Skip to main content

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Στα κορυφαία 150 πανεπιστήμια του κόσμου στο πεδίο της έρευνας

Στα κορυφαία 150 πανεπιστήμια στο πεδίο της έρευνας στον κόσμο συγκαταλέγεται φέτος το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο καταλαμβάνοντας την 136η θέση σε όλο τον κόσμο για τις έτερο-αναφορές ανά επιστημονικό έργο, σύμφωνα με την 14η έκδοση του διεθνούς πίνακα κατάταξης πανεπιστημίων της QS, QS World University Rankings, που συντάσσεται από την παγκόσμια ομάδα αναλυτών  ανώτατης εκπαίδευσης της QS Quacquarelli Symonds. 

Πρόκειται για σημαντική βελτίωση όσον αφορά τις επιδόσεις του πανεπιστημίου στο πεδίο της έρευνας σε σύγκριση με το περασμένο έτος καταδεικνύοντας ότι η ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση συνεχίζει να παράγει σημαντική έρευνα, παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η λιτότητα. Ο αριθμός έτερο-αναφορών ανά επιστημονικό έργο της QS (Citation per Faculty) μετρά τον αντίκτυπο και την αναγνωρισιμότητα της έρευνας ενός πανεπιστημίου.

Φέτος, στη λίστα κατατάσσονται τα κορυφαία 959 πανεπιστήμια του κόσμου. Το καλύτερο διεθνές πανεπιστήμιο για 6η συνεχόμενη χρονιά αναδείχθηκε το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).

Στα 300 κορυφαία πανεπιστήμια στην έρευνα το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Επίσης, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Κρήτης κατατάσσονται στα κορυφαία 300 πανεπιστήμια παγκοσμίως στο σχετικό πεδίο. Να σημειωθεί ότι όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια βελτιώνουν τις επιδόσεις τους στον τομέα της έρευνας εκτός του Πανεπιστημίου Πατρών που παραμένει σταθερό στις επιδόσεις του.  

Ωστόσο, στη γενική διεθνή κατάταξη τα προβλήματα στην ανώτατη εκπαίδευση παραμένουν. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, κανένα ελληνικό πανεπιστήμιο δεν καταφέρνει να βελτιώσει τη θέση του. Επιπλέον, κανένα ελληνικό πανεπιστήμιο δεν συγκαταλέγεται στα κορυφαία 400 πανεπιστήμια του κόσμου με βάση τη συνολική επίδοση στον διεθνή πίνακα κατάταξης πανεπιστημίων της QS. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σημειώνει πτώση και από την 395η θέση φέτος βρίσκεται στη κατηγορία 401-410.

Άλλα βασικά ευρήματα περιλαμβάνουν:

  • Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τώρα βρίσκεται στην κατηγορία 501-550
  • Τα πανεπιστήμια της Ελλάδας σημειώνουν πτώση των θέσεών τους στους δείκτες της φήμης των ακαδημαϊκών όσο και των εργοδοτών
  •  Και τα 6 πανεπιστήμια της Ελλάδας λαμβάνουν χαμηλότερη βαθμολογία στη έρευνα που μετρά την γνώμη των εργοδοτών. Αυτή η μέτρηση αξιολογεί το βαθμό που οι εργοδότες εκτιμούν τους Έλληνες πτυχιούχους
  •  Όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια λαμβάνουν μια ασθενέστερη βαθμολογία για τη μέτρηση του δείκτη φοιτητών προς μέλη ΔΕΠ. Αυτή η μέτρηση αξιολογεί το επίπεδο των πόρων που ένα πανεπιστήμιο είναι σε θέση να αφιερώσει στη διδασκαλία

H φετινή κατάταξη δείχνει ότι η ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση κάνει ό,τι είναι δυνατό για να παραμείνει ανθεκτική εν όψει των αναμφισβήτητων δυσκολιών που αντιμετωπίζει, δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος ερευνών της QS, Μπεν Σόουτερ. Τόνισε, επίσης, ότι οι Έλληνες ακαδημαϊκοί καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να συμβάλουν στην παγκόσμια δεξαμενή γνώσης, παρά τις δυσκολίες αυτές.

Τον πλήρη πίνακα κατατάξεων της QS για το έτος 2018 μπορείτε να τον βρείτε εδώ

Τη μεθοδολογία μπορείτε να την βρείτε εδώ