Skip to main content

Τζούλιαν Ασάνζ: Οι σουηδικές αρχές εξετάζουν εάν θα ανοίξουν ξανά την υπόθεση βιασμού

Την υπόθεση βιασμού, που είχαν κλείσει πριν από δύο χρόνια, όσο ακόμη ο ιδρυτής του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ βρισκόταν έγκλειστος στην πρεσβεία του Ισημερινού, στο Λονδίνο, εξετάζουν εάν θα ανοίξουν ξανά οι Σουηδοί εισαγγελείς.

Ο Ασάνζ, ο οποίος αρνείται της κατηγορίες, απέφευγε την έκδοσή του στη Σουηδία επί επτά χρόνια, έχοντας λάβει άσυλο από τον Ισημερινό, στην πρεσβεία του οποίου διέμενε από το 2012. Η έρευνα ωστόσο για εκείνες τις κατηγορίες ενδέχεται τώρα να αρχίσει ξανά έπειτα από αίτημα του φερόμενου θύματος.

Τον δρόμο άνοιξε η άρση του ασύλου του 47χρονου ιδρυτή του Wikileaks και η στη συνέχεια η σύλληψή του από τις βρετανικές αρχές, οι οποίες ήδη τον έχουν καταδικάσει σε ποινή φυλάκισης 50 εβδομάδων, επειδή είχε παραβιάσει τους όρους της εγγύησής του.

Τη έκδοσή του ζητούν και οι ΗΠΑ για τον ρόλο του στη δημοσιοποίηση  χιλιάδων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων, το 2010.  

Οι σουηδικές αρχές είχαν κλείσει την υπόθεση του βιασμού, καθώς όπως εξηγούσαν πριν από δύο χρόνια ήταν αδύνατο να συνεχίσουν την έρευνα και τις διαδικασίες όσο ο Ασάνζ βρισκόταν στην πρεσβεία, στη βρετανική πρωτεύουσα.

Έπειτα από το νέο αίτημα του φερόμενου θύματος ωστόσο, οι Σουηδοί εισαγγελείς επανεξετάζουν τις επιλογές τους και σήμερα θα ανακοινώσουν την απόφασή τους.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC