Skip to main content

Αιχμές Μαξίμου για κλίμα τρομοκρατίας από ΜΜΕ

Αιχμές για προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος γενικευμένης τρομοκρατίας από ΜΜΕ εντός συνόρων αφήνουν κυβερνητικά στελέχη με αφορμή τη συνεχιζόμενη κατάληψη στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών και το «κύμα» εισόδου παράτυπων μεταναστών στη χώρα.

Το Μαξίμου διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση «θα διασφαλίσει το κράτους δικαίου και τις δημοκρατικές αξίες, τόσο στο Πανεπιστήμιο όσο και στην υπόλοιπη κοινωνία», αλλά «δεν πρόκειται να υποκύψει στα ακροδεξιά κελεύσματα και στην ατζέντα του ‘‘φόβου’’ και της ‘‘ανασφάλειας’’ την οποία κάποιοι προσπαθούν να καλλιεργήσουν».

Ήδη από χθες το απόγευμα οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν σε προσαγωγές έξω από το κτήριο της πρυτανείας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε μία προσπάθεια να ελέγξουν το χώρο αποφεύγοντας όμως ενέργειες που μπορεί να δυναμιτίσουν το κλίμα δίνοντας το πρόσχημα σε άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου να προκαλέσουν γενικευμένα επεισόδια. Στα συναρμόδια υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη ευελπιστούν ότι με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή θα εκτονωθούν οι αντιδράσεις.

Παράλληλα, κυβερνητικά στελέχη χθες το απόγευμα διαβεβαίωναν πως, «παρόλο που η χώρα αποτελεί σημείο εισόδου για τα προσφυγικά ρεύματα, οι υπάρχουσες υποδομές είναι ανύπαρκτες, αφού η κυβέρνηση Σαμαρά δεν υλοποίησε απολύτως τίποτα και άφησε αναξιοποίητα κονδύλια της Ε.Ε.», κάτι που προκάλεσε και την αντίδραση της Ν.Δ.. Η νέα κυβέρνηση εκπονεί ήδη έκτακτο σχέδιο, ενώ ξεκίνησαν να λειτουργούν ως καταυλισμοί προσφύγων εγκαταλελειμμένα κτήρια του δημοσίου και του στρατού, ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι.

Κρίσιμη εβδομάδα για τις διαπραγματεύσεις

Στο μέτωπο του χρέους, κρίσιμη είναι η εβδομάδα που διανύουμε. Χθες συνεδρίασε το Δ.Σ. του ΔΝΤ, όπου θα παρουσιαζόταν η έκθεση για την οικονομική πορεία χωρών, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Ελλάδα.

Αύριο Τετάρτη συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προκειμένου να εξετάσει την πιθανότητα παροχής περαιτέρω έκτακτης βοήθειας στις ελληνικές τράπεζες, ενώ την ίδια ημέρα ο Μάριο Ντράγκι θα ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ όπου θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ομάδας των G-20.

Την επόμενη ημέρα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα παραστεί μαζί με τον Γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε στην Ουάσιγκτον στο περιθώριο συνεδρίου του Ινστιτούτου Brookings για την ελληνική οικονομία.

Τέλος, στην κυβέρνηση δεν άφησαν αναπάντητα τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου όπως αυτό των Financial Times σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα προετοιμάζεται για χρεοκοπία αν οι συζητήσεις με τους πιστωτές αποτύχουν και αυτό της γερμανικής εφημερίδας Bild που μιλούσε για σενάριο πρόωρων εκλογών των Ιούνιο.

Και για τα δύο το Μαξίμου εκπέμπει το μήνυμα ότι η Ελλάδα «δεν προετοιμάζεται για καμία χρεοκοπία», ούτε φυσικά για πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο. Για τα κυβερνητικά στελέχη «αυτό που φαίνεται να εκνευρίζει είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει ένα τέλος στις πολιτικές λιτότητας, βάζοντας ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα το ζήτημα της ανάπτυξης». Οι ίδιες πηγές σημειώνουν με νόημα ότι «περιμένουν με ενδιαφέρον το άρθρο των FT της 25ης Απριλίου», μία δηλαδή ημέρα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ