούρκος πρέσβης: Η Γαλλία αναστέλλει τη συμμετοχή της στη νατοϊκή επιχείρηση στη Μεσόγειο

Η Γαλλία έχει ενημερώσει το ΝΑΤΟ ότι αναστέλει την συμμετοχή της στις ναυτικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως υποστηρίζει τουλάχιστον ο Τούρκος πρέσβης στο Παρίσι, αλλά και μεταδίδουν γαλλικά μέσα. 

Όπως μεταδίδει το Reuters μιλώντας στη Γαλλική Γερουσία ο Τούρκος πρέσβης, Ισμαήλ Χακί Μούσα, υποστήριξε ότι η Γαλλία ζήτησε τη διενέργεια έρευνας από το ΝΑΤΟ για το περιστατικό μεταξύ πλοίων του γαλλικού και του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, ωστόσο το αποτέλεσμα της δεν ευθυγραμμιζόταν με τους γαλλικούς ισχυρισμούς. «Φαίνεται ότι οι ειδικοί του ΝΑΤΟ δεν έφθασαν στο ίδιο συμπέρασμα. Έχω την ενημέρωση ότι το πολεμικό πλοίο Courbet αποσύρεται από τις νατοϊκές ασκήσεις» είπε χαρακτηριστικά. 

Λίγο νωρίτερα και η γαλλική εφημερίδα «L’ Opinion» ανέφερε ότι η Γαλλία έχει ήδη στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να ενημερώσει τη Συμμαχία για την απόφασή της να αναστείλει τη συμμετοχή της στη θαλάσσια επιχείρηση περιφρούρησης.

Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι η κόντρα Γαλλίας- Τουρκίας φούντωσε στις 17 Ιουνίου, όταν το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό διαμαρτυρήθηκε πως γαλλική φρεγάτα αποτέλεσε στόχο «εξαιρετικά επιθετικού» ελιγμού από τουρκικά πλοία στη Μεσόγειο. Το Παρίσι έχει επανειλημμένα επίσης ασκήσει κριτική τόσο για το ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη όσο και για τις προκλητικές ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ και τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα. 

naftemporiki.gr