Skip to main content

Εκλογές-Πολωνία: Πώς ένας άνδρας χωρίς ηγετικά χαρακτηριστικά κατάφερε να διχάσει τη χώρα

Της Βίκυς Καλοφωτιά
[email protected]

Είναι ο άνθρωπος που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Πολωνίας οι οποίες πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 28 Ιουνίου 2020 και θα επαναληφθούν σε δύο εβδομάδες, με έναν δεύτερο γύρο, όπου θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον φιλελεύθερο δήμαρχο της Βαρσοβίας, Ραφάλ Τρσασκόφσκι.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, σύμμαχος του κυβερνώντος εθνικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), συγκέντρωσε ποσοστό 41,8% των ψήφων, που του στέρησε την επικράτηση έναντι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πλατφόρμα Πολιτών (PO) -που εξασφάλισε 30,4%- καθώς χρειαζόταν το 50% των ψήφων για να εδραιωθεί.

Πατρίδα, οικογένεια, ασφάλεια, αξιοπρέπεια είναι έννοιες που συνεχώς επαναλαμβάνονται στο πολιτικό «οπλοστάσιο» του ισχυρού αλλά όχι παντοδύναμου προέδρου. «Μετά από πέντε χρόνια με ψηφίζουν περισσότεροι από κάθε άλλη φορά στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Σας ευχαριστώ από την καρδιά μου, σας ευχαριστώ πολύ» σπεύδει να δηλώσει αμέσως μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων απευθυνόμενος στο κοινό, με τους οπαδούς του να ζητωκραυγάζουν αποθεώνοντας το ίνδαλμά τους.

Ωστόσο, το πολιτικό τοπίο στην Πολωνία παραμένει κατακερματισμένο και θεωρητικά οι συμμαχίες του δεύτερου γύρου μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα. Μιλώντας στους οπαδούς του το βράδυ της Κυριακής ο Ραφάλ Τρσασκόφσκι υπενθύμισε ότι σημασία δεν έχει μόνο πόσοι ψήφισαν τον Ντούντα, αλλά και πόσοι δεν τον ψήφισαν αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως η ανάγκη για αλλαγή να καταφέρει τελικά να επικρατήσει του εκκωφαντικού και υπέρμετρου πολιτικού ναρκισσισμού του αντιπάλου του.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας «στυλό» του Γιαροσλάβ Κατσίνσκι

Δεν είναι όμως λίγες οι φορές που ο Αντρέι Ντούντα χαρακτηρίζεται από τους επικριτές του ως «στυλό» του ηγέτη του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), Γιαροσλάβ Κατσίνσκι λόγω του ότι με την εξουσία που διαθέτει στα χέρια του ο πρόεδρος της Πολωνίας έχει δώσει σε αρκετές περιπτώσεις το «πράσινο φως» έτσι ώστε να υπογραφεί και επίσημα σχεδόν κάθε αμφιλεγόμενος νόμος.

Άλλωστε -όπως λέγεται από ένα καθόλου αμελητέο ποσοστό των πολιτών αλλά και από κυβερνητικούς κύκλους- ο Κατσίνσκι είναι ο πραγματικός κυβερνήτης της Πολωνίας και αυτός που διευθύνει το κράτος από το γραφείο του στο κτίριο του PiS στην οδό Nowogrodzka της Βαρσοβίας.

Ήταν ο ίδιος που ανακάλυψε πριν από πέντε χρόνια τον μάλλον άγνωστο τότε πολιτικό, Αντρέι Ντούντα. Θεωρείτο (και θεωρείται ακόμη από πολλούς) ένας άνδρας χωρίς ιδιαίτερες ηγετικές ικανότητες, μάλλον «άοσμος» που παρέπεμπε περισσότερο σε ακατέργαστη «ύλη» και όχι σε κάποιον ο οποίος θα μπορούσε να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας διεκδικώντας την ψήφο του πολωνικού λαού. Ωστόσο, διέθετε ακριβώς αυτά που ήθελε ο Κατσίνσκι τη δεδομένη χρονική στιγμή: είχε το προφίλ ενός συντηρητικού, ο οποίος ήταν επίσης αρκετά νέος και ταυτόχρονα σύγχρονος, χαρακτηριστικά που θα του επέτρεπαν σταδιακά να εισχωρήσει στα σπίτια των πολιτών ως μια φυσιογνωμία που ενδεχομένως να απέπνεε εμπιστοσύνη(;).

Οι ομοιότητες Ντούντα-Τρσασκόφσκι

Σε αρκετές αναφορές στα μέσα μαζικής ενημέρωσης χρησιμοποιείται και για τους δύο υποψηφίους του δεύτερου γύρου των εκλογών της Πολωνίας η φράση: «αγορίστικη γοητεία ως “όπλο” προεκλογικής εκστρατείας». Χαρακτηρισμός που έχει ως στόχο τον υποβιβασμό της πολιτικής τους δεινότητας; Την επιδίωξη του «ροκανίσματος» της θέσης τους εστιάζοντας στα εξωτερικά χαρακτηριστικά και των δύο; Στην πεποίθηση ορισμένων ότι πείθουν περισσότερο επιστρατεύοντας τη γοητεία τους παρά τα όποια επιχειρήματα και πολιτικούς χειρισμούς τους; Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι δυο σημαντικοί άνδρες της χώρας συγκεντρώνουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά, όσο κι αν φαινομενικά μοιάζουν σαν δύο ευθείες που δεν τέμνονται πουθενά.

-Έχουν και οι δυο την ίδια ηλικία (48 ετών) και ανήκουν σε μια γενιά για την οποία ο κομμουνισμός αποτελεί μόνο μια μακρινή σκιά

-Ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους σε καθεστώς ελευθερίας, σε γνωστά πανεπιστήμια: ο Τρσασκόφσκι στη Βαρσοβία, ο Ντούντα στη συντηρητική Κρακοβία.

-Είναι και οι δυο παντρεμένοι και γονείς

-Δεν είναι οραματιστές, ούτε αποτελούν φερέφωνα λαϊκών σκοπιμοτήτων αλλά ενσαρκώνουν το προφίλ των καλών παιδιών, των οποίων τα πιο σημαντικά πολιτικά εργαλεία έχουν μια κοινή συνισταμένη. Τη γοητεία τους.

Σε ποια σημεία θα κριθεί το αποτέλεσμα της 12ης Ιουλίου

Σε αναμονή της κρίσιμης ψηφοφορίας του δευτέρου γύρου, που θα διεξαχθεί στις 12 Ιουλίου 2020, η επανεκλογή του απερχόμενου πρόεδρου της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, είναι κρίσιμης σημασίας ώστε το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) να μπορέσει να εφαρμόσει την κοινωνικά συντηρητική του ατζέντα, στην οποία περιλαμβάνεται η προστασία της παραδοσιακής οικογένειας και η αποτροπή της εξάπλωσης της «ΛΟΑΤΚΙ νοοτροπίας».

Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε πρόσφατα ότι θα βάλει τα δυνατά του για να προστατεύσει τις κοινωνικά συντηρητικές αξίες, ανάμεσα στις οποίες και τη διασφάλιση ότι τα ομόφυλα ζευγάρια δεν θα μπορούν να υιοθετήσουν παιδιά, σε μια προσπάθεια να πείσει το 7% των ψηφοφόρων που προτίμησε τον ακροδεξιό υποψήφιο Κριστόφ Μπόσακ.

Από την άλλη πλευρά, εφόσον εκλεγεί ο Ραφάλ Τρσασκόφσκι θα επιστρατεύει όλες τις απαιτούμενες δυνάμεις της πολιτικής του «φαρέτρας» προκειμένου να εμποδίζει τα νομοσχέδια του κυβερνώντος εθνικιστικού κόμματος κόμματος PiS.

Όποιο κι αν είναι το τελικό και καθοριστικό αποτέλεσμα, είναι βέβαιο ότι αυτό που θα το κρίνει μέχρι και την τελευταία στιγμή, είναι η κοινωνική πολιτική και η αποτελεσματική διαχείριση θεμάτων που απαιτούν επιτέλους λύση. Μια και καλή.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από DER SPIEGEL, Deutsche Welle, tagesschau.de, ΑΜΠΕ