Skip to main content

Γ. Γεραπετρίτης: Δύσκολη κατάσταση η στέρηση της ελευθερίας όμως χρειάζεται υπομονή

Πολύ δύσκολη χαρακτήρισε σε συνέντευξή του την κατάσταση όσον αφορά την πανδημία, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, επισημαίνοντας ότι δεν «είναι πάντοτε εύκολο να στερείσαι την ελευθερία σου κι επειδή η ελευθερία για τη δικιά μας γενιά είναι κάτι δεδομένο, δεν την έχουμε στερηθεί, είναι η πρώτη φορά που πραγματικά βρισκόμαστε σε ένα φαινόμενο που είναι πολύ δύσκολη η διαχείρισή του». 

Ο κ. Γεραπετρίτης, μιλώντας στον Alpha, συμπλήρωσε ότι «θα έλεγα ότι υπάρχει ένα κλίμα στην κοινωνία το οποίο είναι πολύ μεγάλης πίεσης. Οι τελευταίοι 14-15 μήνες της πανδημίας έχουν σοβαρότατα επιδεινώσει την ψυχολογία των πολιτών», αναφέροντας ότι έχει δημιουργηθεί μία υπερένταση στην κοινωνία, μία πολύ μεγάλη κόπωση, που φοβούμαι ότι οδηγεί σταδιακά και σε ένα κλίμα μισσαλοδοξίας.

«Είναι και το πολιτικό κλίμα που μερικές φορές λειτουργεί προς επίρρωση του πράγματος δυστυχώς επειδή δεν είναι καθόλου ανεκτικό σε ορισμένες περιπτώσεις. Φαίνεται δηλαδή ότι καλλιεργείται ένα μικροκλίμα διχασμού μερικές φορές. Όλα αυτά νομίζω συντείνουν σε μία σοβαρότατη επιβάρυνση της ψυχολογίας», δήλωσε. 

Παράλληλα επεσήμανε ότι έχει την αίσθηση και την ελπίδα ότι όταν με το καλό μπορέσουμε να ανακτήσουμε την ελευθερία μας από την κατάσταση αυτή θα υπάρξει μία αποκλιμάκωση, η οποία θα είναι πάρα πολύ ραγδαία.

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι «είμαστε όλοι στα πρόθυρα εξάντλησης αν ξεκινήσω από τη φυσική κόπωση γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολη η διαχείριση του πράγματος. Πρέπει να είσαι μονίμως σε μία κατάσταση εγρήγορσης και επαγρύπνησης». 

«Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα αφήσουν αποτύπωμα είναι εν τέλει εκείνο το οποίο επενεργεί και στη δική μας ψυχολογία, εκείνων που ασχολούμαστε με τα δημόσια πράγματα και μας δίνει κουράγιο για να μπορέσουμε προοπτικά να βοηθήσουμε», είπε. 

«Θέλω να πω ότι σε γενικές γραμμές έχουμε καταφέρει να εγκαταστήσουμε σημαντικές πολιτικές οι οποίες είναι εμπροσθοβαρείς. Ορισμένες από εκείνες που σχεδιάζαμε έχουν καθυστερήσει αλλά είναι όλα προγραμματισμένα», ανέφερε και εξέφρασε την ελπίδα μετά το ξεπέρασμα της κρίσης με «πολύ γρήγορες αντιδράσεις να μπορέσουμε να εγκαταστήσουμε όσο το δυνατόν πιο μεταρρυθμιστικές πολιτικές».
 
Με μία προοπτική λογική το άνοιγμα της αγοράς 
 
«Αυτή τη στιγμή λειτουργούμε με δύο βασικές παραδοχές, είπε.  «Αποδίδουμε μείζονα σημασία στη δημόσια υγεία και εξετάζουμε επίκαιρα τα επιστημονικά δεδομένα και αποφασίζουμε επί τη βάσει αυτών», πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως σε αυτή τη φάση ανοίγουν σταδιακά κάποιες δραστηριότητες της κοινωνίας και της αγοράς με μία προοπτική λογική.

Όπως εξήγησε, έχοντας ως βάση ότι ο εμβολιασμός πηγαίνει καλά, ο καιρός βελτιώνεται και έχουμε στη διάθεσή μας νέα εργαλεία (κυρίως τα νέα αυτοδιαγνωστικά τεστ) που θέτουμε ως εφόδιο στην κοινωνία για να μπορέσει να δραστηριοποιειται, με όλο αυτό το πακέτο προσπαθούμε να δούμε λίγο πιο μπροστά. «Να δούμε πώς θα είναι η κατάσταση μετά από 2 έως 4 εβδομάδες και με βάση αυτό να μπορέσουμε να αποσυμπιέσουμε την κοινωνία».

Τόνισε πως «εκεί που ξεκινήσαμε τη συζήτηση επανερχόμαστε πάντα. Η κοινωνία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πολύ μεγάλη κόπωση. Οι πολίτες έχουν φθάσει στα όριά τους. Αιθεροβάμονες δεν είμαστε και επιπλέον είμαστε κι εμείς κουρασμένοι. Πρέπει να μετατοπίσουμε λίγο την πολιτική ώστε διοχετεύοντας τους πολίτες σε πιο ελεγχόμενα κυκλώματα να μπορέσουμε να ελέγξουμε την καλή συμμόρφωση στα υπόλοιπα».

Με αναφορά στις υπερτοπικές μετακινήσεις το Σαββατοκύριακο, είπε ότι υπάρχει μία λογική σταδιακού ανοίγματος των δραστηριοτήτων ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε τις συνέπειές του. Επίσης, υπογράμμισε ότι είναι ικανοποιητική η ανταπόκριση, «πηγαίνουμε σχετικά καλά» όπως δείχνουν τα δεδομένα από τις πρώτες εβδομάδες αποσυμπίεσης.

«Είναι εξαιρετικά μεμονωμένα και ελάχιστα τα φαινόμενα που παρατηρούνται υπερβάσεις από τους κανόνες», δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι «υπάρχει ένα αναβαθμισμένο επίπεδο σε ό, τι αφορά τη συμμόρφωση των πολιτών αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση στο Σύστημα Υγείας.

Βρισκόμαστε ελπίζω στον τελευταίο γύρο αυτού του φαινομένου που μας τάραξε. Χρειάζεται πολύ μεγάλη υπομονή, χρειάζεται πάνω απ’ όλα όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός να πείσουμε τους πολίτες και ειδικά τους ηλικιωμένους να εμβολιαστούν. Είναι μεγάλο το πολλαπλασιαστικό όφελος των πολιτών που εμβολιάζονται».

Όπως υποστήριξε, «πρέπει ταυτόχρονα να τρέξουν πολλά προγράμματα μαζί έτσι ώστε όσο το δυνατόν γρηγορότερα να απεμπλακούμε».

Είναι νωρίς να πούμε για το Πάσχα
 
«Είναι περίπου το 95% των ερωτήσεων που λαμβάνω. Καταλαβαίνω και συμπάσχω αλλά η πραγματικότητα είναι πως είναι σχετικά νωρίς», απάντησε στο ερώτημα για ένα πιθανό άνοιγμα.

«Πρέπει να δούμε τα επίκαιρα δεδομένα της επόμενης εβδομάδας. Ελπίζω και εύχομαι ότι θα επιτραπεί η υπερτοπική μετακίνηση αλλά αυτό εναπόκειται στην υγειονομική μας Επιτροπή να μας το εισηγηθεί. Είναι ένα πολύ σημαντικό πείραμα αυτό που γίνεται σήμερα με το άνοιγμα δραστηριοτήτων της κοινωνίας και της αγοράς και είναι μεγάλη η πρόκληση που εμφανίζουν τα αυτοδιαγνωστικά τεστ.

Υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση από τους γονείς και τους μαθητές, έχουν διατεθεί 300.000 αυτοδιαγνωστικά τεστ σε δύο ημέρες, οι πολίτες αγκαλιάζουν ως αν θέλετε και μια συνθήκη ελευθερίας για τους ίδιους τα τεστ. Έχω την ελπίδα ότι με όλες αυτές τις συνθήκες θα μπορέσουμε να κάνουμε ένα καλύτερο Πάσχα από το περσινό. Την επόμενη εβδομάδα θα αξιολογηθούν τα δεδομένα».

Καλύτερη φέτος η χρονιά για τον Τουρισμό- Με προσοχή η εστίαση 

Ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι «η χώρα έχει να προσφέρει πολλά πέρα από την εστίαση και την ψυχαγωγία. Ωστόσο θα ανοίξουμε με προσοχή, θα δοθεί επαρκής χρόνος στους εμπλεκόμενους με την ψυχαγωγία και την εστίαση, θα δοθούν και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, θα είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι για το άνοιγμα του Τουρισμού».

Διευκρίνισε πως ίσως αρχικά λειτουργήσει πιλοτικά ένα ελεγχόμενο τουριστικό ρεύμα που σημαίνει πως μπορεί να μην είναι απολύτως ανοιχτές όλες οι δραστηριότητες που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον Τουρισμό. «Το βέβαιο είναι ότι θα δοθεί επαρκής χρόνος προετοιμασίας σε όλες τις τάξεις που συνδέονται με τον Τουρισμό έτσι ώστε να είμαστε πανέτοιμοι. Φέτος θα είναι μια πάρα πολύ καλύτερη χρονιά σε σχέση με την περσινή», σημείωσε. 

Μεγάλη κατάκτηση η ομπρέλα που περιλαμβάνει δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας περιλαμβάνει και τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Είναι πολύ μεγάλη κατάκτηση το γεγονός ότι καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια μεγάλη ομπρέλα που περιλαμβάνει και δημόσιο και ιδιωτικό».

Αναγνώρισε ότι κατά κανόνα υπήρξε οικειοθελώς προσφορά υποδομών και υπηρεσιών πέραν της εξαίρεσης κάποιων ειδικοτήτων γιατρών, λέγοντας ότι «είναι ένα μοντέλο που έχει αποδώσει πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Είναι αλήθεια ότι στηρίξαμε πολύ το δημόσιο σύστημα υγείας και θα συνεχίσουμε να το στηρίζουμε και θα παραμείνει μια μεγάλη παρακαταθήκη».

«Την επόμενη μέρα θα βγούμε πολύ πιο δυνατοί στο κομμάτι της δημόσιας υγείας, όπως και της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και της ψηφιακής οργάνωσης του κράτους, τόνισε και είπε πως «γενικά εν μέσω κρίσης θα υπάρξουν κεφάλαια που θα απομείνουν και θα έχουν μια μεγάλη πρόσθετη αξία για την κοινωνία. Μέσα στην κρίση καταρρίψαμε στερεότυπα πολλών δεκαετιών», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Σε ισχυρή θέση η Ελλάδα στα Ελληνοτουρκικά 

Για το κρίσιμο θέμα των ελληνοτουρκικών, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως «η Ελλάδα αυτή τη δεδομένη στιγμή βρίσκεται στην ισχυρότερη θέση μεταπολιτευτικά σε διπλωματικό επίπεδο ιδίως απέναντι στη γείτονα. Με πάρα πολύ ισχυρά διπλωματικά ερείσματα περιφερειακά και οικουμενικά. Με πολύ ισχυρή θέση στην ΕΕ έχοντας καταφέρει να αναγάγει το ελληνοτουρκικό πρόβλημα σε ευρωτουρκικό. Με πολύ ισχυρές θέσεις σε ό,τι αφορά τα ερείσματα στο διεθνές δίκαιο, με διεθνείς συμφωνίες θεωρώ ότι σήμερα έχουμε μία πολύ καλή θέση σε αυτού του τύπου τη συνέργεια που έχουμε στο διεθνές περιβάλλον και απέναντι στην Τουρκία».

Όπως ισχυρίστηκε «η Τουρκία θα πρέπει εκκούσα άκουσα να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με μία πιο διαλλακτική και συνεπή θέση. Έχει απωλέσει τα περισσότερα από τα ερείσματα που είχε». Στο σημείο αυτό ο υπουργός Επικρατείας εξήρε την επίσκεψη στη Λιβύη του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών που όπως είπε άνοιξε έναν επιπλέον δίαυλο στους ελάχιστους θυλάκους που είχαν απομείνει στην Τουρκία.

Τόνισε πως η Τουρκία έχει έναν και μόνο δρόμο μπροστά της το δρόμο του διεθνούς δικαίου και της συνεργασίας με την Ελλάδα. Πρέπει να εγκαταλείψει τις ακραίες και εχθροπαθείς θέσεις και δηλώσεις. Να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να συζητήσουμε επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου, την οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και η υφαλοκρηπίδα.

«Είμαι αισιόδοξος για την πατρίδα μου, θεωρώ ότι η Ελλάδα με οποιονδήποτε τρόπο θα παραμείνει είτε με τη συναίνεση είτε με την αντίθεση της Τουρκίας, ισχυρή στο διεθνές στερέωμα» και η Τουρκία που βρίσκεται σε ένα καθεστώς μερικής απομόνωσης πρέπει να αναθεωρήσει την πολιτική της», είπε. 

Όχι στον πολιτικό μηδενισμό

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Γεραπετρίτης, αναφορικά με τη στάση της αντιπολίτευσης, ανέφερε ότι  «είμαι εξαιρετικά θεσμικός και αποδίδω μεγάλη σημασία στη λειτουργία της αντιπολίτευσης και ειδικά της μείζονος αντιπολίτευσης η οποία θεωρώ ότι επιτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο και διατηρεί και μια ισορροπία στο πολίτευμα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, καλώς πράττει και ασκεί την πολιτική κριτική απέναντι στην κυβέρνηση.

Όμως σε ορισμένες περιπτώσεις κι εγώ γίνομαι κοινωνός μίας ρητορικής που άπτεται περισσότερο ενός πολιτικού μηδενισμού δηλαδή να μη δεχόμαστε οτιδήποτε προέρχεται από την κυβέρνηση χωρίς να το υποβάλλουμε στη δοκιμασία του ορθού λόγου. Αυτό δεν είναι παραγωγικό».

Επίσης είπε ότι «θα ευχόμουν να σταθούν όλες οι πολιτικές παρατάξεις να σταθούν με ευθύνη όχι μόνο απέναντι στην κρίση αλλά και στην πορεία της χώρας μας καθώς διάγουμε μια εξαιρετικά κρίσιμη φάση. Με την επόμενη μέρα θα ανοίξουν πολλοί νέοι κύκλοι. Είναι μεγάλες οι προκλήσεις και δεν χωρούν την πολυτέλεια των διχασμών».

Υπογράμμισε ακόμη πως μια παρέχεται μία μεγάλη ευκαιρία με τους πόρους που θα εισέλθουν στην Ελλάδα, «το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μεγάλη ευκαιρία για διαρθρωτικές μεταβολές, το βλέμμα μας πρέπει να είναι στις επόμενες γενιές. Πρέπει όλοι να καθίσουμε στο τραπέζι, η κυβέρνηση έχει διαβουλευτικό χαρακτήρα, μακάρι να έχουμε εποικοδομητικές προτάσεις από την αντιπολίτευση. Μακάρι να έχουμε κρίσιμη μάζα κοινού ορθού λόγου για να μπορέσουμε να πορευτούμε», τόνισε.

Για την δολοφονία Καραϊβάζ, είπε πώς «Κατ’ αρχάς νομίζω είναι ακριβές να μην αθροίζουμε όλα τα γεγονότα διότι έχουν τελείως διαφορετική φυσιολογία», προσθέτοντας ότι «το χθεσινό δυστυχές γεγονός είναι κάτι το οποίο πράγματι είναι αποτροπιαστικό και πρέπει να διερευνηθεί πολλώ δε μάλλον όταν αφορά έναν λειτουργό της δημοσιογραφίας άρα στρέφεται κατά της ελευθερίας της έκφρασης».