Skip to main content

Νορβηγία: Αναστέλλεται για άλλες 3 εβδομάδες η χορήγηση των εμβολίων της AstraZeneca

Η Νορβηγία θα καθυστερήσει την απόφασή της για το κατά πόσον θα επαναλάβει ή όχι τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 έως και τρεις εβδομάδες, ανακοίνωσε σήμερα το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (FHI).

Οι αρχές ανέστειλαν στις 11 Μαρτίου τη χρήση του εμβολίου αφότου ένας μικρός αριθμός νεώτερων ανθρώπων που είχαν εμβολιαστεί νοσηλεύθηκαν για έναν συνδυασμό θρόμβων αίματος, αιμορραγίας και χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων, κάποιοι από τους οποίους πέθαναν αργότερα.

“Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την προσωρινή διακοπή και να λάβουμε μια νέα απόφαση έως τις 15 Απριλίου”, δήλωσε η επικεφαλής του FHI, Καμίλα Στόλτενμπεργκ, στο δίκτυο NRK.

“Αρχίσαμε διαδικασίες προκειμένου να δούμε αν υπάρχει αιτιότητα και να έχουμε μια καλύτερη βάση ώστε να καθορίσουμε τον πραγματικό κίνδυνο και μια ανάλυση κόστους-οφέλους για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Για να έχουμε περισσότερη γνώση, είναι απαραίτητο να έχουμε περισσότερο χρόνο”.

Η Νορβηγία είναι μία από τις δώδεκα και πλέον ευρωπαϊκές χώρες που ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά του, αν και οι περισσότερες επανέλαβαν από τότε τη χρήση του με σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

Η χορήγηση του εμβολίου παραμένει ωστόσο σε αναστολή στη Δανία, ενώ η Φινλανδία, η Ισλανδία και η Σουηδία επανέλαβαν τη χρήση του αλλά για μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

Ο EMA ανακοίνωσε ότι τα οφέλη του εμβολίου στην προστασία των ανθρώπων από θάνατο ή νοσηλεία που σχετίζονται με τον κορωνοϊό υπερτερούν ενδεχόμενων κινδύνων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστήριξε επίσης το εμβόλιο.

Η AstraZeneca έχει πει πως μια αναθεώρηση των δεδομένων για την ασφάλεια του εμβολίου σε περισσότερους από 17 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί στη Βρετανία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το εμβόλιό της δεν έδειξε να υπάρχουν στοιχεία για αυξανόμενο κίνδυνο αιματικών θρόμβων.

Η Νορβηγία έχει καταγράψει πέντε περιπτώσεις στις οποίες άνθρωποι κάτω των 55 ετών και σε καλή υγεία που εμβολιάστηκαν με το AstraZeneca εισήχθησαν αργότερα στο νοσοκομείο με έναν συνδυασμό αιματικών θρόμβων, αιμορραγιών και χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων, τρεις από τους οποίους πέθαναν αργότερα.

Ένας έκτος ασθενής, η οποίος είχε λάβει το εμβόλιο, σχετικά νέος επίσης και χωρίς γνωστά προβλήματα υγείας, πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία σε συνδυασμό με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, δήλωσαν οι υγειονομικές αρχές.

Μέχρι τώρα δεν έχει αποδειχθεί οποιαδήποτε σχέση με το εμβόλιο της σουηδοβρετανικής εταιρίας, αλλά μια νορβηγική ιατρική ομάδα είπε πως βλέπει σε αυτές τις σπάνιες αλλά σοβαρές περιπτώσεις τη συνέπεια μιας “ισχυρής ανοσοαπόκρισης” που προκαλείται από τον ορό αίματος.

“Το πιο σημαντικό είναι να καθοριστεί αν υπάρχει σχέση αιτιότητας ανάμεσα στον εμβολιασμό και αυτές τις πολύ σοβαρές παρενέργειες, όπως υποψιαζόμαστε”, είπε η Στόλτενμπεργκ.

Η αναστολή αναμένεται να καθυστερήσει από μία έως δύο εβδομάδες το νορβηγικό πρόγραμμα εμβολιασμού, ανέφερε το ινστιτούτο. Όσοι έχουν λάβει ήδη μια πρώτη δόση του εμβολίου δεν θα λάβουν σε αυτό το στάδιο μια δεύτερη δόση, διευκρίνισε.

Η Νορβηγία χρησιμοποιεί εμβόλια που ανέπτυξαν οι Pfizer/BioNTech και η Moderna και ευελπιστεί να χρησιμοποιήσει και εκείνο της Johnson & Johnson όταν η προμήθειά του καταστεί διαθέσιμη στην Ευρώπη.

Η χώρα, που δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παίρνει τα εμβόλιά της μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος προμηθειών χάρη στη Σουηδία, η οποία αγοράζει περισσότερα εμβόλια από όσα χρειάζεται και προμηθεύει στη συνέχεια τη γειτονική της χώρα.

Η Νορβηγία έχει από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη ποσοστά μολύνσεων και θανάτων αφότου ξεκίνησε η πανδημία στις αρχές του περασμένου έτους, αλλά βλέπει τώρα μια ραγδαία αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία λόγω πιο μεταδοτικών παραλλαγμένων στελεχών του ιού.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters