Skip to main content

Βρετανία: Κανονικά οι εκλογές την Πέμπτη

«Οι γενικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν όπως έχει προγραμματιστεί, την Πέμπτη», δήλωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, η οποία επιβεβαίωσε ότι Συντηρητικοί και Εργατικοί ανέστειλαν την προεκλογική τους εκστρατεία σε ένδειξη σεβασμού στα θύματα της διπλής τρομοκρατικής επίθεσης στο Λονδίνο. 

Η Μέι υπογράμμισε ότι δεν πρέπει ποτέ να επιτραπεί στη βία να διαταράξει τη δημοκρατική διαδικασία, για αυτό και -όπως είπε -οι προεκλογικές καμπάνιες θα ξαναρχίσουν τη Δευτέρα, ώστε οι εκλογές να διεξαχθούν την Πέμπτη. 

Μετά την επίθεση οι πολιτικοί δέχθηκαν πιέσεις από τους πολίτες, μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, να αναβάλουν τις βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου.

Εξάλλου, η Βρετανή πρωθυπουργός σημείωσε ότι η στρατηγική αντιμετώπισης της τρομοκρατίας χρειάζεται να αναθεωρηθεί και ανέφερε ως πιθανές αλλαγές την αύξηση των ποινών κάθειρξης για αδικήματα τρομοκρατίας και την επιβολή πρόσθετων κανονιστικών ρυθμίσεων στον κυβερνοχώρο.

«Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να προσποιούμαστε ότι τα πράγματα μπορούν να συνεχίσουν ως έχουν», τόνισε στην ομιλία που εκφώνησε μπροστά από το γραφείο της στην Ντάουνινγκ Στριτ.

«Πιστεύουμε πως έχουμε μια νέα τάση στην απειλή που αντιμετωπίζουμε, καθώς η τρομοκρατία εκτρέφει τρομοκρατία και οι δράστες εμπνέονται να επιτίθενται όχι μόνο βάσει προσεκτικά καταστρωμένων σχεδίων έπειτα από χρόνια σχεδιασμού και εκπαίδευσης, και ούτε καν ως μοναχικοί δράστες που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί στο Ίντερνετ, αλλά αντιγράφοντας ο ένας τον άλλον και συχνά χρησιμοποιώντας τα πιο ωμά μέσα επίθεσης», πρόσθεσε.

Η πρωθυπουργός ανέφερε τέσσερις τομείς στους οποίος είπε ότι χρειάζεται να γίνουν αλλαγές.

Ο πρώτος ειναι η μάχη εναντίον της «ιδεολογίας του κακού» που εμπνέει τις επανειλημμένες επιθέσεις και την οποία χαρακτήρισε διαστρέβλωση του ισλάμ και της αλήθειας.

Δεύτερον, πρόσθεσε, χρειάζονται νέοι κανονισμοι για να μειωθεί ο χώρος που είναι διαθέσιμος στους εξτρεμιστές στο Ίντερνετ. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να έχει αυτή η ιδεολογία τον ασφαλή χώρο που χρειάζεται για να εκτραφεί. Ωστόσο αυτό ακριβώς προσφέρουν το Ίντερνετ και οι μεγάλες εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες βασισμένες στο Ίντερνετ», σημείωσε.

Τρίτον, σύμφωνα με τη Μέι, χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για να εντοπιστεί και να εξαλειφθεί ο εξτρεμισμός στη βρετανική κοινωνία.

Ο τέταρτος τομέας είναι η αντιτρομοκρατική στρατηγική, για την οποία είπε ότι είναι ισχυρή, αλλά χρειάζεται να επανεξετασθεί υπό το φως της αλλαγής της απειλής.

Τέλος, ανάφερε ότι αν χειάζεται μια αύξηση στις ποινές κάθειρξης για αδικήματα σχετικά με την τρομοκρατία, προφανώς ακόμη και για τα μικρότερα, τότε θα γίνει.