Skip to main content

Προεκλογική σύγκρουση για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης

Θύελλα αντιδράσεων, αλλά και διαφοροποιήσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ, εξακολουθεί να προκαλεί η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης λίγο πριν τις πρόωρες εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε και πήρε χθες από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ το «πράσινο φως» για αλλαγές στην ανώτατη διοίκηση της Δικαιοσύνης, λίγες ημέρες πριν τη διάλυση της Βουλής.

Κληθείς να τοποθετηθεί για το ζήτημα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι νομοθετικά είναι καλυμμένη να προχωρήσει, προσθέτοντας ωστόσο πως υπάρχει ζήτημα δεοντολογίας. «Ακούω αυτό που λένε διαπρεπείς καθηγητές και λέω γιατί να πρέπει να τσακωθούμε προεκλογικά, για την επιλογή της διοίκησης στον Άρειο Πάγο, θα μπορούσαμε με την Ν.Δ. συναινετικά να συνεννοηθούμε, γιατί το τριπρόσωπο έχει περάσει από την Διάσκεψη των Προέδρων, γιατί να κόψουμε την διαδικασία, και έναν από τους τρεις μάλιστα τον έχει ψηφίσει και η Ν.Δ.» ανέφερε μιλώντας στον Ant1.

Τη διαφωνία του με τις επιχειρούμενες αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης εξέφρασε και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να ανοίξει το συγκεκριμένο θέμα».

Σε άλλο μήκος κύματος εμφανίστηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τόσκας ο οποίος σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM» εξέφρασε την απορία του για τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης τονίζοντας πως «αυτές είναι διαδικασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο, γιατί ολοκληρώνεται η θητεία της ηγεσίας του Αρείου Πάγου».

«Από εκεί και πέρα έχω έναν προβληματισμό: Γιατί επιμένει τόσο η Νέα Δημοκρατία και αντιδρά σε αυτά τα θέματα; Θέλει να ελέγχει κάτι; Εμείς φάνηκε όλα αυτά τα χρόνια ότι στα θέματα της Δικαιοσύνης είχαμε ιδιαίτερη ευαισθησία και αφήσαμε τους δικαστικούς να κάνουν τη δουλειά τους» ανέφερε.

Εκ μέρους της Ν.Δ. ο τομεάρχης Άμυνας του κόμματος Βασίλης Κικίλιας επανέλαβε τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για προσπάθεια χειραγώγησης της δικαιοσύνης από την κυβέρνηση.

«Όταν ο πρωθυπουργός της χώρας αποφασίζει με διάγγελμα να παραδεχτεί ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη του λαού και οδηγεί τη χώρα σε εκλογές, είναι προφανές σε όλους ότι υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα, αν ορίσει τους δικαστές εντός της προεκλογικής περιόδου» επισήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, και κάλεσε τον πρωθυπουργό να δώσει εξηγήσεις.

«Στην κοινή λογική είναι εμφανές ότι θέλει να ελέγξει τη Δικαιοσύνη. Αν η κυβέρνηση χειραγωγεί τη Δικαιοσύνη, επιχειρώντας να ορίσει τους ανώτατους δικαστές λίγο πριν από το πολιτικό της τέλος, τότε ο απλός πολίτης τι έχει να περιμένει από τη Δικαιοσύνη; Τι να περιμένουν οι συμπολίτες μας που ψάχνουν να βρουν το δίκιο τους, περιμένοντας μήνες και χρόνια να δικαστούν οι υποθέσεις τους;» διερωτήθηκε.

Σημείωσε ακόμη πως «το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ορίσει επί πέντε μήνες προέδρους του Συμβουλίου Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έτσι ώστε να μείνει ως μοναδική κεφαλή της Δικαιοσύνης η κ. Θάνου και εκ του Συντάγματος να γίνει υπηρεσιακή πρωθυπουργός και ακολούθως σύμβουλος του κ. Τσίπρα».