Skip to main content

Θ. Θεοχαρόπουλος: Το πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία» προάγει τον ελληνικό τουρισμό

Ως ένα θεσμό σύμβολο ποιότητας που προωθεί την περιβαλλοντική ευσυνειδησία, προάγει τον ελληνικό τουρισμό και προϋποθέτει την στενή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων μερών για την αποτελεσματική διαχείριση της πολύ-επίπεδης φύσης του τουρισμού, χαρακτήρισε το πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία» ο υπουργός Τουρισμού Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Όπως είπε είναι ένας θεσμός που αντιμετωπίζει τις αυξανόμενες απαιτήσεις των τουριστών και, κατ’ επέκταση, τον αυξανόμενο ανταγωνισμό.

Μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Γης» κατέδειξε, μεταξύ άλλων, όπως ανάφερε ο κ. Θεοχαρόπουλος, ότι οι επισκέπτες πλέον αναζητούν ταξίδια με περιβαλλοντικό πρόσημο και καταλύματα φιλικά στο περιβάλλον. Αυξάνεται η ζήτηση σύγχρονων τουριστικών εγκαταστάσεων φιλικών προς τον χρήστη, την κοινωνία και το περιβάλλον. Μάλιστα τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Το υπουργείο Τουρισμού, σύμφωνα με τον κ. Θεοχαρόπουλο, έχει κοινούς στόχους με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης στην προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος. Ήδη, η εφαρμογή των κριτηρίων των δυο διεθνών προγραμμάτων αειφορικής διαχείρισης και ευαισθητοποίησης της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης («Γαλάζια Σημαία» και «GreenKey» για τουριστικά καταλύματα), διασφαλίζει την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών, με βιώσιμες πρακτικές και απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον.

Παράλληλα έκανε λόγο για την ανάγκη ολικής ποιότητας στον τουρισμό, υπογραμμίζοντας ότι ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει κεντρικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας με σημαντική συνεισφορά στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. «Εκείνο που πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν ευρύτερα γνωστό και αποδεκτό είναι ότι ο τουρισμός οφείλει να επενδύει στην ολική ποιότητα και στην αειφόρο ανάπτυξη. Μια υγιής τουριστική βιομηχανία εξαρτάται από ένα υγιές περιβάλλον, συνεπώς η τουριστική ανάπτυξη πρέπει να προωθεί μορφές περιβαλλοντικά συνετού τουρισμού».