Skip to main content

Με τροπολογίες τελευταίας στιγμής ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το ν/σχ

Από την έντυπη έκδοση 

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη

Με βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής ψηφίζεται σήμερα από τη Βουλή το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τη ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως και 120 δόσεις, τη χορήγηση της «13ης σύνταξης» και τις μειώσεις στους συντελεστές ΦΠΑ.

Τη χθεσινή ημέρα κυριάρχησαν στην Ολομέλεια οι κόντρες για το ωράριο εργασίας, με τη σύγκρουση πάντως να επεκτείνεται σε μία ευρεία γκάμα οικονομικών θεμάτων, από το αφορολόγητο μέχρι τις συντάξεις.

«Βροχή» έπεσαν οι τροπολογίες, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία να εστιάζουν σε θέματα που αφορούν τους «πολλούς», σε μία προσπάθεια να απευθυνθούν στη δεξαμενή των αναποφάσιστων. 

Το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε χθες τροπολογίες για τη ρύθμιση επιμέρους θεμάτων, όπως η αύξηση των δόσεων για τις οφειλές των Νομικών Προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα και η μείωση του ΦΠΑ για τον καφέ και κάποια ακόμα προϊόντα που είναι στο ράφι. 
Την ίδια στιγμή η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε την τροπολογία για τη συνολική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, καλώντας την κυβέρνηση να ψηφίσει και την τροπολογία που έχει καταθέσει για τη μη περικοπή του αφορολόγητου.

Εν όψει εκλογών
Η χθεσινή συνεδρίαση προσφερόταν για πολιτικά συμπεράσματα όσον αφορά τη ρητορική που θα ακολουθήσουν οι δύο «μονομάχοι» στην τελική ευθεία για την κάλπη. 

Η κυβέρνηση εστιάζει στο πακέτο των θετικών μέτρων για να σηματοδοτήσει την αλλαγή σελίδας στην οικονομία. Παράλληλα εξαπολύει πυρά στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για το θέμα του ωραρίου αλλά και για μία σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με το κοινωνικό κράτος, από την υγεία μέχρι τα επιδόματα. 

Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου αναφέρθηκε στις τροπολογίες της κυβέρνησης σημειώνοντας πως αυτά μπορούσαν να γίνουν τώρα και λέγοντας πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και άλλες εκπλήξεις. Πυρά στην αξιωματική αντιπολίτευση πως στοχεύει σε «εργασιακό μεσαίωνα» εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, τονίζοντας πως με τα μέτρα που ψηφίζονται «ενισχύεται το κοινωνικό κράτος».

«Επίδομα»
Στον αντίποδα η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί το Μέγαρο Μαξίμου για προεκλογικές παροχές, επισημαίνοντας πως δίνει ένα «επίδομα» λίγο πριν από τις ευρωεκλογές και όχι «13η σύνταξη». Παράλληλα κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήραν χθες τον λόγο στη Βουλή, αναφέροντας πως η κυβέρνηση έχει υπογράψει αποφάσεις για την επταήμερη εργασία.

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε σε επιχειρησιακή σύμβαση στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που προβλέπει τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των μηχανοδηγών. Τις κυβερνητικές ανακοινώσεις σχολίασε ο Μάκης Βορίδης, επισημαίνοντας: «Λέτε ότι δίνετε 13η σύνταξη. Πόσο κάνει η 13η σύνταξη; Κάνει 2,3 δισεκατομμύρια. Πόσα λεφτά δίνετε με αυτό που ψηφίζετε; Δίνετε 830 εκατομμύρια. Δίνετε το 1/3. Μπορείτε να εξηγήσετε πώς αυτό είναι σύνταξη;».

Να σημειωθεί πως στη γαλάζια τροπολογία για τη μη μείωση του αφορολόγητου αναφέρθηκε σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Σοφία Ζαχαράκη, λέγοντας πως αν δεν την ψηφίσει ο κ. Τσίπρας θα επιβεβαιώσει ότι «για μια ακόμη φορά εξαπατά τους Έλληνες».

«13η σύνταξη»: Πόσοι και πόσα θα πάρουν
Την ερχόμενη Δευτέρα 20 Μαΐου θα πιστωθούν οι λογαριασμοί των 2,6 εκατ. συνταξιούχων με τα ποσά που τους αναλογούν από την κλιμακωτή χορήγηση της «13ης σύνταξης».  

Επισημαίνεται ότι οι συνταξιούχοι µε δύο ή περισσότερες κύριες συντάξεις θα λάβουν το ποσό της «13ης σύνταξης» που αντιστοιχεί μόνο στο άθροισα των μικτών κύριων συντάξεων που λαμβάνουν. Ουσιαστικά με τον τρόπο που θα κλιμακωθεί η χορήγηση των ποσών, μόνο οι χαμηλοσυνταξιούχοι που λαμβάνουν έως και 500 ευρώ θα εισπράξουν μία ολόκληρη σύνταξη, καθώς για τα ποσά από τα 501 ευρώ και πάνω υπάρχει ποσοστιαία κλιμάκωση που κυμαίνεται από το 70% ολόκληρης της κύριας σύνταξης και περιορίζεται στο 30% για τις συντάξεις πάνω από τα 1.001 ευρώ.

Ο αριθμός των δικαιούχων
Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση των 2,6 εκατ. δικαιούχων, έδωσε στη δημοσιότητα έναν χρήσιμο οδηγό με 10 σημεία-κλειδιά για τη «13η σύνταξη». Συγκεκριμένα, οι κατηγορίες των δικαιούχων ανάλογα με το ποσό που δικαιούνται είναι οι ακόλουθες:

1. Υπάρχουν 22.000 δικαιούχοι προσωρινής σύνταξης. Θα λάβουν τώρα «13η σύνταξη» με βάση το ποσό της προσωρινής. Όταν δικαιωθούν, την οριστική τους σύνταξη θα ακολουθήσει η διαφορά του ποσού της 13ης σύνταξης, ώστε να εισπράξουν αναδρομικά το υπόλοιπο ποσό.

  • 34.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες που εισπράττουν σύνταξη ή επίδομα θα λάβουν «13η σύνταξη». Επειδή όλοι λαμβάνουν ποσά έως 360 ευρώ, θα λαμβάνουν πλέον μόνιμη «13η σύνταξη» στο 100%.
  • 800.000 συνταξιούχοι που εισπράττουν κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή χηρείας έως 500 ευρώ. Θα λαμβάνουν μία επιπλέον πλήρη σύνταξη, δηλαδή στο 100% αυτής.
  • 350.000 συνταξιούχοι που εισπράττουν κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή χηρείας 501- 600 ευρώ. Θα λαμβάνουν επιπλέον ποσό στο 70% της σύνταξής τους.
  • 600.000 συνταξιούχοι που εισπράττουν κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή χηρείας 601 – 1.000 ευρώ. Θα λαμβάνουν επιπλέον ποσό στο 50% της σύνταξής τους.
  • 772.000 συνταξιούχοι που εισπράττουν κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή χηρείας πάνω από 1.001 ευρώ. Θα λαμβάνουν επιπλέον ποσό στο 30% της σύνταξής τους. 
  • Όσοι έχουν υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης πριν από την 1η Μαΐου και θα δικαιωθούν στο μέλλον κύρια σύνταξη αλλά τώρα δεν εισπράττουν προσωρινή, θα πρέπει να λάβουν τότε αναδρομικά την «13η σύνταξη» που δικαιούνται.

2. Το ποσοστό με το οποίο προκύπτει η «13η σύνταξη» μειώνεται όσο ανεβαίνει η κύρια σύνταξη, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ορισμένες στρεβλώσεις, όπως για παράδειγμα: Ένας συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 500 ευρώ θα λάβει επίδομα (13η σύνταξη) ίσο με την κύρια σύνταξη, ήτοι 500 ευρώ. Πάνω από αυτό το όριο όμως και μέχρι τα 600 ευρώ, το ποσοστό γίνεται 70%, επομένως κάποιος που λαμβάνει κύρια σύνταξη 510 ευρώ, θα λάβει 13η σύνταξη 315 ευρώ. Αντίστοιχα μειώνεται το ποσοστό για υψηλότερες συντάξεις. 

3. Η καταβολή της «13ης σύνταξης» αφορά όσους λαμβάνουν κύρια σύνταξη την 1η Μαΐου κάθε έτους όσο και όσους δικαιώνονται την καταβολή κύριας σύνταξης με ημερομηνία έναρξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος που ανατρέχει στην ως άνω ημερομηνία. Επίσης, η «13η σύνταξη» καταβάλλεται στους δικαιούχους επιδομάτων σύνταξης με αιτία την αναπηρία και στους ανασφάλιστους υπερήλικες.

4. Βάση υπολογισμού αποτελεί το ποσό της ακαθάριστης μηνιαίας κύριας σύνταξης ή του ακαθάριστου ποσού που χορηγείται από τον ΟΠΕΚΑ κάθε Μάιο του έτους χορήγησής της, ενώ ειδικά στην περίπτωση που το ίδιο πρόσωπο δικαιούται περισσότερες από μία κύριες συντάξεις ή/και επίδομα σύνταξης με αιτία την αναπηρία, το ποσό της «13ης σύνταξης» υπολογίζεται επί του αθροίσματός τους.

5. Η «13η σύνταξη» δεν κατάσχεται στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν συμψηφίζεται με χρέη προς το Δημόσιο εν γένει, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα, υπόκειται στις κατά νόμο προβλεπόμενες κρατήσεις και καταβάλλεται εντός του μηνός Μαΐου κάθε έτους.

6. Το ποσό της «13ης σύνταξης» προβλέπεται να έχει κράτηση υπέρ υγείας (ΕΟΠΥΥ – 6%), ενώ θα παρακρατηθεί και ο φόρος που αναλογεί στο εκάστοτε συνταξιοδοτικό εισόδημα του συνταξιούχου. Δεν θα υπάρχουν άλλες επιβαρύνσεις (π.χ. υπέρ ΑΚΑΓΕ) και δεν προβλέπεται να γίνει οριζόντια παρακράτηση φόρου 20% όπως συνέβη µε τα αναδρομικά. 

7. Δικαιούχοι δεν θα είναι μόνο οι συνταξιούχοι (δηλαδή οι δικαιούχοι σύνταξης γήρατος, αναπηρίας αλλά και χηρείας) αλλά και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες οι οποίοι λαμβάνουν επίδομα από το κράτος. Έτσι δεν θα επιβαρυνθεί μόνο ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ, αλλά και του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

8. Περίπου 400.000 συνταξιούχοι αδικούνται διότι παίρνουν πάνω από δύο κύριες συντάξεις. Όσοι δικαιούνται περισσότερες κύριες συντάξεις, θα λάβουν επιπλέον ποσό για τη «13η σύνταξη» που αντιστοιχεί στο άθροισμα των κύριων συντάξεών τους. Για παράδειγμα, συνταξιούχος που έχει σύνταξη γήρατος 750 ευρώ και µικτή σύνταξη χηρείας από τον ΕΦΚΑ 450 ευρώ, θα λαμβάνει επιπλέον ως «13η σύνταξη» το 30% του αθροίσματος των 1.200 ευρώ, συνεπώς 360 ευρώ μικτά, ενώ η κάθε σύνταξη θα έπρεπε να υπολογιστεί ξεχωριστά. Η διαφορά σε βάρος του συνταξιούχου εδώ ανέρχεται στα -465 ευρώ. Δηλαδή 750 + 450 = 1.200 ευρώ. Το 30% του συνόλου ανέρχεται στα 360 ευρώ, ενώ θα έπαιρνε 375 ευρώ μικτά στα 750 ευρώ και 450 ευρώ μικτά για τη σύνταξη χηρείας. Άρα το ποσό που θα ελάμβανε θα ήταν 825 ευρώ. (Το μόνο σίγουρο είναι ότι εδώ θα ασκηθούν αγωγές.)

9. Η «13η σύνταξη» υπολογίζεται µε βάση τη μικτή κύρια σύνταξη του ΕΦΚΑ. Η επικουρική του ΕΤΕΑΕΠ δεν παίζει ρόλο στη διαμόρφωση του ποσού.

10. Η «13η σύνταξη» θα καταβληθεί την ερχόμενη Δευτέρα 20 Μαΐου 2019.