Τη Βιέννη ως τόπο πραγματοποίησης μίας ενδεχόμενης Συνάντησης Κορυφής ανάμεσα στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζο Μπάιντεν και στον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας πρότεινε σήμερα στον Βλαντίμιρ Πούτιν, στη διάρκεια σημερινής τηλεφωνικής συνομιλίας τους, ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, όπως ανακοίνωσε απόψε το Κρεμλίνο.
Πέραν της Αυστρίας, την πρόθεσή τους να φιλοξενήσουν αυτή την Συνάντηση Κορυφής, την οποία είχε προτείνει πρόσφατα για το καλοκαίρι ο Αμερικανός πρόεδρος, έχουν εκδηλώσει η Φινλανδία και η Ελβετίας.
Ο Αυστριακός καγκελάριος είχε δηλώσει ήδη την προπερασμένη εβδομάδα ότι “η Βιέννη είναι πιθανός τόπος πραγματοποίησης μίας ενδεχόμενης Συνάντησης Κορυφής του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν και του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν και προς τούτο υπάρχουν ήδη επαφές με την ρωσική και την αμερικανική πλευρά”.
Υπάρχουν κάποιες λίγες πόλεις, οι οποίες είναι αυτή την στιγμή υπό συζήτηση “και η Βιέννη είναι μία από αυτές”, ανέφερε ο καγκελάριος, διευκρινίζοντας ότι η Αυστρία “δεν παίζει διαμεσολαβητικό ρόλο”, ωστόσο, “για ολόκληρο τον κόσμο, για ολόκληρη την Ευρώπη είναι καλό, εάν υπάρξει μία τέτοια συνάντηση, ανεξάρτητα από το πού θα πραγματοποιηθεί”. .
“Αλλά φυσικά, εάν πραγματοποιηθεί στην Αυστρία, εάν πραγματοποιηθεί στη Βιέννη, αυτό είναι μεγάλη τιμή για εμάς”, τόνισε ο Σεμπάστιαν Κουρτς στις δηλώσεις του, αναφερόμενος στην πρόταση για αμερικανο-ρωσική Συνάντηση Κορυφής που είχε κάνει νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος.
Σε περίπτωση που η Βιέννη φιλοξενήσει την ενδεχόμενη Συνάντηση Κορυφής θα είναι ακριβώς εξήντα χρόνια από την πρώτη στην ιστορία αμερικανοσοβιετική Συνάντηση Κορυφής, η οποία είχε πραγματοποιηθεί στην αυστριακή πρωτεύουσα στις 3 και 4 Ιουνίου του 1961, ανάμεσα στον τότε Αμερικανού πρόεδρο Τζον Κένεντι και τον τότε αρχηγό του κόμματος και του κράτους της ΕΣΣΔ, Νικίτα Χρουστσόφ.
Επρόκειτο για την πρώτη και τελευταία προσωπική συνάντηση των δύο ισχυρότερων την εποχή εκείνη πολιτικών του κόσμου, καθώς ο μεν Τζον Κένεντι δολοφονήθηκε σχεδόν δυόμισι χρόνια αργότερα, το Νοέμβριο του 1963, ο δε Νικίτα Χρουστσόφ καθαιρέθηκε από τα αξιώματά του τη χρονιά που ακολούθησε.
Στη Βιέννη δόθηκε τότε η πρεμιέρα των διμερών συναντήσεων κορυφής, μεσούντος μάλιστα του Ψυχρού Πολέμου, καθώς στο μεταξύ, οι άλλες δύο σύμμαχοι-νικήτριες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, Γαλλία και Βρετανία, από πλευράς ρεαλιστικής πολιτικής δεν έπαιζαν πλέον σημαντικό ρόλο.
Τον ρόλο αυτό είχαν διεκδικήσει και αποσπάσει ως ηγέτιδες των δύο στρατοπέδων Ανατολής-Δύσης, του Συμφώνου της Βαρσοβίας από τη μια και του ΝΑΤΟ από την άλλη, η ΕΣΣΔ και οι ΗΠΑ, αντίστοιχα.
Η Βιέννη, η οποία είχε προτιμηθεί τότε εξαιτίας του καθεστώτος της διαρκούς ουδετερότητας της Αυστρίας — το οποίο διαφυλάττουν μέχρι σήμερα ως κόρη οφθαλμού οι πολίτες της — καθιερώθηκε στα επόμενα χρόνια ως τόπος διεθνών συναντήσεων, και αυτό, πέρα από τη δεύτερη Συνάντηση Κορυφής των δύο υπερδυνάμεων με τους προέδρους Τζίμι Κάρτερ και Λεονίντ Μπρέζνιεφ, τον Ιούλιο του 1979.
Αργότερα μάλιστα, το 1980, χάρις βέβαια και στον ιστορικό καγκελάριο της Αυστρίας Μπρούνο Κράισκι η Βιέννη καθιερωνόταν και ως τρίτη έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με πολλούς υποοργανισμούς του φιλοξενώντας μέχρι τις ημέρες μας δεκάδες συναντήσεις κορυφής και διεθνείς διασκέψεις.
Πηγή: ΑΜΠΕ