Skip to main content

Μακελειό στο Ορλάντο: Ξεκάθαρα τρομοκρατική ενέργεια- συγκλονιστικές οι μαρτυρίες

Tο μακελειό στο Ορλάντο των ΗΠΑ είναι «ξεκάθαρα μια τρομοκρατική ενέργεια», όπως διαβεβαίωσε ο κυβερνήτης της Πολιτείας Ρικ Σκοτ. «Όταν κάποιος εισβάλει κατ’ αυτόν τον τρόπο και αρχίζει να πυροβολεί και σκοτώνει τόσους ανθρώπους και τραυματίζει τόσους άλλους, πρόκειται ξεκάθαρα για μια τρομοκρατική ενέργεια» επεσήμανε στη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε.

«Σήμερα η κοινότητά μας κατέστη μάρτυρας και βίωσε ένα πολύ φρικιαστικό έγκλημα» τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Μπάντι Ντάιερ.

Ένας άνδρας, που όπως όλα δείχνουν έδρασε μόνος του, οπλισμένος με ένα περίστροφο και ένα αυτόματο τουφέκι, σκότωσε τουλάχιστον 50 ανθρώπους και τραυμάτισε τουλάχιστον 53 σε ένα νυχτερινό κέντρο, όπου συχνάζουν ομοφυλόφιλοι στο Ορλάντο, νωρίς σήμερα το πρωί στην πλέον πολύνεκρη μαζική δολοφονία στην αμερικανική ιστορία.

Οι λεπτομέρειες, ωστόσο, για το τι ακριβώς συνέβη στο εσωτερικό του κλαμπ παραμένουν συγκεχυμένες, με την αστυνομία να υποστηρίζει ότι είχε να αντιμετωπίσει ένα περιστατικό ομηρίας.

Οι μαρτυρίες

Σύμφωνα με την εφημερίδα Orlando Sentinel, περίπου 230 άνθρωποι βρίσκονται στο κλαμπ όταν ο Ομάρ Ματίν, ο φερόμενος δράστης, εισέβαλε κρατώντας τους ομήρους το διάστημα μεταξύ 2.00 το πρωί και 5.00 το πρωί τοπική ώρα. Οι δυνάμεις SWAT εισέβαλαν στις 5.00 και αντήλλαξαν πυρά μαζί του. Άνθρωποι που πρόλαβαν να κρυφτούν στις τουαλέτες τηλεφώνησαν στην αστυνομία κατά τη διάρκεια του μακελειού.

Σε βίντεο αυτόπτη μάρτυρα καταγράφονται σκηνές στο νυχτερινό κέντρο Pulse, ενώ ο δράστης έχει ανοίξει πυρ.

Ο Κένεθ Μελέντεζ και οι φίλοι του βρίσκονταν στο νυχτερινό κέντρο όταν ξέσπασαν οι πυροβολισμοί. Τέσσερις από τους φίλους του τραυματίστηκαν. «Είναι κάτι που βλέπεις στις ταινίες αλλά ποτέ δεν σκέφτεται ότι μπορεί να συμβεί σε εσένα» περιέγραψε ο ίδιος.

«Αρχικά, όταν άκουσα τους πυροβολισμούς νόμιζα ότι ήταν η μουσική, ωστόσο συνειδητοποίησα ότι συνέβαινε στην πραγματικότητα. Άρχισα να τρέχω και είδα κάποιον να αιμορραγεί από το χέρι. Σκέφτηκα: συμβαίνει πραγματικά και συνέχισα να τρέχω».

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες τουλάχιστον 40 πυροβολισμοί έπεσαν στο κλαμπ.

Ο αστυνομικός διευθυντής συνεχάρη τους άνδρες του, καθώς διέσωσαν 30 ομήρους από το νυχτερινό κέντρο, το οποίο βρισκόταν.

Αστυνομικοί κάνουν λόγο για έναν «μοναχικό λύκο». Ο φερόμενος δράστης είχε μαζί του ένα αυτόματο τουφέκι, ένα περίστροφο και ενδεχομένως είχε στην κατοχή του έναν εκρηκτικό «μηχανισμό».

Σύμφωνα με τις αρχές το μακελειό στο νυχτερινό κέντρο δεν έχει σχέση με τους πυροβολισμούς που έπεσαν στο εσωτερικό του θεάτρου The Plaza Live στο Ορλάντο, όπου ένας άνδρας πυροβόλησε και σκότωσε την πρώην τραγουδίστρια του σόου “The Voice” Κριστίνα Γκρίμι.