Skip to main content

ΗΠΑ: Τήρηση εκεχειρίας και διανομή βοήθειας στη Γάζα στην ατζέντα Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα εστιάσει κυρίως στη διασφάλιση της τήρησης της εκεχειρίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στη διάρκεια της επίσκεψής του στην περιοχή αργότερα σήμερα, και θα εργαστεί προκειμένου να διανεμηθεί η βοήθεια στους κατοίκους της Γάζας, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Ουάσινγκτον έχει «κάθε ελπίδα και προσδοκία» πως η εκεχειρία θα κρατήσει, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος σε επικοινωνία με τους δημοσιογράφους, όμως είπε πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για ευρύτερες ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την Ιερουσαλήμ, τη Ραμάλα, το Κάιρο και το Αμάν έως την Πέμπτη και θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον πρόεδρο της Παλαιστιανιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι και τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα.

«Το πρωταρχικό σημείο στο οποίο θα εστιάσουμε είναι η διατήρηση της εκεχειρίας, να εξασφαλίσουμε ότι η βοήθεια θα φθάσει στους ανθρώπους που τη χρειάζονται», είπε ο αξιωματούχος.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν δεσμευμένες στη λύση δύο κρατών… Δεν αμφιταλαντευόμαστε ως προς αυτό με οιονδήποτε τρόπο. Είναι πιθανόν πρόωρο αυτή την ώρα να προσκαλέσουμε τα μέρη στην Ουάσινγκτον ή οπουδήποτε αλλού», είπε ο αξιωματούχος.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters