Skip to main content

Η Ευρώπη τελικά κέρδισε

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών επιβεβαίωσε ως επί το πλείστον τις μεγάλες τάσεις που αναμένονταν, καθώς και τους μεγαλύτερους φόβους. Έκρυβε ωστόσο και ορισμένες εκπλήξεις, όπως η ευρεία συμμετοχή, η οποία έφθασε στο 51% – άνοδος κατά 8 μονάδες – και αναδεικνύεται η μεγάλη νικήτρια της χθεσινής βραδιάς. Υπό αυτήν την έννοια, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων, η Ευρώπη τελικά κέρδισε.  

Η κινητοποίηση αυτή των ψηφοφόρων δεν σηματοδοτεί μόνο έναν εξευρωπαϊσμό της ευρωπαϊκής πολιτικής ζωής ούτε το κοινό ενδιαφέρον για το περιβάλλον, τη μετανάστευση, την οικονομία, την ασφάλεια, αλλά κυρίως τη συνειδητοποίηση της ευθραυστότητας του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, σχολιάζει η «Liberation».  

Τα συμπεράσματα από τις χθεσινές ευρωεκλογές είναι πολλά και ποικίλουν από χώρα σε χώρα. Σε επίπεδο Ε.Ε. ωστόσο μπορούν να συνοψιστούν.

Αποδυνάμωση των παραδοσιακών κομμάτων του κέντρου.

Ήταν μία κακή βραδιά η χθεσινή τόσο για τις κεντροαριστερές όσο και για τις κεντροδεξιές ομάδες στην Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση, δεν έκρυβε εκπλήξεις. Λίγο πολύ ήταν αναμενόμενο ότι αμφότερες θα βγουν αποδυναμωμένες.

Οι Σοσιαλδημοκράτες χάνουν 38 έδρες από τις συνολικά 751 του Ευρωκοινοβουλίου, εξασφαλίζοντας 147 από τις 185 το 2014. Τα πράγματα δεν ήταν πολύ καλύτερα για την κεντροδεξιά, η οποία επίσης βρίσκεται με 182 έδρες από τις 216, αν και παραμένει η μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο. Μαζί, οι δύο ομάδες χάνουν την αθροιστική πλειοψηφία τους, οπότε θα αναζητήσουν συμμαχίες με τους Πρασίνους και τους Φιλελεύθερους.

Κύμα στήριξης στους Πρασίνους

Αναμενόμενη μεν, πέραν όμως των προσδοκιών, ήταν η άνοδος των Πρασίνων, οι οποίοι σχεδόν διπλασίασαν τα ποσοστά τους. Σημαντικά κέρδη αποκόμισαν οι Πράσινοι από χώρες της βόρειας Ευρώπης, άλλοτε καρδιά της βιομηχανικής Γηραιάς Ηπείρου. Το κίνημα της 16χρονης ακτιβίστριας για την προστασία του περιβάλλοντος, της Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία έβγαλε στους δρόμους τους νέους, ενέπνευσε πολλούς Ευρωπαίους ψηφοφόρους. Οι Πράσινοι ήρθαν δεύτεροι στη Γερμανία, πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες της Άγκελα Μέρκελ, με το ένα τρίτο των ψηφοφόρων τους να τοποθετείται ηλικιακά κάτω από τα 30 έτη.

«Αυτές οι εκλογές ήταν πάνω από όλα το κλίμα και η προστασία του περιβάλλοντος», παραδέχτηκε η επικεφαλής του CDU Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ.

Δυναμική παρουσία έχουν πλέον οι Πράσινοι και στη Φινλανδία, τη Δανία, την Ιρλανδία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία.

Η ακροδεξιά δεν σάρωσε τελικά

Αν και κατέγραψε υψηλά ποσοστά στη Γαλλία, την Πολωνία, την Ουγγαρία και την Ιταλία, το ακροδεξιό κύμα δεν πλημμύρισε την Ευρώπη.

Στη Γερμανία το AfD ανεβάζει τη δύναμή του στο 11% από 7% στις προηγούμενες eυρωκλογές, αλλά το ποσοστό είναι χαμηλότερο από εκείνο που εξασφάλισε στις εθνικές εκλογές του 2017. Στην Ισπανία το ακροδεξιό Vox πέφτει στο 6,2% από 10,3%, που είχε πετύχει στις εθνικές εκλογές μόλις πριν από ένα μήνα. Στη Βρετανία το Kόμμα του Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ πέτυχε τη νίκη εις βάρος κυρίως των Συντηρητικών, αλλά και οι ένθερμοι υπέρμαχοι της Ε.Ε., Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ανέβασαν τη δύναμή τους εις βάρος των Εργατικών.

Το νέο «μεσαίο έδαφος» που θα στηρίξει την Ε.Ε. απέναντι στη «νέα Ευρώπη» του Σαλβίνι

Μολονότι τα παραδοσιακά κόμματα του κέντρου έχασαν σημαντικό έδαφος – όπως στη Γερμανία – δεν συνέβη το ίδιο και με τα υπόλοιπα κόμματα που υπερασπίζονται τις αξίες της Ένωσης. Στην ομάδα αυτή περιλαμβάνονται οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και το LREM του Εμανουέλ Μακρόν (έστω και αν ήρθε δεύτερο με μικρή διαφορά από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν). Σημαντική ήταν επίσης η συμβολή των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στη Βρετανία στη στήριξη της Συμμαχίας των Φιλελεύθερων Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE), το οποίο κέρδισε 40 έδρες.     

Ο Γκι Φερχόφστατ, ο Βέλγος πολιτικός που ηγείται του ALDE, τόνισε ότι τα παραδοσιακά κόμματα θα πρέπει τώρα να αναζητήσουν συμμαχίες με τους Φιλελεύθερους. Απέναντι λοιπόν στη «νέα Ευρώπη» του Σαλβίνι, που ωθείται από την ακροδεξιά, θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς και τη δημιουργία ενός νέου μεσαίου εδάφους, το οποίο ήρθε για να στηρίξει την Ένωση, σχολιάζει η «Guardian».

Συμμετοχή, η μεγάλη νικήτρια των ευρωεκλογών

Αυτό μάλιστα, ήταν μία μεγάλη ευχάριστη έκπληξη. Το 51%, το ποσοστό της χθεσινής συμμετοχής, ήταν η μεγάλη ανατροπή μία διαρκούς τάσης τα τελευταία χρόνια να μειώνεται η προσέλευση των Ευρωπαίων πολιτών στις ευρωεκλογές από το 1979.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ζομ Γκιγιό, η συμμετοχή στις φετινές, κρίσιμες ευρωεκλογές η υψηλότερη της τελευταίας 20ετίας.

«Η Ευρώπη κερδίζει! Υψηλή η συμμετοχή και πιο ισχυρά τα κόμματα υπέρ της Ευρώπης», σχολίασε στο Twitter ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ.

naftemporiki.gr