Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι δήλωσε «απογοητευμένη» από την απόφαση του τοπικού κοινοβουλίου της Σκωτίας να αρνηθεί να εγκρίνει το νομοσχέδιο-ναυαρχίδα που θα τερματίζει την παραμονή της Μ. Βρετανίας και της Β. Ιρλανδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το κοινοβούλιο της Σκωτίας αρνήθηκε την Τρίτη να δώσει τη συγκατάθεσή του για το νομοσχέδιο για την αποχώρηση από την Ε.Ε., ωθώντας τη Μ. Βρετανία σε συνταγματικώς αχαρτογράφητα εδάφη, καθώς το Λονδίνο την ίδια ώρα πιέζει ώστε να εγκριθεί με κάθε τρόπο ο νόμος αυτός.
Με ψήφους 93 έναντι 30 το κοινοβούλιο της Σκωτίας δεν έδωσε την έγκρισή του στον Νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Αποχώρηση), ο οποίος αυτήν την περίοδο συζητάται από τη Βουλή των Κοινοτήτων στο Λονδίνο. Με το νομοσχέδιο αυτό θα διακοπούν οι πολιτικοί, οικονομικοί και νομικοί δεσμοί του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε.
Μολονότι το κοινοβούλιο της Σκωτίας δεν μπορεί να ασκήσει βέτο, η άρνησή του να συγκατατεθεί συνιστά μια άνευ προηγουμένου συνταγματική σύγκρουση μεταξύ Εδιμβούργου και Λονδίνου, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο τα σχέδια της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.
Ο υπουργός Σκωτίας του Η.Β. Ντέιβιντ Μάντελ είπε ότι το Λονδίνο θα εξακολουθήσει να προωθεί το νομοσχέδιο, ωστόσο αφήνει ανοιχτό ένα παράθυρο για περαιτέρω συζητήσεις. «Θα υπάρξει μια ευκαιρία για περαιτέρω συνομιλίες. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι μπορούμε να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα», είπε, μιλώντας στο BBC.
Ρήτρα
Το κεντροαριστερό – εθνικιστικό Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP), το οποίο ελέγχει την κυβέρνηση μειοψηφίας στη Σκωτία με τη στήριξη των οικολόγων Πρασίνων, θεωρεί από την πλευρά του ότι θα ήταν «εξωφρενικό» να επιβάλει η βρετανική κυβέρνηση το νομοσχέδιο αυτό στη Σκωτία. Το τοπικό κοινοβούλιο «μίλησε δυνατά και ξεκάθαρα, τώρα επαφίεται στην κυβέρνηση του ΗΒ να σεβαστεί αυτήν την ψήφο», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του SNP Ας Ντέναμ.
Η διαμάχη περιστρέφεται γύρω από μια ρήτρα του νομοσχεδίου για την Αποχώρηση που, όπως υποστηρίζει το SNP, περιορίζει τις εξουσίες του σκωτσέζικου κοινοβουλίου και της τοπικής κυβέρνησης. Το κοινοβούλιο της Σκωτίας έχει δικαιοδοσία για διάφορα τοπικά ζητήματα, για παράδειγμα για θέματα που αφορούν τη γεωργία και την αλιεία, αν και στην πράξη μέχρι τώρα τα ζητήματα αυτά ελέγχονταν από τις Βρυξέλλες. Μια αρχική πρόταση του Λονδίνου οι αρμοδιότητες αυτές μετά το Brexit να δοθούν αρχικά στη Βουλή των Κοινοτήτων είχε απορριφθεί κατηγορηματικά από Ουαλούς και Σκωτσέζους πολιτικούς.
Το SNP υποστηρίζει ότι στην παρούσα μορφή του το νομοσχέδιο σημαίνει ότι οι εξουσίες του τοπικού κοινοβουλίου μπορεί να τροποποιηθούν απο τη βρετανική κυβέρνηση χωρίς τη συγκατάθεσή του, για πρώτη φορά στα χρονικά.