Skip to main content

Κίνα: Τέταρτος θάνατος από τον νέο ιό – Ύποπτο κρούσμα στην Αυστραλία

Ένας ακόμη άνθρωπος, ο τέταρτος στη σειρά, έχασε τη ζωή του στην Κίνα αφού προσβλήθηκε από τον νέο ιό, ο οποίος εξαπλώνεται ταχύτατα σε όλη τη χώρα, καθώς οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι μπορεί να μεταδοθεί  από πρόσωπο σε άνθρωπο. Συναγερμός έχει σημάνει και στην Αυστραλία, καθώς ένα ύποπτο κρούσμα, άνδρας ο οποίος επέστρεψε από την Κίνα και εμφανίζει τα συμπτώματα του νέου κορονοϊού έχει τεθεί σε καραντίνα στο σπίτι του, στο Μπρισμπέιν.  

Ο άνδρας είχε επισκεφθεί πρόσφατα τη Βουχάν, στην κεντρική Κίνα, όπου εντοπίστηκε αρχικά ο ιός και υπάρχουν και τα περισσότερα κρούσματα.  Οι αρχές αναμένουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων για να διαπιστωθεί εάν όντως έχει μολυνθεί από τον συγκεκριμένο ιό.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας επιβεβαίωσε χθες ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν συνολικά προσβληθεί από τον ιό, περιλαμβανομένου και ιατρικού προσωπικού που φροντίζει τους ασθενείς.

Η επιδημία εξαπλώθηκε από τη Βουχάν σε άλλες πόλεις – το Πεκίνο και τη Σαγκάη. Τέσσερα κρούσματα έχουν εντοπιστεί επίσης στη Νότια Κορέα, στην Ταϊλάνδη και στην Ιαπωνία.

Ο ιός, γνωστός ως 2019-nCoV, εκτιμάται ότι είναι ένα νέο στέλεχος κοροναϊού που δεν έχει προηγουμένως εντοπιστεί στον άνθρωπο. Πιστεύεται ότι προήλθε από μολυσμένα ζώα σε αγορά θαλασσινών και άγριων ζώων στη Βουχάν.

Οι κοροναϊοί είναι μια ευρεία οικογένεια ιών, αλλά μόνο έξι (με τον νέο ιό, επτά) είναι γνωστό ότι μολύνουν τους ανθρώπους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμβουλεύει τους πολίτες να αποφεύγουν την επαφή με ζωντανά ζώα χωρίς προστασία, να μαγειρεύουν σχολαστικά το κρέας και τα αυγά και να αποφεύγουν τη στενή επαφή με όποιον παρουσιάζει συμπτώματα γρίπης.

Στα συμπτώματα της λοίμωξης περιλαμβάνουν αναπνευστικά προβλήματα, πυρετός, βήχας, δύσπνοια και δυσκολία στην αναπνοή.

naftemporiki.gr