Skip to main content

Στήριξη Κατάινεν σε Μάνφρεντ Βέμπερ

Τη στήριξή του προς τον Μάνφρεντ Βέμπερ, που ηγείται του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γίρκι Κατάινεν, υπστηρίζοντας ότι αποτελεί την κατάλληλη επιλογή για την αντικατάσταση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη θέση το προέδρου της Κομισιόν.

«Θα έλεγα ότι η θέση του Μάνφρεντ Βέμπερ είναι αρκετά ισχυρή αυτή τη στιγμή», τόνισε ο κ. Κατάινεν σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους, αφότου το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα παρέμεινε η μεγαλύτερη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αν και χάνοντας μερίδιο ψήφων. Ο Κατάινεν, που είχε διατελέσει αντιπρόεδρος του ΕΛΚ από το 2006 έως το 2012, δήλωσε επίσης ότι θα μπορούσε να φαντασθεί συμμετοχή των Πρασίνων σε μια συμμαχία ΕΛΚ, Σοσιαλδημοκρατών και ομάδας των Φιλελευθέρων(ALDE) στο Ευρωκοινοβούλιο. 

Ωστόσο, το Alde ενισχυμένο από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, με 109 έδρες, επιδιώκει να αναλάβει τον ρόλο του ρυθμιστή εντός της φιλοευρωπαϊκής πλειοψηφίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να ταχθεί υπέρ ενός προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα είναι σε θέση να συσπειρώσει μία «ευρεία πλειοψηφία πέραν των κομματικών γραμμών».