Skip to main content

Η Γιάννα Αγγελοπούλου στο Βελεστίνο του Ρήγα και τη Λαμία του Αθ. Διάκου

Την γενέθλια γη του εθνομάρτυρα Ρήγα Φερραίου, το Βελεστίνο του Βόλου αλλά και τον τόπο του μαρτυρίου του Αθανάσιου Διάκου στη Λαμία, επισκέφθηκε σήμερα η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου.

Το Βελεστίνο του Βόλου, επισκέφθηκε σήμερα η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία στην ομιλία της στο δημαρχείο, αναφέρθηκε στις σπουδαίες και ανεκτίμητες αξίες που δίδαξε ο Ρήγας Βελεστινλής με τη ζωή και το έργο του, σε πανανθρώπινο επίπεδο, εξαιρετικά πρωτοποριακό για την εποχή του, λίγα μόλις χρόνια μετά την Γαλλική Επανάσταση.

Την Γιάννα Αγγελοπούλου υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας με σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο, μαζί με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και τους βουλευτές της Μαγνησίας, καθώς και τον πρώην αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου Γιώργο Σούρλα.

Δύο φιλόδοξα έργα στον Βόλο

Στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Δημήτρης Νασίκας ενημέρωσε την Γιάννα Αγγελοπούλου και τα μέλη της επιτροπής «Ελλάδα 2021», για τις πρωτοβουλίες που δρομολογεί, για την επέτειο συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, αλλά παράλληλα παρουσίασε και δύο φιλόδοξα προγράμματα για το Βελεστίνο «που έχουν στηθεί με ιδιαίτερη αγάπη για τον τόπο που γέννησε τον Ρήγα Φεραίο».

 Το πρώτο σχέδιο, που στοχεύει ο Δήμος, είναι η υλοποίηση ενός προγράμματος ενεργειακής αυτονομίας του δήμου Ρήγα Φερραίου, όπου σε μία έκταση 14 στρεμμάτων θα στηθεί και θα παράγεται ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, αφού σχεδιάζεται να κατασκευαστεί ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο.

Ο δεύτερος στόχος-σχέδιο που ανακοίνωσε ο δήμαρχος είναι η δημιουργία ιστορικού κέντρου τεκμηρίωσης με το όνομα Ρήγας Βελεστινλής.

Η πρόεδρος της επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου ευδιάθετη, αλλά και συγκινημένη για την επίσκεψή της στο Βελεστίνο, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικές οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, τονίζοντας ότι “πρόκειται για ένα συγκινητικό και ιστορικό μέρος, την πατρίδα του Ρήγα Φεραίου που ήταν αυτός που ξεκίνησε τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό. Ο Θούριός του άναψε την σπίθα της επανάστασης, αφύπνισε συνειδήσεις, πριν ξεκινήσει η επανάσταση. Μας έκαναν μεγάλη εντύπωση και οι δύο προτάσεις σας και ήλθαμε αμέσως μετά την λήξη των μέτρων για την πανδημία».

Στη Λαμία

Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» επισκέφτηκε τον τόπο του μαρτυρίου του Αθανάσιου Διάκου, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το κενοτάφιο που ανεγέρθη προς τιμήν του και ένας μαρμάρινος Σταυρός, επισκέφθηκε , αποτίοντας, με τον τρόπο αυτό, φόρο τιμής στον μεγάλο ήρωα της Επανάστασης του 1821.

«Από τη γη του Αθανασίου του Διάκου, με το κενοτάφιο που προκαλεί ρίγος, από τη γη του ήρωα τον οποίο ο Κωστής Παλαμάς χαρακτήρισε σύμβολο θυσίας και αγάπης για την ελευθερία, σύμβολο γενναιότητας και ηρωισμού, ο δήμος υπέβαλε μια πρόταση για επετειακές δράσεις που ξεκινά από την ιστορία της περιοχής αλλά κοιτάζει προς το μέλλον» ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε η αντιπροσωπεία της Επιτροπής στη Λαμία. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν τα μέλη της ολομέλειας, Αικατερίνη Πολυμέρου Καμηλάκη, πρώην διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, η καθηγήτρια Δέσποινα Μουζάκη, ο ζωγράφος Γιώργος Ρόρρης, ο καθηγητής Νικος Αλιβιζάτος και ο καθηγητής Νίκος Κανελλόπουλος. 

Πηγή: ΑΜΠΕ