Skip to main content

Την στρατηγική του έναντι της Ε.Ε. παρουσιάζει ο Κάμερον

Ενισχυμένος έπειτα από την καθαρή νίκη του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον θα παρουσιάσει σήμερα την κυβέρνησή του, ενώ θα συναντηθεί με την κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών, προκειμένου να ανακοινώσει πώς σχεδιάζει να ανακτήσει εξουσίες που έχουν εκχωρηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Κάμερον έχει υποσχεθεί ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση της χώρας του με την Ε.Ε. και ότι θα διοργανώσει το 2017 δημοψήφισμα για να κριθεί εάν η Βρετανία θα παραμείνει σε αυτή ή αν θα αποχωρήσει.

Ωστόσο αντιμετωπίζει μια ισχυρή ομάδα αμφισβητιών εντός του κόμματός του, που απεχθάνονται τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών και θα χρειαστεί να πειστούν για να αποδεχθούν ο,τιδήποτε άλλο πλην της λεγόμενης Brexit, της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε..

Τέσσερις ημέρες αφότου κέρδισε τις εκλογές, ο Κάμερον μπορεί ασφαλώς να αναμένει υποδοχή θριαμβευτή από την κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών, αλλά γνωρίζει πολύ καλά ότι ο «μήνας του μέλιτος» δεν θα διαρκέσει.

«Το Συντηρητικό Κόμμα που ποθεί διακαώς να δει τη μείωση της ανάμειξης της Ε.Ε. στην άσκηση της διακυβέρνησης θα καλεί διαρκώς τον πρωθυπουργό να ανακτήσει πλήρως τις εθνικές εξουσίες», έγραψε ο Τζον Ρέντγουντ, ένα από τα ηγετικά στελέχη των ευρωσκεπτικιστών, στην εφημερίδα The Observer.

Στην ημερήσια διάταξη θα είναι επίσης τα σχέδια του Ντέιβιντ Κάμερον για την εξάλειψη του δημοσιονομικού ελλείμματος και την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού της Βρετανίας.

Στο μεταξύ ο Βρετανός πρωθυπουργός απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα στη Σκωτία, παρά τη θεαματική επικράτηση των Σκωτσέζων εθνικιστών στις βουλευτικές εκλογές.

«Κάναμε δημοψήφισμα. Η Σκοτία τάχθηκε εμφατικά στην ψηφοφορία υπέρ της παραμονής της στο Ηνωμένο Βασίλειο» υπογράμμισε ο Ντέιβιντ Κάμερον μιλώντας στο δημόσιο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4. Πρόσθεσε ακόμη ότι το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP), που κέρδισε τις 56 από τις 59 κοινοβουλευτικές έδρες της Σκωτίας στις εκλογές της περασμένης εβδομάδας, έχει καταστήσει σαφές πως δεν επιδιώκει τη διεξαγωγή νέας ψηφοφορίας για την ανεξαρτησία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters