Skip to main content

Ινδία: 13 νεκροί από πυρκαγιά σε ΜΕΘ νοσοκομείου Covid-19

Τουλάχιστον 13 ασθενείς με Covid-19 έχασαν τη ζωή τους μετά από πυρκαγιά στη μονάδα εντατικής θεραπείας σε νοσοκομείο που δέχεται περιστατικά κορωνοϊού, σε προάστιο της ινδικής μεγαλούπολης Μουμπάι.

Η πυρκαγιά, η οποία έλαβε χώρα νωρίς την Παρασκευή, σβήστηκε και τέσσερις επιζώντες μεταφέρθηκαν σε κοντινά νοσοκομεία, όπως ανέφεραν οι αρχές.

Το περιστατικό έλαβε χώρα εν μέσω ενός θανατηφόρου δεύτερου κύματος λοιμώξεων στην Ινδία.

Το νέο κύμα της πανδημίας έχει κατακλύσει τα νοσοκομεία, δημιουργώντας κρίσιμες ελλείψεις σε οξυγόνο, κρεβάτια εντατικής θεραπείας και αναπνευστήρες.

Την Παρασκευή, η Ινδία κατέγραψε 332.730 κρούσματα κορωνοϊού, τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτφν οπουδήποτε στον κόσμο για δεύτερη συνεχόμενη μέρα. Η γιγαντιαία χώρα της Ασίας κατέγραψε το ίδιο διάστημα ρεκόρ 2.263 θανάτων λόγω  Covid-19 το ίδιο διάστημα.

Η πυρκαγιά συνέβη στο νοσοκομείο Βιτζάι Βαλάμπ  στην περιοχή Βιράρ της δυτικής πολιτείας Μαχαράστρα, η οποία βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα βόρεια της Βομβάης. Δεν έχει ξεκαθαριστεί πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά, και έχει διαταχθεί έρευνα για να διευκρινιστούν οι συνθήκες υπό τις οποίες ξέσπασε η πυρκαγιά.

 «Δεκαεπτά ασθενείς βρίσκονταν μέσα στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Βιτζάι Βαλάμπ όταν εκδηλώθηκε η πυρκαγιά», εκ των οποίων «13 πέθαναν» και «οι υπόλοιποι τέσσερις διακομίστηκαν σε άλλα νοσοκομεία», διευκρίνισε ο Μόρισον Χαβάρι, αξιωματικός της πυροσβεστικής στην οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Ναρέντα Μόντι έχει εκφράσει συλλυπητήρια στο Twitter χαρακτηρίζοντας το περιστατικό «τραγικό».

Ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων έχει οδηγήσει σε βαθιά υγειονομική κρίση πολλές ινδικές πολιτείες. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας πρόκειται να πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους υπουργούς των πολιτειών που έχουν πληγεί πιο σοβαρά από τις ελλείψεις οξυγόνου σήμερα, Παρασκευή.

Το ανώτατο δικαστήριο της Ινδίας ζήτησε από την κεντρική κυβέρνηση εθνικό σχέδιο έως σήμερα, σχετικά με την ενίσχυση της προσφοράς, του οξυγόνου, των φαρμάκων, των θεραπειών και των εμβολίων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο χαρακτήρισε την κατάσταση ως «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία» – έξι ανώτατα δικαστήρια σε ολόκληρη τη χώρα εκδικάζουν αναφορές που αφορούν ιατρικές ελλείψεις.

Η Μαχαράστρα είναι η πολιτεία  που έχει πληγεί περισσότερο στη χώρα σε αριθμό κρουσμάτων  και αντιμετωπίζει έλλειψη οξυγόνου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC