Skip to main content

Πέντε πράγματα για την υποψήφια των Πρασίνων για την καγκελαρία

Η Αναλένα Μπέρμπροκ, που επελέγη τη Δευτέρα ως υποψήφια των Πρασίνων για την καγκελαρία, καλείται να αποδείξει ότι είναι έτοιμη για ένα υψηλό αξίωμα. Με τους Πράσινους να έρχονται πρώτοι στις δημοσκοπήσεις, όλοι οι προβολείς πέφτουν πάνω στη 40χρονη βουλευτή και συμπρόεδρο του κόμματος από το 2018,  τονίζει ο αρθρογράφος του Politico, Laurenz Gehrke, και συνεχίζει:

Ιδού πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρουμε γι’αυτήν.

1) Η Μπέρμπροκ γεννήθηκε στο Αννόβερο το 1980 και μεγάλωσε σε ένα αγρόκτημα με τις δύο αδελφές της και δύο ξαδέλφια. Στα 16 της, πήγε στη Φλόριντα στο πλαίσιο της ανταλλαγής μαθητών. Αρχισε να σπουδάζει πολιτική επιστήμη και νομική στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου το 2000, ενώ το 2004-2005 σπούδασε διεθνή νομικά στο LSE. Ξεκίνησε μια διατριβή για τις φυσικές καταστροφές και την ανθρωπιστική βοήθεια στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, αλλά δεν την τελείωσε ποτέ, αφού μπήκε στη μέση η πολιτική.

2) Από το 2005 ως το 2008, η Μπέρμπροκ εργάστηκε στο γραφείο της τότε ευρωβουλευτή των Πρασίνων Ελίζαμπεθ Σρέντερ. Απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής το 2009, τα κατάφερε όμως το 2013. Ηταν εκπρόσωπος του κόμματός της για την κλιματική πολιτική από το 2013 ως το 2017 για να εκλεγεί το 2018 συμπρόεδρος με τον Ρόμπερτ Χάμπεκ. Δεδομένου ότι και οι δύο είναι κεντρώοι, δόθηκε τέλος με τον τρόπο αυτό στην παραδοσιακή διαμάχη μεταξύ Fundis και Realos. 
Τα τελευταία χρόνια, οι Πράσινοι έχουν γίνει πιο κεντρώοι, προκειμένου να αποσπάσουν ψήφους και από στρώματα που παλιότερα αποτελούσαν οχυρά των Χριστιανοδημοκρατών. Η στροφή αυτή έχει επικριθεί από οργανώσεις για την προστασία του κλίματος, που λένε ότι δεν μπορεί να γίνουν συμβιβασμοί αν είναι να σωθεί ο πλανήτης.

3) Η Μπέρμποκ έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της πολιτικής της ενέργειας σε διεθνή ζητήματα, υιοθετώντας μια κεντρώα γραμμή στην άμυνα και υποστηρίζοντας μια ισχυρότερη κοινή ευρωπαϊκή γραμμή στην εξωτερική πολιτική. Προς απογοήτευση των παραδοσιακών Πράσινων ψηφοφόρων, το κόμμα ενέκρινε πέρυσι ένα πρόγραμμα που χαρακτηρίζει το ΝΑΤΟ «αναπόσπαστο» μέρος της ευρωπαϊκής ασφάλειας και υποστηρίζει επέκταση της ευρωπαϊκής αμυντικής συνεργασίας. 

Η Μπέρμποκ έχει χαρακτηρίσει όμως «όχι παραγωγικό» τον στόχο της Συμμαχίας να δαπανούν όλα τα μέλη του τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα. Οι Πράσινοι είναι ιδιαίτερα επικριτικοί απέναντι στον Πούτιν και άλλους αυταρχικούς ηγέτες και η ίδια η Μπέρμποκ είπε τη Δευτέρα ότι αν η φωνή της Γερμανίας στην εξωτερική πολιτική αποτύχει λόγω της στάσης της απέναντι στη Ρωσία, τότε η Ευρώπη θα καταστραφεί.

4) Στις δηλώσεις της μετά την ανακήρυξη της υποψηφιότητάς της, η Μπέρμποκ έκανε μια σύνδεση ανάμεσα στην οικογενειακή της ζωή και τις επιδιώξεις της για το κλίμα. (Η ίδια είναι παντρεμένη με τον πολιτικό σύμβουλο Ντάνιελ Χόλεφλαϊς και έχει μαζί του δύο κόρες, έξι και δέκα ετών). 
Όπως είπε, βρισκόταν με τη μικρή της κόρη στο Παρίσι με τον Λοράν Φαμπιούς, τότε υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, όταν ο τελευταίος ανακοίνωσε τη Συμφωνία για το Κλίμα. «Το 2050», είπε, «όταν η κόρη μου θα είναι όσων ετών ήμουν εγώ τότε, 35, θα πρέπει να έχουμε επιτύχει μια ευημερία φιλική προς το κλίμα».

5) Στα νιάτα της, η Μπέρμποκ λάμβανε μέρος σε πρωταθλήματα τραμπολίνο. Και αυτό, όπως και το ότι έπαιζε ποδόσφαιρο, τη βοήθησε στον ένα χρόνο που πέρασε στη Φλόριντα. «Στο γήπεδο, δεν έχει σημασία αν μιλάς καλά τη γλώσσα», είπε, «αλλά αν χτυπάς καλά ένα κόρνερ. Γι’αυτό ο αθλητισμός είχε πάντα θεμελιώδη σημασία για μένα, καθώς συμβάλλει στη συνοχή».