Skip to main content

Κυρ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση θυσίασε συνειδητά την ανάπτυξη

Η Ελλάδα «οδεύει προς τη λήξη του τρίτου προγράμματος χωρίς να έχει ανακτήσει ως σήμερα την εμπιστοσύνη των αγορών», δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ τόνισε πως «η χώρα χρειάζεται πολλά και η κυβέρνηση κάνει απελπιστικά λίγα».

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση πως «θυσίασε συνειδητά την ανάπτυξη στον βωμό της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων με κάθε κόστος. Θυσίασε την πραγματική οικονομία για να μπορέσουν να στηρίξουν το επικοινωνιακό αφήγημα ότι όλα πάνε καλά».

Μιλώντας στο Eλληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Eπιμελητήριο την Τρίτη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι το 2017 η Ελλάδα είχε τη μισή ανάπτυξη σε σχέση με τις προβλέψεις και σοβαρή απόκλιση από το μέσο όρο της Ε.Ε.

Σημείωσε επίσης πως, από τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, «φαίνεται ότι οι πιο αναπτυξιακές δαπάνες, αυτές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, μειώθηκαν κατά 800 εκατ.». Όπως πρόσθεσε, καμία άλλη κυβέρνηση στα χρόνια της κρίσης δεν είχε δαπανήσει λιγότερα χρήματα για δημόσιες επενδύσεις.

Συμπλήρωσε, δε, ότι η περικοπή αναπτυξιακών δαπανών, σε συνδυασμό με την υψηλή φορολογία, έπληξε τη δυναμική μεγέθυνση της οικονομίας που είναι και το βασικό ζητούμενο αυτή την ώρα.

Εξαπολύοντας «βέλη» κατά των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, τους καταλόγισε πως «διατυμπανίζουν ότι η χώρα οδεύει προς μία δήθεν “καθαρή έξοδο” από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018».

Πρόσθεσε ότι δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να αντιληφθεί ότι αυτό που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση «σε τίποτα δεν μοιάζει με καθαρή έξοδο της ελληνικής οικονομίας από τα προγράμματα προσαρμογής». Όπως συμπλήρωσε:

  • Έχουν συμφωνηθεί μέτρα αξίας 2% του ΑΕΠ για εφαρμογή μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος.
  • Έχουν συμφωνηθεί υψηλά πλεονάσματα για 40 χρόνια και εκχώρηση του συνόλου της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια.
  • Έχει συμφωνηθεί εποπτεία της Ελλάδας μετά την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα, πολύ βαρύτερη από αυτή άλλων χωρών που εξήλθαν από αντίστοιχα προγράμματα προσαρμογής.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «έχει μικρή σημασία αν το καθεστώς μετά το τρίτο πρόγραμμα θα ονομαστεί πιστωτική γραμμή ενισχυμένων προϋποθέσεων, υβριδική λύση ή οτιδήποτε άλλο. Την κυβέρνηση την ενδιαφέρει απλώς να αποφύγει τον τοξικό όρο “μνημόνιο” και να επιδοθεί σε νέα επικοινωνιακή καμπάνια περί δήθεν εξόδου από αυτά. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για 4ο Μνημόνιο, χωρίς χρηματοδότηση». 

Μιλώντας για τη Ν.Δ., είπε πως «εμείς δεν έχουμε ιδεολογικές αγκυλώσεις πόσο μάλλον ιδεοληψίες. Πιστεύουμε, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, στη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας. Θεωρούμε απαραίτητη τη ριζική αναδιοργάνωση του Κράτους προς όφελος των πολιτών». Επέμεινε εξάλλου ότι η χώρα χρειάζεται ένα συνεκτικό και τολμηρό σχέδιο αλλαγών για μετά τη λήξη του προγράμματος.

Αναφερόμενος στη Γαλλία, τόνισε ότι στάθηκε και στέκεται σταθερά δίπλα στην Ελλάδα, ενώ απηύθυνε κάλεσμα στις γαλλικές εταιρείες να επενδύσουν στη χώρα μας.