Skip to main content

Ν. Χουντής: Αναγκαία για την Ε.Ε. η συνδιαμόρφωση ενισχυμένης στρατηγικής με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής

Την ανάγκη συνδιαμόρφωσης, σε ενωσιακό επίπεδο, ενισχυμένης στρατηγικής με τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες οικονομικά και πολιτικά χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χουντής, κατά την παρέμβασή του σήμερα στη στρατηγική συζήτηση του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών.

Παράλληλα, χαιρέτισε την πρόσφατη προσέγγιση των σχέσεων Κούβας – ΗΠΑ, καθώς και την επίσκεψη της Ύπατης Εκπρόσωπου της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι στην περιοχή.

Ο κ. Χουντής, υπογράμμισε επίσης την ανάγκη η ανάπτυξη των πολιτικών σχέσεων να βασίζεται σε σχέσεις ισοτιμίας και σεβασμού των δημοκρατικών επιλογών και της λαϊκής κυριαρχίας κάθε χώρας, χαρακτηρίζοντας άνισες τις μέχρι τώρα οικονομικές σχέσεις, εις βάρος των οικονομιών των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Κλείνοντας την παρέμβαση του στο ζήτημα των σχέσεων της Ε.Ε. με την Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, ο κ. Ν. Χουντής τόνισε ότι οι κύριες παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, η καταπολέμηση παράνομης διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και η ασφάλεια, δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν παρά μόνο σε συνεργασία με τις χώρες αυτές.

Η περιοχή, σημείωσε, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μοντέλο συνεργασίας και όχι πεδίο ανταγωνισμού στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής.