«Θετικό ορόσημο στην πορεία ολοκλήρωσης του προγράμματος» χαρακτήρισε τη συμφωνία του Eurogroup ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι αυτός που πρέπει να απολογηθεί για τη στάση του στη διαπραγμάτευση «δεν είναι η κυβέρνηση, αλλά οι ψευδοπροφήτες της καταστροφής».
«Η οικονομία διορθώνει τη θέση της και σύντομα θα έχει επανέλθει σε ανταγωνιστικά επίπεδα» τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία, υπογραμμίζοντας ότι «ο τρόπος που υποδέχθηκαν οι αγορές χρήματος τη συμφωνία μιλάει από μόνος του».
Όπως είπε «τα ελληνικά ομόλογα σημειώνουν ράλι στις αγορές, οι αποδόσεις τους βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009 και η πορεία του Χρηματιστηρίου έχει αποκατασταθεί, ενώ η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία επανέρχεται». «Ακόμη και ο οίκος Moody’s αναβάθμισε το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας. Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να δανείζονται με ανταγωνιστικά επιτόκια στις διεθνείς αγορές χρήματος» πρόσθεσε.
Επισήμανε παράλληλα πως «η απόφαση του Eurogroup απαντά πειστικά στις επιφυλάξεις των αγορών για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους σε πλήρη αντίθεση με τους ισχυρισμούς της Ν.Δ. ότι ‘τα δώσαμε όλα και δεν πήραμε τίποτε’». Όπως παρατήρησε, για πρώτη φορά υπήρξαν «σαφείς δεσμεύσεις και όχι απλές υποσχέσεις για την εφαρμογή μέτρων ρύθμισης του χρέους».
«Έχουμε έναν κλειδωμένο αλγόριθμο για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Τα μέτρα ρύθμισης του χρέους θα αρχίσουν να εφαρμόζονται αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, τόνισε, συμπληρώνοντας πως «οι επενδυτές ξέρουν να διαβάσουν τη συμφωνία» και γι’ αυτό «πετάνε στο καλάθι των αχρήστων την καταστροφολογία και το επιχείρημα ότι δήθεν αυτή η απόφαση δεν είναι τίποτε άλλο από μια επανάληψη της απόφασης του 2012», επιχείρημα το οποίο, όπως είπε, «αγγίζει τα όρια της ανοησίας».
Σχολιάζοντας την κριτική της αντιπολίτευσης στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «φάμπρικα καταστροφολογίας, διαστρέβλωσης, παραποίησης και κινδυνολογογίας με ψευδοπροφητείες περί συντέλειας». Σημείωσε ακόμη ότι «τώρα που έκλεισε η αξιολόγηση δεν είναι καθόλου εύκολο να πουλάς καταστροφολογία και φόβο».
«Eπενδύετε στη λασπολογία και στην τεχνητή πόλωση»
Κλιμακώνοντας την επίθεσή του κατά της Ν.Δ. ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «τώρα που δεν μπορεί να επενδύσει στην καταστροφολογία, επενδύει στη λασπολογία και στην τεχνητή πόλωση».
«Σας ξέρει καλά ο ελληνικός λαός κ. Μητσοτάκη. Σας ξέρει και σαν έχει δοκιμάσει. Το να προσποιήστε το καινούριο είναι το τελευταίο στο οποίο θα μπορούσατε να επενδύσετε, τώρα πια που δεν μπορείτε να επενδύσετε ούτε στην καταστροφολογία γιατί σας διαψεύδει η πραγματικότητα, επενδύετε στην τεχνητή πόλωση, στη λασπολογία απέναντι στα κυβερνητικά στελέχη και στη δημιουργία τεχνητών κοινωνικών εντάσεων, πότε προτρέποντας τους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ να συνεχίσουν την απεργία πότε προκαλώντας συγκέντρωση αστυνομικών στην πλατεία Εξαρχείων και πότε ξαναπαίζοντας το χιλιοπαιγμένο έργο των δήθεν παρεμβάσεων στο έργο της δικαιοσύνης» είπε.
Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας διαμήνυσε ότι «η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση είναι θεμιτή», αλλά όχι «η αντιπολίτευση στα συμφέροντας της χώρας».
«Αν έχετε επιλέξει μέσα στην απελπισία σας να το κάνετε δεν θα σας το επιτρέψουμε. Δεν θα σας επιτρέψουμε να βάζετε τρικλοποδιές, να υπονομεύσετε την προσπάθεια να βγει η χώρα από την κρίση» τόνισε, εκφράζοντας ότι «η ιστορία θα δικαιώσει και τους αγώνες και τις επιλογές μας». «Θα τα καταφέρουμε όσο κι αν αυτό δεν αρέσει. Εμείς θα βγάλουμε την κοινωνία από τα μεγάλα αδιέξοδα στα οποία εσείς την οδηγήσατε» συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της Ν.Δ. ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι «οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Ν.Δ. είναι τόσο σαφείς όσο οι διαφορές ανάμεσα στις πολιτικές κοινωνικής προστασίας και στον νεοφιλελευθερισμό». Όπως είπε, το σχέδιο της Ν.Δ. είναι «σκληρό και αντικοινωνικό», ένα σχέδιο «που στοχεύει στην κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, που δεν κρύβε ότι θα υπάρξουν μαζικές απολύσεις, ότι θα ενισχύσει την εργοδοτική αυθαιρεσία ότι ότι θα παραχωρήσει τομείς δημοσίων υπηρεσιών σε ιδιωτικά συμφέροντα και μάλιστα με μεγαλύτερο δημιοσιονομικό κόστος».
«Πράγματι μας χωρίζει άβυσσος από το πρόγραμμά σας» είπε, προσθέτοντας ότι με τις θέσεις η Ν.Δ. «δεν μπορεί να πείσει κανέναν, πέρα από ένα σκληρό πυρήνα ψηφοφόρων του κόμματος».
Ανέφερε ακόμη πως η Ν.Δ. δίνει τις τελευταίες εβδομάδες «την εικόνα μιας παράταξης που δεν έχει προσανατολισμό και καθοδηγείται από την έξαλλη ατζέντα του αντιπροέδρου της του κ. Γεωργιάδη, μια ατζέντα εξαιρετικά αποτελεσματική για ένα κόμμα της άκρας δεξιάς όπως ο ΛΑΟΣ, όμως εξαιρετικά στενάχωρο για μια παράτα που δε βρέθηκε ποτέ άλλοτε τόσο μακρίά από την αίσθηση της εθνικής ευθύνης».
Ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική και για το «success story» της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ. Κατηγόρησε συγκεκριμένα τη Ν.Δ. ότι προτίμησε να δουλέψει τότε για να εξυπηρετήσει όχι τη χώρα αλλά ένα συγκεκριμένο επικοινωνιακό αφήγημα, ότι επαιτούσε για πιστοποιητικά βιωσιμότητας του χρέους. «Σας ενδιέφερε μονάχα το επικοινωνιακό αφήγημα και δεν είχατε καμία απολύτως δέσμευση από τους δανειστές για τα αναγκαία μέτρα για την απομείωση του χρέους», είπε.
Σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης επέφερε μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το χρέος, πράγματα που, όπως είπε, δεν μπορεί να αποκρύψει ούτε η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης ούτε οι ομοϊδεάτες τους στην Ευρώπη. «Η σημερινή εικόνα της ελληνικής οικονομίας δεν έχει καμία σχέση με την τεχνητή εικόνα επιτυχίας που προσπαθούσατε να δημιουργήσετε το 2014» πρόσθεσε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Κατόπιν αυτών, έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες και οι όροι για βιώσιμη και οριστική επιστροφή στις αγορές, την οποία «θα προετοιμάσουμε με προσοχή, χωρίς βιασύνη για ουσιαστικούς και όχι επικοινωνιακούς λόγους, για να εγγυηθούμε την ομαλή έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 και ότι δε θα ξαναχρειαστεί η Ελλάδα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής» είπε.
«Τα αντίμετρα θα υλοποιηθούν»
Ο Πρωθυπουργός εστίασε στην ομιλία του και στην «οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους» υπενθυμίζοντας τα αντίμετρα που ψήφισε η κυβέρνηση και τα οποία θα εφαρμοστούν από το 2019. Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα επιτευχθεί -παρότι το απεύχονται μερικοί- και τα αντίμετρα θα υλοποιηθούν, διαβεβαίωσε.
Υπογράμμισε ότι ο τόπος χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σχέδιο ανασυγκρότησης που θα έχει στο κέντρο της την εργασία και όχι τη συντριβή της εργασίας, «όπως θέλουν οι ακραία νεοφιλελεύθεροι της Ν.Δ». Σημείωσε ότι για πρώτη φορά το ισοζύγιο μεταξύ πλήρους και μερικής απασχόλησης γέρνει προς την πλευρά της πλήρους απασχόλησης, ενώ όπως είπε, έχουμε θετική συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ και από την ιδιωτική κατανάλωση παρά την υψηλή φορολογία.
Για την Εξεταστική στην Υγεία
Ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά και στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας επαναλαμβάνοντας ότι παραμένει απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης η διάσωση της Υγείας «σε αντίθεση με τους προηγούμενους των οποίων προτεραιότητα ήταν η κατάρρευσή της».
Σημείωσε μάλιστα ότι όπως αποκαλύπτεται από την Εξεταστική για τα σκάνδαλα στην Υγεία «για πολλούς από εσάς και για τις οικογένειές σας δεν υπήρχε θέμα αγωνίας για το πώς θα νοσηλευτείτε στα δημόσια νοσοκομεία ή πώς θα πληρώσετε τα νοσήλια, γιατί νοσηλευόσασταν τζάμπα στο «Ερρίκος Ντυνάν» εις υγείαν των κορόιδων».