Skip to main content

Βρετανία: Περισσότερες γυναίκες, μειονοτικοί και γκέι στη νέα Βουλή των Κοινοτήτων

Περισσότερες γυναίκες, εθνοτικές μειονότητες, ομοφυλόφιλοι: η νέα Βουλή των Κοινοτήτων η οποία προέκυψε από τις εκλογές της 7ης Μαΐου δεν είχε ποτέ τόσο πολύχρωμο πρόσωπο.

Σχεδόν ένας στους τρεις βουλευτές (29%) είναι γυναίκα, η πρώτη συνεδρίαση του οποίου διεξάγεται εντός της ημέρας (191 βουλευτές στους 650). Το 2010, η αναλογία ήταν 22% και το 2005 20%.

Η κατάσταση όμως είναι διαφορετική όταν ληφθεί υπόψη η κομματική προέλευσή τους: το 43% των γυναικών εξελέγησαν με τους Εργατικούς, το 36% με το κόμμα των Σκωτσέζων εθνικιστών SNP και μόλις το 21% με τους Συντηρητικούς.

Το νέο Κοινοβούλιο περιλαμβάνει επίσης περισσότερους μαύρους ή προερχόμενους από εθνοτικές μειονότητες: ένα ποσοστό 6,6% (42 βουλευτές) έναντι 4,2% το 2010, καταγράφοντας μία αύξηση 56%.

Όμως τα ποσοστά αυτά δεν είναι καθόλου αντιπροσωπευτικά του ποσοστού των γυναικών και των μειονοτήτων στη βρετανική κοινωνία, σημειώνουν οι αναλυτές.

Αντίθετα, το 4,9% των βουλευτών στο νέο Κοινοβούλιο που δηλώνουν ανοικτά ότι είναι ομοφυλόφιλοι (32 βουλευτές έναντι 26 το 2010) βρίσκεται κοντά στο ποσοστό του βρετανικού πληθυσμού που δηλώνουν ομοφυλόφιλοι ή λεσβίες και το οποίο εκτιμάται ότι βρίσκεται μεταξύ 5-7%. Ανάμεσά τους, 12 είναι Συντηρητικοί, 13 Εργατικοί και επτά είναι μέλη του SNP, ένα κόμμα το οποίο κατέχει ένα ρεκόρ 12,5% εκλεγμένων LGBT (Λεσβίες, Γκέι, Αμφιφυλόφιλοι και Τρανσέξουαλ).

«Είναι το πιο ‘γκέι’ κοινοβούλιο στον κόσμο», σχολιάζει η εφημερίδα Guardian.