Skip to main content

Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο για την Πρωτομαγιά

Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο για την εργατική Πρωτομαγιά στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων που είχαν κηρυχθεί για σήμερα. Λίγο μετά τις 11 το πρωί, η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ, άλλα εργατικά σωματεία και συνδικάτα, φορείς καθώς επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25 συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και με κεντρικό σύνθημα «Όχι στην κατάργηση του 8ωρου» κατευθύνθηκαν μέχρι τη Βουλή.

«Σήμερα είναι η πρώτη μέρα απεργίας ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο που ετοιμάζονται να φέρουν στη Βουλή για ψήφιση, ο υπουργός Εργασίας και η κυβέρνηση, ένα νομοσχέδιο που ανατρέπει κατακτήσεις αιώνων των εργαζομένων όπως είναι το οκτάωρο, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ένα νομοσχέδιο που περιορίζει το δικαίωμα στην απεργία, που εισάγει τις ατομικές συμβάσεις μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη που νομιμοποιεί επί της ουσίας την ασυδοσία που υπάρχει σήμερα στην αγορά εργασίας. Μια αγορά εργασίας που απασχολεί έναν κόσμο από 14 μέχρι και 4 ώρες, μια ασύδοτη αγορά εργασίας κι αυτό ο υπουργός εργασίας θέλει να το βαφτίσει ότι είναι μεταρρύθμιση», επισήμανε μεταξύ άλλων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο προεδρεύων της εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Μπράτης, ενώ προσέθεσε ότι «σε αυτή την προσπάθεια κατάργησης όλων αυτών των δικαιωμάτων η σημερινή μεγαλειώδη συγκέντρωση είναι μια πρώτη απάντηση». Ακόμη, όπως είπε ο κ. Μπράτης, θα ακολουθήσουν νεότερες κινητοποιήσεις αμέσως μόλις δώσει ο κ. Χατζηδάκης το πλήρες νομοσχέδιο στη δημοσιότητα. «Δεν πρόκειται να αφήσουμε να περάσουν έτσι αυτά τα μέτρα που είναι σε βάρος των εργαζομένων της χώρας μας», κατέληξε ο κ. Μπράτης.

Σημειώνεται ότι στο συλλαλητήριο, παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας όπως επίσης και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Παράλληλα, εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, οργανώσεις και συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν μέχρι τη Βουλή.

Τέλος, μικροένταση σημειώθηκε μετά τη λήξη του συλλαλητηρίου, όταν ομάδα αγνώστων έριξε βόμβες μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις, στην Πανεπιστημίου, ενώ πέταξαν και μπογιές στην Τράπεζα της Ελλάδος. Οι αστυνομικές δυνάμεις τους απώθησαν κάνοντας ρίψη χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Αυτή την ώρα έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία στο πλαίσιο του εορτασμού της “Εργατικής Πρωτομαγιάς”, πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας οι παρακάτω συναθροίσεις-πορείες:

1. Την 10.00 ώρα, με πρωτοβουλία του ΠΑ.Μ.Ε πραγματοποιήθηκε συνάθροιση (3.500) περίπου ατόμων στην Πλατεία Συντάγματος. Οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν στο σημείο μέχρι την 11.40 ώρα, οπότε και αποχώρησαν.

2. Την 11.00 ώρα, με πρωτοβουλία διαφόρων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, Φοιτητικών Συλλόγων, Σωματείων, Οργανώσεων και Συλλογικοτήτων πραγματοποιήθηκαν συναθροίσεις (2.500) περίπου ατόμων στον άξονα των Προπυλαίων του Πανεπιστημίου Αθηνών, της Πλατείας Κοραή και της Πλατείας Κλαυθμώνος.

Οι συγκεντρωμένοι πορεύθηκαν τμηματικά μέσω των οδών Πανεπιστημίου, Πεσμαζόγλου, Σταδίου, Πλατείας Συντάγματος, Όθωνος, Βασ. Αμαλίας και Πανεπιστημίου στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου η πορεία ολοκληρώθηκε την 13.30 ώρα.

Κατά την ολοκλήρωση της πορείας στην οδό Πανεπιστημίου, ομάδα ατόμων που αποσπάσθηκε από τον κύριο όγκο, έρριψε προς την πλευρά των αστυνομικών δυνάμεων που ακολουθούσαν (4) μολότοφ, χωρίς να σημειωθούν όμως υλικές ζημίες ή τραυματισμοί.

Στο διάστημα των συγκεντρώσεων-πορειών, υπήρξε σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας στις ανωτέρω οδούς.

Πηγή: ΑΜΠΕ