Skip to main content

Το «debate» Κ. Μητσοτάκη – Αλ. Τσίπρα στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Πέρυσι ο Αλέξης Τσίπρας, ως πρωθυπουργός, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, για να μην προκαλέσει τα αντανακλαστικά κάποιων εκ των ψηφοφόρων του, δεν είχε δώσει το παρών στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ και αγνόησε την πρόσκληση. Φέτος, ανταποκρίθηκε.

Πέρυσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ ως δυνάμει πρωθυπουργός, φέτος ως Πρωθυπουργός. Ήταν σαφές πως ενώπιων των μελών του ΣΕΒ ένιωθε περισσότερο οικεία. Άλλωστε ένας εκ των στενότερων συνεργατών του, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων από το 2014 ως το 2019, οπότε και ανέλαβε τα καθήκοντά του στην κυβέρνηση.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν σαφές ότι ενώπιον των Ελλήνων βιομηχάνων, προσπάθησε να πλασάρει το νέο του πολιτικό προφίλ, με λιγότερα στοιχεία του αριστερού ριζοσπαστισμού και περισσότερο στοιχεία ρεαλισμού. Ακόμα και όταν θύμιζε στα μέλη του ΣΕΒ τις συγκρούσεις του παρελθόντος και τις διαφωνίες τους, το έκανε με τρόπο που ήθελε να τους δείξει ότι αυτά είναι παρελθόν και σκοπός του είναι ακόμα και αν διαφωνούν να συνεννοούνται.

«Καλό είναι να θυμάστε ότι, πολλές φορές, για να βρεθείς στη σωστή πλευρά της ιστορίας, χρειάζεται να υπερβείς ακόμα και τον ίδιο σου τον εαυτό. Και ακούστε αυτήν την παραίνεση από έναν άνθρωπο που όσο και αν διαφωνείτε μαζί του, νομίζω ότι θα αναγνωρίσετε ότι ορισμένες φορές το έχει κάνει πράξη αυτό» είπε στα μέλη του ΣΕΒ ο κ. Τσίπρας, ζητώντας αφενός μία άτυπη «συγγνώμη» για την άρνησή του να μιλήσει πέρυσι στην ίδια εκδήλωση και αφετέρου δηλώνοντας διαθέσιμος για διάλογο με τον ΣΕΒ. Για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως πολλές φορές είπε…

Με τον Πρωθυπουργό ωστόσο, ο κ Τσίπρας ήταν ιδιαίτερα επιθετικός και απαξιωτικός, σε σημείο που ξάφνιασε το ακροατήριο. Κατηγόρησε χωρίς στοιχεία αλλά ευθέως τον κ. Μητσοτάκη – και τον ΣΕΒ – ότι ήρθαν σε συμφωνία κάτω από το τραπέζι πριν τις εκλογές του 2019, για να περάσουν μετά τις εκλογές διατάξεις κατά των εργαζομένων. Για τις οποίες – όπως επί λέξει είπε ο κ. Τσίπρας – ο ΣΕΒ πίεζε από πριν, αλλά δεν δεχόταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας δεν διευκρίνισε σε ποιες διατάξεις αναφέρθηκε, είπε όμως ότι αυτές οι διατάξεις πέρασαν από το υπουργείο Εργασίας στη Βουλή, στη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού. Κατηγορία βαριά, που αγνοήθηκε στη συνέχεια τόσο από τον νέο πρόεδρο του ΣΕΒ κ. Παπαλεξόπουλο, όσο και από τον Πρωθυπουργό που ακολούθησε στο βήμα.

Στη συνέχεια, θέλοντας να δείξει ότι μιλά τη γλώσσα της αγοράς, ο κ. Τσίπρας παρομοίασε τον Πρωθυπουργό με αποτυχημένο CEO ο οποίος προκαλεί ζημιές κάθε μήνα και ρίχνει έξω την παραγωγή, στην εταιρεία την οποία διευθύνει, αλλά «με λεφτά των μετόχων που δίνει σε φίλους και ημετέρους βλέπει το πρόσωπό του να υμνείται σε όλες τις τηλεοράσεις, τις εφημερίδες και τα ραδιόφωνα». Δεύτερη βαριά κατηγορία που και πάλι αγνοήθηκε από τον κ. Παπαλεξόπουλο και τον κ. Μητσοτάκη που ακολούθησαν. Θα έλεγε κανείς, μάλιστα, ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ λέγοντας – απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό – «στο πρόσωπο σας, ο κόσμος των επιχειρήσεων αναγνωρίζει κάποιον που πιστεύει ειλικρινά ότι η επιχειρηματικότητα είναι μέρος της λύσης για το μέλλον του τόπου μας» μάλλον δεν συμφώνησε με το παράδειγμα του κ. Τσίπρα.

Στην ομιλία του, ο κ. Τσίπρας  όχι απλά χρέωσε την οικονομική αδράνεια του κορωνοϊού στην κυβέρνηση, αλλά προέβλεψε νέα λιτότητα, νέα δημοσιονομικά μέτρα, νέα λουκέτα, νέα σκληρή λιτότητα, επανάληψη των πολιτικών 2010-2015 και κοινωνική έκρηξη.

Τάχθηκε ευθέως υπέρ του κρατικού παρεμβατισμού που όπως είπε σήμερα, λόγω της κρίσης του κορωνοιού, είναι ο δρόμος που ακολουθεί η Ε.Ε. για να στηρίξει τις εθνικές οικονομίες και την αγορά και κατηγόρησε τη σημερινή κυβέρνηση ότι αδιαφορεί για τη μεσαία τάξη, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τις ευάλωτες ομάδες και είναι καλή μόνο στην επικοινωνία.

Ανεβαίνοντας στο βήμα μετά τον κ. Τσίπρα αλλά και τον κ. Παπαλεξόπουλο, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να μη δώσει καμία απάντηση στις κατηγορίες που άκουσε από τον πολιτικό του αντίπαλο, ενώ έδειξε να μη θέλει να δικαιώσει τον κ. Τσίπρα σε ότι αφορά τα όσα είπε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ για «πλακάκια» της κυβέρνησης με τον ΣΕΒ, νεοφιλελεύθερες και μνημονιακές συνταγές κλπ.

Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η υγειονομική περιπέτεια δοκίμασε την οικονομία, όμως δεν έπληξε τις βάσεις της, ζήτησε από τους Έλληνες βιομήχανούς να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», αναφέρθηκε στο 0,9% της ύφεσης του πρώτου τριμήνου του 2020 με θετικό τρόπο – σ.σ. υπό την έννοια ότι ήταν αισθητά χαμηλότερο από το ευρωπαϊκό μ.ο. – και προσπάθησε να σταθεί στα θετικά στοιχεία  (ένταξη στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, δανεισμός με ευνοϊκούς όρους και χαμηλά επιτόκια) για να υποστηρίξει ότι τα makro στοιχεία της οικονομίας επιτρέπουν αισιοδοξία.

«Η πανδημία ανέδειξε δυνατότητα της ”μικρής” Ελλάδας να ξεχωρίζει ως θετικό διεθνές παράδειγμα μετά από πολλά χρόνια. Το κράτος λειτούργησε συνεκτικά και αποτελεσματικά και έδωσε σε όλους το αίσθημα της ασφάλειας, της εμπιστοσύνης και της περηφάνιας. Η έννοια της νέας εμπιστοσύνης που κτίζεται ανάμεσα σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους, είναι κάτι που δεν πρέπει να απεμπολίσουμε, καθώς βαδίζουμε προς τη νέα κανονικότητα» είπε ο κ. Μητσοτάκης και ενώπιον των μελών του ΣΕΒ έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την «προστασία των θέσεων εργασίας και τη διευκόλυνση του ιδιωτικού τομέα ώστε να παραμείνει ενεργός».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις που βλέπουν μπροστά τους την απειλή μέχρι και κλεισίματος, ίσως αναγκαστούν να αναδιατάξουν το προσωπικό τους, δεν πρέπει όμως να αναδιαταχθεί και ο αριθμός των θέσεων εργασίας και ακόμα και αν χαθούν κάποιες ώρες δουλειές, δεν πρέπει να χαθούν οι ίδιες οι δουλειές και κάλεσε τα μέλη του ΣΕΒ να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία να λειτουργήσουν και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας. «Είμαι σίγουρος ότι ο επιχειρηματικός κόσμος θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα», είπε.

Ο περιορισμός των απωλειών από την κρίση, είπε ακόμα ο Πρωθυπουργός «θα ήταν χίμαιρα αν δεν είχε προηγηθεί μια σοβαρή δουλειά και οι ρυθμίσεις που πέρυσι είχα εξαγγείλει από αυτό το βήμα και είναι έτοιμες να ξεδιπλώσουν τη δυναμική τους, όπως η μείωση του συντελεστή φόρου και του φόρου στα μερίσματα», ενώ προανήγγειλε νέο πακέτο μείωσης φορολογικών βαρών, αύξηση του συντελεστή δόμησης σε επιχειρηματικά πάρκα, ακόμα απλούστερη αδειοδότηση, σχέδιο για τους ορυκτούς πλούτους και νομοσχέδιο που θα συνδέει την εκπαίδευση με την αγορά εργασίας, έτσι ώστε να καθιερώνεται ένα εθνικό σύστημα επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης.